Партнери

„БЕОГРАДСКЕ ЕЛЕКТРАНЕ” АВАНГАРДА У КОРИШЋЕЊУ ОБНОВЉИВИХ ИЗВОРА ЕНЕРГИЈЕ У СРБИЈИ
Увек корак испред
Министар здравља у Влади Србије Томица Милосављевић партнерски подржао пројекат коришћења хидрогеотермалне енергије за грејање у младеновачкој бањи „Селтерс”. Уместо да се тринаест пута годишње допрема по 20 тона мазута, биће коришћена вода температуре 50 степени Целзијусових


Министар здравља у Влади Србије Томица Милосављевић обишао је крајем августа бушотине хидрогеотермалне воде у Рехабилитационом центру „Селтерс” у Младеновцу које ће „Београдске електране” од предстојеће грејне сезоне користити за снабдевање топлотном енергијом целог комплекса бањског лечилишта.
Наиме, на основу уговора о пословно-техничкој сарадњи у коришћењу хидрогеотермалне енергије, потписаног 20. августа 2008, „Београдске електране” и Институт за рехабилитацију – Београд, под чијом је ингеренцијом бањско лечилиште „Селтерс”, биће први у Србији који ће обновљиви енергоресурс користити за масовно загревање простора. Тако ће се од предстојеће грејне сезоне, уместо сагоревањем великих количина фосилног горива (мазута), хидрогеотермалном енергијом загревати око 30.000 метара квадратних бањског лечилишта „Селтерс”.
– Уместо да се 13 пута годишње у бању допрема по 20 тона мазута за грејање комплекса, на основу промене пројекта локалне котларнице, користиће се вода температуре веће од 50 степени Целзијусових. Употребљаваћемо оно што нам је природа дала и на тај начин смањити емисију сумпор-диоксида на територији београдске општине Младеновац – рекао је министар Милосављевић.
„Београдске електране” имају, истакао је, визионарску улогу у коришћењу обновљивих извора енергије и нагласио да ће партнерство „Београдских електрана”, Министарства здравља Србије и Института за рехабилитацију – Београд омогућити живот у складу са природом, као и започињање употребе обновљивих извора енергије на најбољи могући начин.
– Очекујем разумевање и подршку градоначелника Београда и Скупштине Града, јер овакви пројекти и јесу прави изазов и најбољи пример како се животна средина може очувати и унапредити пословање уколико постоје јасна визија, добра идеја и ако се удруже снаге – нагласио је министар Томица Милосављевић.
Владан Марковић, генерални директор „Београдских електрана”, објаснио је да је предузеће покренуло неколико важних развојних пројеката и да је употреба хидрогеотермалне енергије у бањи „Селтерс” само један у низу. Овакав пројекат ће бити реализован и у Бањи Љиг, у току су и преговори „Београдских електрана” са Матарушком Бањом.

ПРИНЦИПИ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА

Међу лауреатима у Риму: Генерални директор „Београдских електрана“ на свечаности у Otherways International Management and Consulting, 7. јула 2008.– У „Селтерсу” ће, поред грејања, бити омогућено снабдевање потрошном топлом водом и загревање базена. Овај пројекат је са економског становишта веома исплатив. Поред тога, не подразумева измену хемијског састава воде, само се користе њени топлотни капацитети и на тај начин задржава терапијско дејство – објаснио је Марковић.
Станка Видаковић, директор Института за рехабилитацију, истакла је да се, захваљујући овом пројекту, бања „Селтерс” приближила нормама и правилима пословања у развијеном свету.
„Београдске електране” су преузеле руковање и одржавање локалне котларнице Рехабилитационог центра „Селтерс” снаге 3 мегавата. У складу са уговором, у току је реконструкција котларнице, уз уградњу најсавременије опреме, чиме ће бити омогућени експлоатација постојећег геотермалног бунара и еколошки чисто снабдевање топлотном енергијом објеката у кругу бање „Селтерс”. Уговором је предвиђено и да „Београдске електране”, у сарадњи са Институтом, од надлежних институција затраже стицање статуса повлашћеног произвођача топлотне енергије коришћењем обновљивих ресурса. Прецизније, према Члану 141. Закона о енергетици, повлашћени произвођачи топлотне енергије имају право на субвенције, пореске, царинске и друге олакшице. Остваривање овог права омогућиће „Београдским електранама” да понуде Институту још повољнију цену топлотне енергије.
У сарадњи са научним тимом Рударско-геолошког факултета, „Београдске електране” су у протеклих два месеца извршиле потребна испитивања и реализоваће цео пројекат.
Темељећи већ неколико година своју пословну политику на принципу одрживог развоја, ово предузеће наставља крупне кораке у правцу повећања енергетске ефикасности, као и истраживања и примене обновљивих ресурса у процесу производње топлотне енергије. На тој основи, „Београдске електране” ће у свим својим котларницама које су до сада користиле чврсто (фосилно) гориво од 15. октобра 2008. године сагоревати биомасу, односно дрвне прерађевине (пелете и брикете). Сагоревањем биомасе, уместо 8.000 тона угља по грејној сезони, у Београду ће додатно бити смањено загађење животе средине.

***

Платинасто признање у Риму
Међународна асоцијација за промоцију успешних малих и средњих предузећа из целог света – Otherways International Management and Consulting – 7. јула 2008. у Риму доделила је „Београдским електранама” Платинасто признање за унапређење технологије, побољшање квалитета услуга и најбоље име у струци у 2008. години. Повод за уручење престижних награда било је обележавање десетогодишњице постојања те асоцијације.
Пред римским дипломатским кором, председник Otherways International-а Чарбел Табет уручио је генералном директору „Београдских електрана” Владану Марковићу „Платинасту статуу”, плакету и платинасту значку за менаџерске способности. Табет је нагласио да асоцијација Otherways прати, квалификује и рангира рад више од 5.000 малих и средњих предузећа из Европе, Азије и Африке.
„Према нашим оштрим критеријумима, ,Београдске електране’ су сврстане међу 45 најбољих компанија у 2008. години захваљујући увођењу нових технологија и посвећености побољшању квалитета у пружању услуга корисницима”, истакао је Табет и додао да је сигуран да ће „Београдске електране” применити и најстрожији стандард „Total Quality Management”.

Женско иновативно
предузетништвo
Искуство
као подршка


Реализацију
пројекта подржало

Кабинет Министра
за иновације и
технолошки развој

-----------------------


У продајним
објектима Трафике
од сада можете купити
Националну ревију

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 81 - руски

Србија - национална ревија - број 80 - руски

Србија - национална ревија - број 79 - руски

Србија - национална ревија - број 78 - руски

Србија - национална ревија - Туризам 2020.

Србија - национална ревија - Број 77

Србија - национална ревија - Број 76

Србија - национална ревија - Број 75Србија - национална ревија - Франкфурт
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - ПекингСрбија - национална ревија - број 74
Србија - национална ревија - број 73
Serbia - National Review, Leipzig
Србија - национална ревија - број 72Туризам 2019.Србија - национална ревија - број 71Србија - национална ревија - број 70
Србија - национална ревија - број 69Србија - национална ревија - број 68Туризам 2018.
Србија - национална ревија - број 66
Молитва без престанка
Србија - национална ревија - број 65Србија - национална ревија - број 64
Србија - национална ревија - број 63
Србија - национална ревија - број 62Србија - национална ревија - број 61
Србија - национална ревија - број 60

Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 58
Србија - национална ревија - број 57
Србија - национална ревија - број 56
Србија - национална ревија - број 55
Србија - национална ревија - број 54
Туризам 2016
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Serbia - National Review - No 51
Српска - број 10-11
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 48
Туризам 2015

Serbia - National Review - No 47Serbia - National Review - No 46, russianSerbia - National Review - No 45Srpska - No 6
SRPSKA - National Review - No 5Tourism 2014SRPSKA - No 2
SRPSKA - No 1
Tourism 2013
SRPSKA - National Review - Special Edition

Battle above Centuries
Legends of Belgrade
History of the HeartЕдиција УПОЗНАЈМО СРБИЈУ

ГУЧА - ПОЛА ВЕКА САБОРА ТРУБАЧА (1961-2010)
Чувар светих хумки
Србија од злата јабука - друго издање
Orthodox Reminder for 2013
Пирот - Капија Истока и Запада
Беочин - У загрљају Дунава и Фрушке Горе
Србија, друмовима, пругама, рекама
Србија од злата јабука
Туристичка библија Србије

Коридор X - Европски путеви културе
Београд у џепу
Тло Србије, Завичај римских царева
Добродошли у Србију