Здравље

СЛАВИЦА ЈАЊУШЕВИЋ, ОСНИВАЧ И ДИРЕКТОР „КИРКА–ФАРМЕ”
Модерно, по древним рецептима
Користећи најсавременију технологију и научне резултате, уз ослонац у миленијумским знањима и народној традицији, ова узорна компанија производи врхунске чајеве, биокозметику и бројне препарате засноване на лековитом биљу. Њени производи одлично су позиционирани на српском, регионалном и европском тржишту, а продиру и на најудаљеније континенте


На тржишту Србије, у суседним и многим другим европским земљама, па чак и на северноамеричком континенту, у рафовима апотека, продавница здраве хране и супермаркетима продају се чајеви, биљни екстрати, биокозметички препарати, препарати за мршављење и други производи „Кирка–Фарме”. Упаковани су у препознатљиву и одлично дизајнирану амбалажу, рађени по највишим критеријумима и најстрожим прописима савремене фармације, уз контролу стручњака са Фармацеутског факултета у Београду. Ти препарати садрже екстрате најквалитетнијег лековитог биља убраног у Источној Србији, са подручја Ртња, Старе и Суве планине, затим са Голије, Златибора, али и из Црне Горе и Источне Херцеговине.
О изузетном квалитету овог лековитог биља и производа од њега убедљиво говоре бројна признања добијена на најпрестижнијим европским и светским сајмовима. „Кирка–Фарма” је добила и неколико пута потврђиване сертификате квалитета ISO 9001 : 2000 и НАССР стандард. Најеминентнији западноевропски партнери из ове бранше сами се јављају, изражавајући своју спремност за сарадњу.
Из године у годину ова компанија повећава асортиман својих производа, те поред постојеће хале у београдском насељу Земун Поље гради и нову.
Иза „Кирка–Фарме” стоји једна жена, њен оснивач и директор Славица Јањушевић. Она је и креатор занимљиве историје ове фирме, симболично садржане и у самом имену. Почело је 1989, у време када се јасно осећало да политички и економски поредак на ком је била заснована тадашња југословенска држава нема будућности. И баш тад, када је све пуцало и пропадало, било је неопходно да на сцену ступе неки нови предузимљиви и храбри људи. То је схватио и брачни пар Јањушевић – Славица, економиста у баричкој „Првој искри”, и Слободан, инжењер запослен у „Минелу”. На Илиндан, 2. августа, 1989. основана је „Kirka Corporation”.

ПУТЕМ УСПОНА

– Одлучила сам да се сама опробам у новој производњи – сећа се Славица Јањушевић. – Код железничке станице у београдском насељу Земун Поље купила сам хектар земље и одлучила, ослањајући се на стручњаке из фирме „Прва искра” из Барича, где сам раније радила, да покушам да производим опрему од прохрома. Направили смо дестилатор за производњу етеричних уља, који је на сајму лековитог биља у Новом Саду 1993. године награђен златном медаљом.
Већ тим првим кораком, чега у први мах није ни била свесна, Славица Јањушевић је интуитивно кренула ка једном новом послу у ком ће постићи велики успех. Сремица из Војке, чија мајка је родом из чувених Буђановаца а ујаци били познати румски пчелари, имала је у својој породичној традицији посебан однос према лековитим травама, народним лековима и мелемима. Не само одлично познавање, него и справљање. И можда је баш тај давни породични зов прорадио када је, након производње дестилатора, Славица у родној Војки закупила 12 хектара земље и почела да гаји плантажно лековито биље. У томе ју је пратио Институт „Јосиф Панчић”.
Лековито биље се могло одмах извозити. Славица је, пак, сматрала да је за њу, али и за Србију, боље да се направе готови производи и да се они извозе, а не да се припремају пуке сировине страним произвођачима. Погон у Земун Пољу, поред постојећег дестилатора, комплетиран је и другом опремом за припрему и паковање чајева и других производа од лековитог биља.
Тада је пуним сјајем засијала звезда нове фирме „Кирка–Фарма”.
– Набављали смо и нову опрему, комплетирали стручни тим и сада у погону „Кирка–Фарма” ради 35 људи. Међу њима су фармацеути, технолози, фармацеутски техничари. Са администрацијом „Кирка–Фарма” запошљава четрдесетак радника. Узму ли се у обзир скупљачи и узгајивачи лековитог биља, онда за ову фирму ради неколико стотина породица – каже за Националну ревију Славица Јањушевић.

И ЛЕПОТА ЛЕКОВИТА

Пословне просторије „Кирка–Фарме” у Булевару Михаила Пупина у Новом Београду укусно су сређене. На зидовима је много слика, неке од њих су, по наруџбини Славице Јањушевић, радили познати сликари. Исти истанчани смисао за лепоту који се осећа у овом простору дао је печат печат амбалажи у коју су упаковани производи „Кирка–Фарме”. Та амбалажа може лако да издржи поређење са амбалажом најпознатијих светских произвођача чајева и биљних препарата.
Чајеви су и данас окосница производње „Кирка–Фарме”. То су пре свега мајчина душица, камилица, народни чај и хладни воћни чајеви, сви намењени широком тржишту. Поред тога, овде припремају и пакују апотекарске и медицинске чајеве, али и мешавине чајева који помажу при разним тегобама и користе се у болницама као вид терапије за поједине болести. Производе се и чајеви у рифузи који се продају у продавницама здраве хране, када сами потрошачи купују чајеве, комбинују их у одређеној размери и користе за умањење здравствених тегоба. У трећу врсту ових производа спадају дијететски чајеви и чајеви за децу. Производи се и чај за мршављење „кирколина”, затим три варијанте чаја од бруснице, за лечење бубрега и мокраћних канала.
„Кирка–Фарма” производи и биљне препарате, капи за мршављење, разне тинктуре од лековитог биља (које садрже екстрат лековитих биљака у природном стању и користе се за израду разних препарата). Те тинктуре наручују и друге фармацеутске куће које се баве сличним пословима. У производном програму су и сложена етарска уља, стандардизовани уљани екстрати појединих биљака погодних за спољашњу и унутрашњу примену, или пак као састав за још сложеније лекове, у козметици, па и у исхрани. Посебно су заступљени у ароматерапији, све популарнијој методи за опуштање и лечење, где главну улогу играју изузетно пријатни мириси појединих биљака.
– Развили смо и програм козметике на бази лековитог биља. Класичне фито-препарате усавршили смо и модернизовали, додајући им нове састојке – прича Славица Јањушевић. – Тим поступком настале су креме на бази невена као што је „DermaCal”, са додатком пантенола, која благотворно делује на кожу, обнавља је, освежава, а може да се користи и као крема за сунчање. На бази невена урађена је хранљива крема за негу руку, која се добро показала као средство за чување и одржавање коже, дајући јој свежину. Тако је створена и веома благотворна антиреуматска маст „ReumArt”.

НА ДАЛЕКИМ КОНТИНЕНТИМА

„Кирка–Фарма” производи беби-крему „Pavlo mill”, са најбољим особинама старе „Павловићеве масти”, сада обогаћене новим лековитим додацима (уљима невена, камилице, ноћуљка, пантенола...). Обогаћена и витаминима, ова маст показала се изванредном за дечју кожу.
У „Кирка–Фарми” израђују се и гел за вене на бази кестена и крем за хемороиде. Све је спремно и за производњу крема за опекотине, чека се само одговарајуће решење за амбалажу. У припреми је и крем за ублажавање последица од убоја и набоја. Ту је и морску со за релаксацију, на бази есенцијалних уља рузмарина.
Вишеструко потврђени и чврсто позиционирани на српском тржишту, производи „Кирка–Фарме” – поред мреже малих апотека и продавница здраве хране – продају се и у великим системима, као што су „Делта Макси”, „Меркатор”, „Фарманова”, „Ветпром”, „Ветфарм”, „Велфарм”... Продаја је добра и у неким земаља у региону, многим европским земљама, али и у САД, Канади и Аустралији.
У пуном су јеку преговори о пословно-техничкој сарадњи са фирмама из Аустрије и Шведске. Реномирани партнери из Шведске заинтересовани су за заједничку производњу специјалног антибактеријског гела, а сва је прилика да ће полугодишњи преговори бити успешно окончани.
Реномиран и поуздан произвођач на деликатном тржишту, са низом производа који одавно представљају робну марку, „Кирка–Фарма” узлази у нове подухвате. Започета изградња нових производних погона у Земун Пољу представљаће, сасвим сигурно, додатни велики замах ове узорне компаније.

НР Прес

***

Чаробница
Звучно име ове компаније потиче из древних Хомерових списа. Хомерова јунакиња Кирка је лепотица и чаробница, траварка, са острва Ајаје, кћерка бога Сунца Хелија и океаније Персиеде, симбола воде и плодности. Годину дана је гостила и својим чаробним напицима зачараног држала митског луталицу Одисеја. Из својих несагледивих митских дубина као да се заштитнички уплела у пословне подухвате „Кирка Корпорације”.

***

Добављачи
Уместо да се бави узгојем, „Кирка–Фарма” се окренула добављачима лековитог биља из природе, којих има у Источној Србији, око планине Ртањ, Сврљига, Суве планине, где постоји традиција скупљања, сушења и припреме за даљу прераду лековитих трава. Такве добављаче нашла је и у још неким деловима Србије, затим у Источној Херцеговини и Црној Гори. Лековито биље које се узгаја на плантажама, попут менте, камилице, невена, набавља се из Војводине. Нешто се, ипак, мора и увести: црни и зелени чај, хибискус, брусница. Али увоз не премашује 15 одсто прерађеног биља.

 

Женско иновативно
предузетништвo
Искуство
као подршка


Реализацију
пројекта подржало

Кабинет Министра
за иновације и
технолошки развој

-----------------------


У продајним
објектима Трафике
од сада можете купити
Националну ревију

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 81 - руски

Србија - национална ревија - број 80 - руски

Србија - национална ревија - број 79 - руски

Србија - национална ревија - број 78 - руски

Србија - национална ревија - Туризам 2020.

Србија - национална ревија - Број 77

Србија - национална ревија - Број 76

Србија - национална ревија - Број 75Србија - национална ревија - Франкфурт
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - ПекингСрбија - национална ревија - број 74
Србија - национална ревија - број 73
Serbia - National Review, Leipzig
Србија - национална ревија - број 72Туризам 2019.Србија - национална ревија - број 71Србија - национална ревија - број 70
Србија - национална ревија - број 69Србија - национална ревија - број 68Туризам 2018.
Србија - национална ревија - број 66
Молитва без престанка
Србија - национална ревија - број 65Србија - национална ревија - број 64
Србија - национална ревија - број 63
Србија - национална ревија - број 62Србија - национална ревија - број 61
Србија - национална ревија - број 60

Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 58
Србија - национална ревија - број 57
Србија - национална ревија - број 56
Србија - национална ревија - број 55
Србија - национална ревија - број 54
Туризам 2016
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Serbia - National Review - No 51
Српска - број 10-11
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 48
Туризам 2015

Serbia - National Review - No 47Serbia - National Review - No 46, russianSerbia - National Review - No 45Srpska - No 6
SRPSKA - National Review - No 5Tourism 2014SRPSKA - No 2
SRPSKA - No 1
Tourism 2013
SRPSKA - National Review - Special Edition

Battle above Centuries
Legends of Belgrade
History of the HeartЕдиција УПОЗНАЈМО СРБИЈУ

ГУЧА - ПОЛА ВЕКА САБОРА ТРУБАЧА (1961-2010)
Чувар светих хумки
Србија од злата јабука - друго издање
Orthodox Reminder for 2013
Пирот - Капија Истока и Запада
Беочин - У загрљају Дунава и Фрушке Горе
Србија, друмовима, пругама, рекама
Србија од злата јабука
Туристичка библија Србије

Коридор X - Европски путеви културе
Београд у џепу
Тло Србије, Завичај римских царева
Добродошли у Србију