Pro memoria

БАЈИНА БАШТА ЗАУВЕК ПАМТИ СВОЈУ НЕОБИЧНУ ШКОТЛАНЂАНКУ
Наша Евелина
Аристократског порекла, борац за женска права, у Србију је дошла тешке 1915. као добровољна болничарка. Лечила рањенике, борила се против подметнуте епидемије тифуса, 1916. организовала прославу Видовдана у Великој Британији и скупљала прилоге за гладне у окупираној Србији. После рата вратила се у Србију, у Бајину Башту, и сву своју позамашну имовину дала за српску ратну сирочад. Изгарала, неговала немоћне и болесне у забаченим планинским селима. Евелина Хаверфилд (1868–1920) преминула је од упале плућа. Почива у порти Цркве светог Илије, у својој Башти

Пише: Гордана Симеуновић


Добровољно одрицање од свих погодности које доноси племенито порекло често је, само по себи, равно подвижништву. Живот Евелине Хаверфилд сведочи о томе.
Рођена је 9. августа 1867. у малом граду Инверлох у Шкотској, као племенита Евелина Скарлет, треће дете барона Вилијама Фредерика Скарлета и његове супруге Хелен Магрудер, ћерке командира Америчке ратне морнарице. Аристократско порекло јој је омогућило најбоље образовање које је у то време жена могла да добије. Школовала се у Дизелдорфу. Била је удата за мајора Краљевске артиљерије Хенрија Хаверфилда, са којим је имала два сина. Са другим мужем провела је две године у Јужној Африци, током Другог бурског рата. Рат је био веома присутан у њеном животу. Волела је спортове: јахање, лов, стрељаштво, бициклизам. Свој бицикл звала је пегаз, јер јој је пружао велики осећај слободе, драг њеном бунтовном духу.
Евелина Хаверфилд је била истакнути борац за женска права. Припадала је шерборнском огранку умереног Националног савеза сифражетских удружења. Од 1908. је у радикалној организацији Социјално-политичка унија жена, коју је водила Емелина Панкхерст. Због свог учешћа на протестима, опструкције рада полиције, као и напада на полицију, хапшена је више пута.
Противници феминистичких покрета истицали су као један од главних аргумената да жене не учествују у ратовима и да због тога не треба да имају право гласа. Одувек се сматрало да је рат мушки посао. Али историја бележи да су у Првом светском рату, углавном при санитетским службама, учествовале и жене. После одбијања британских војних власти да им одобри учешће у ратним санитетским јединицама, сифражеткиње су се организовале у Покрет шкотских жена који је водила Елси Инглиш. Био је то патриотски покрет, а истовремено и начин да се промовише женска равноправност.
Евелина Хаверфилд је почетком рата постављена за команданта резервног санитета жена, али је то место напустила и придружила се Болници шкотских жена у Србији 1915. године. Српски официри су најпре подозриво гледали на њу, али кад су је видели на коњу, прихватили су је као себи равну. У то тешко време за српски народ, имали смо у тим дивним шкотским женама највеће пријатеље. Оне су радиле на сузбијању епидемије тифуса који је, уз све друге ратне невоље, харао по Србији. Продавала је свој накит и прерушена у крушевачку сељанку одлазила на пијацу да купи намирнице за рањенике, не марећи ни за полицијски час. Дивила се српком војнику, сиромашном сељаку. Говорила је: „Српски војник храбро живи, храбро и умире.” Енглеску јавност извештавала је о тешкој ситуацији у Србији. Заједно са Флором Сандс основала је Фонд за помоћ српским војницима и заробљеницима. Организовале су у Великој Британији, у више градова, прославу Дана Косова на Видовдан 1916. године. Држале су ватрене говоре да би прикупиле што више новца за помоћ Србији.

СЛАВА И ПАМЈАТ

Планински предели западне Србије Евелину су подсећали на њену Шкотску. По завршетку рата вратила се у Србију и 1919. године основала Дом за незбринуту децу у Бајиној Башти. Помогла је да се нађе смештај за оболеле од туберкулозе. Сву своју имовину уновчила је и дала за српску сирочад, за њихове најосновније потребе. Како није штедела своју имовину, није штедела ни себе, негујући болесне и изнемогле људе у удаљеним планинским селима. Преминула је 21. марта 1920. године од упале плућа.
На вечни починак испратила је цела Бајина Башта. Те године варош су чиниле углавном жене и деца. Већина мушког становништва није се ни вратила из Великог рата, оставивши своје кости далеко од завичаја. Евелина је желела да буде сахрањена поред пута, да њен гроб буде обележен крајпуташем попут оних какве је виђала у Србији. Ипак, почива у порти Цркве светог Илије. Њен споменик направљен је по узору на крајпуташе, негован је, сав у цвећу. Владимир Васиљевић, старешина Цркве светог пророка Илије, као и његови претходници, брине о гробу и Спомен-соби Евелине Хаверфилд.
На једној страни споменика је натпис на енглеском: „Радила је за српски народ и борила се као равноправан борац, прави јахач и највернији пријатељ! Почивај у миру.”
На другој страни споменика пише на српском: „Овде почива тело племените Евелине Хаверфилд из лозе трећег барона Абингера. Она је жртвовала свој живот за српски народ неуморним радом за све време рата, до своје смрти 21. марта 1920. године у Бајиној Башти. Године 1915. радила је најпре у Болници шкотских жена, била заробљена, а затим је била запослена у југословенској дивизији и у фонду за помоћ на Дунаву. Најзад, основала је Дом за ратну сирочад у Бајиној Башти. Слава јој и вечна памјат!”
У Бајиној Башти она није Евелина Хаверфилд, него Наша Евелина. Њено име се са љубављу и нежношћу изговара.
Светлана Остојић, која живи у Бајиној Башти скоро педесет година, памти приче старих Бајинобаштана: „Кажу да је била дивна. Волели су је и слушали у сиротишту, она их је научила да редовно перу зубе и умивају се. Нису били гладни, што је најважније. Они су у том дому први пут у животу јели хлеб. Кажу да је увек питала после ручка: ‘А шта ћемо за вечеру?’ Деца су јој углас одговарала: ‘Хлеба, сира и кромпира!’ Дошла је да се жртвује за народ српски. Слушала сам од старих људи да се посебно трудила да образује сеоске жене, да је држала разне курсеве за њих. Била је велика личност. За Бајину Башту мало ко је толико учинио.”

ПОСМРТНЕ ПОЧАСТИ

На иницијативу Здравствене задруге 1930. године отворен је Дом–болница која је понела име Евелине Хаверфилд.Тада, десет година од њеног упокојења, на Евелинином гробу помен је одржао владика Николај Велимировић, који је познавао и веома поштовао Евелину. Забележене су његове речи: „Каква је то била вера, каква је то била храброст, каква је то била љубав, каква је то била племенитост! То може само човек чија је душа прошла кроз катарзу!”
На свечаности која је уприличена у Дому здравља, 1990. године, седамдесет година након упокојења Евелине Хаверфилд, доктор Ђуро Раонић, који је и организовао овај скуп, казивао је о Евелинином животу и раду. Међу гостима су били угледни званичници, представници енглеске амбасаде у Београду, ћерке шкотских ратних хероина. Донеле су постер о раду Болнице шкотских жена у Србији, напомињући да се тај постер налази у школама у Единбургу и околини и да је део наставног програма. Помен на Евелинином гробу тада служио је епископ жички Стефан.
На Сретење 2012. у Бајину Башту је из Канаде, са пријатељима из Београда, дошла Сенди Вилијамс, праунука Евелине Хаверфилд. Недељко Ракић, председник Завичајног удружења „Баштина”, сећа се:
„Тога дана, 15. фебруара, био је велики снег. Слава Завичајног удружења прослављана је у сали Ватрогасног дома. Сенди Вилијамс била је изненађена, мислила је да њена прабака почива у некој шуми, да је негде заборављена. Била је дирнута кад је видела како је лепо одржаван њен гроб, колико су живи љубав и сећање на Евелину у Бајиној Башти и дан данас. Донела је и породичне фотографије. Дали смо да се скенирају и оне су сада у спомен-соби у парохијском дому Цркве светог Илије. Исте године, на Илиндан, када је слава Бајине Баште, отворена је изложба фотографија у тој спомен-соби која је и Дом Евелине Хаверфилд. То је место је ‘склониште под истим кровом за све усамљене, напуштене и гладне’, што је био Евелинин аманет. Помен на Евелинином гробу те године служио је владика жички Хризостом, потом је сталну изложбену поставку фотографија и докумената из живота Евелине Хаверфилд.”

ЖИВА У СЕЋАЊУ

Име Евелине Хаверфилд после њене смрти, 1920. године, понела је главна улица у Бајиној Башти. После Другог светског рата улица је преименована и дуго је носила име Маршала Тита. Од 1990. године носи име Милана Обреновића, који је Бајиној Башти 1872. године доделио статус варошице. Име Евелине Хаверфилд носи мала улица у забаченом делу Бајине Баште. Неђо Ракић каже да се сада боре да макар део главне улице који води до Дома здравља понесе њено име.
„Пре две године навршило се столеће од Евелинине смрти. Општинско веће формирало је радну групу за обележавање годишњице. У плану је било да се обележавање одржи из два дела. На сам дан њене смрти, 21. марта, и на Илиндан, 2. августа, када је слава Бајине Баште”, каже Ракић. „Планирали смо и ликовну колонију и постављање бисте испред Дома здравља. Прошле године смо, на дан њене смрти одржали парастос. Било је присутно мало људи. Сви смо носили маске. На жалост, пандемија је омела наше планове и одложили смо достојан помен за идућу годину.”
За све што је учинила за српски народ, пречасна Евелина Хаверфилд одликована је највишим српским одликовањима: Орденом Светог Саве и Орденом белог орла са мачевима, који јој је додељен постхумно.
Можда најважнија почаст коју је добила Евелина Хаверфилд је сећање које не бледи, и љубав с којом се и данас, више од сто година после, у Бајиној Башти изговара њено име.

***

Слика
Један од оснивача Удружења ликовних уметника Србије, сликар Михаило Миловановић из Ужица, који је био и ратни сликар Врховне команде Српске војске у Првом светском рату, насликао је Евелину са сирочићима. Та слика се данас налази у Дому здравља у Бајиној Башти.

***

Шкотске хероине
На поштанској маркици, у серији Британске хероине Првог светског рата, налази се и лик Евелине Хаверфилд. На тај начин, у оквиру шире кампање коју је спровела енглеска амбасада у Србији, одата је почаст Шкотланђанкама које су у Првом светском рату помагале српском народу и војсци. На маркицама су ликови Флоре Сандс (једина жена официр Српске војске из Велике Британије), Елси Инглиш, психијатра др Изабел Галовеј Хатон, лекарке др Елизабет Рос.

 

 

 

 

 

Женско иновативно
предузетништвo
Искуство
као подршка


Реализацију
пројекта подржало

Кабинет Министра
за иновације и
технолошки развој

-----------------------


У продајним
објектима Трафике
од сада можете купити
Националну ревију

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 81 - руски

Србија - национална ревија - број 80 - руски

Србија - национална ревија - број 79 - руски

Србија - национална ревија - број 78 - руски

Србија - национална ревија - Туризам 2020.

Србија - национална ревија - Број 77

Србија - национална ревија - Број 76

Србија - национална ревија - Број 75Србија - национална ревија - Франкфурт
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - ПекингСрбија - национална ревија - број 74
Србија - национална ревија - број 73
Serbia - National Review, Leipzig
Србија - национална ревија - број 72Туризам 2019.Србија - национална ревија - број 71Србија - национална ревија - број 70
Србија - национална ревија - број 69Србија - национална ревија - број 68Туризам 2018.
Србија - национална ревија - број 66
Молитва без престанка
Србија - национална ревија - број 65Србија - национална ревија - број 64
Србија - национална ревија - број 63
Србија - национална ревија - број 62Србија - национална ревија - број 61
Србија - национална ревија - број 60

Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 58
Србија - национална ревија - број 57
Србија - национална ревија - број 56
Србија - национална ревија - број 55
Србија - национална ревија - број 54
Туризам 2016
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Serbia - National Review - No 51
Српска - број 10-11
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 48
Туризам 2015

Serbia - National Review - No 47Serbia - National Review - No 46, russianSerbia - National Review - No 45Srpska - No 6
SRPSKA - National Review - No 5Tourism 2014SRPSKA - No 2
SRPSKA - No 1
Tourism 2013
SRPSKA - National Review - Special Edition

Battle above Centuries
Legends of Belgrade
History of the HeartЕдиција УПОЗНАЈМО СРБИЈУ

ГУЧА - ПОЛА ВЕКА САБОРА ТРУБАЧА (1961-2010)
Чувар светих хумки
Србија од злата јабука - друго издање
Orthodox Reminder for 2013
Пирот - Капија Истока и Запада
Беочин - У загрљају Дунава и Фрушке Горе
Србија, друмовима, пругама, рекама
Србија од злата јабука
Туристичка библија Србије

Коридор X - Европски путеви културе
Београд у џепу
Тло Србије, Завичај римских царева
Добродошли у Србију