Водич

ПРОМОТИВНИ КАРАВАН ТОБ КРСТАРИО БАЛКАНОМ И СРЕДЊОМ ЕВРОПОМ
Београд у гостима
У Темишвару, уз народну песму и игру, подсетило се на јаке везе у традицији и култури. У Бечу се, уз класичну виолину, пробала шљивовица. У Бањалуци направљена упоредна проучавања мерака. Стигло се и у Софију, Загреб, Пешту... После богатог туристичког лета код куће, караван #GoBelgrade од септембра наставља у Љубљану, Скопље, Сарајево, Подгорицу, Тирану, Солун и Праг


Пратећи статистичке показатеље и демографску структуру туриста у нашем граду, Туристичка организација Београда је ове године покренула промотивну кампању и повела караван #GoBelgrade у обилазак градова из којих нам долази највише гостију. Брендирани аутобус са препознатљивим симболима Београда нашао се овог лета на Тргу Опера у Темишвару, Тргу Крајина у Бањалуци и Тргу Александра Батенберга у центру Софије, где су посетиоци могли да се упознају са актуелностима у београдској туристичкој понуди за ову сезону, док су у бечком „Курсалону”, загребачком „Јохану Франку”, бањалучком „Стакленцу” и Српском културном центру у Будимпешти одржане пословне презентације и састанци српских и иностраних туристичких привредника.
Позитивне утиске о каравану пренеле су националне телевизије свих држава у окружењу. Писало се о доброј атмосфери у Београду и садржајима којима је српска престоница представљена у њиховим земљама, уз топлу препоруку да се сви овог лета упуте управо ту. Туристи су анимирани на различите начине, прилагођене њиховим афинитетима. Румунима су уз песму и народну игру представљене културне и традиционалне споне, могућности за шопинг и забаву. Предочавајући наш богат календар догађаја, концерата и фестивала, Загрепчанима је приређен београдски ноћни излазак у њиховом граду, где се у свим већим клубовима слушала „београдска музика”. У Бањалуци су скадарлијски глумци позивали на београдски мерак. Да треба да посете Београд уверили су се и Мађари током њихове „Ноћи музеја”, када су о српској престоници сазнавали забављајући се уз „тихи диско” којим је најављен овогодишњи Фестивал пива. Бечлије су уз домаћу ракију уживале у наступу српске виолинисткиње и уметничком програму бројних извођача.
Промотивне активности ТОБ су реализоване и ван балканског и средњоевропског простора. Тако, ове године објављен је и први водич о Београду на финском језику. На једном од најважнијих туристичких портала, Експедиа, покренута је нова услуга планирања трошкова на дестинацији, где је Београд излистан међу само пет градова, уз Њујорк, Париз, Лондон и Виљнус. Јулски број Lonli Planet Traveller на немачком језику препоручује Београд, Аду Циганлију, Калемегдан и Скадарлију као места која се морају обићи, а Отава Ситизен пише о крстарењу Дунавом на ком Београд мора бити целодневна станица. После посете новинара, у Грчкој ће ускоро осванути живописна репортажа о нашој престоници. Холандски блогери почињу да брује о томе зашто под хитно треба открити Београд.

ПОД КРОШЊАМА ТОПЧИДЕРСКОГ ПЛАТАНА

Туристичка организација Београда припремила је културно-уметнички програм под називом „Под крошњама топчидерског платана”, у Топчидерском парку, на платоу испред Конака кнеза Милоша. Програми се одржавају сваке друге суботе у месецу, током јуна, јула, августа и септембра. Костимирани глумци у улогама значајних личности из XIX века приказују начин живота грађанског друштва из тог периода и подсећају да је на овом месту стварана историја Србије. Београђани и гости у граду имаће прилику да у хладу најстаријег платана на Балкану виде ликове кнеза Милоша и кнегиње Љубице, уз староградску музику и сплет грађанских игара.
Програм је бесплатан. Током трајања програма, посете Конаку кнеза Милоша такође су бесплатне. Тренутне поставке у Конаку су: у приземљу „Живот у Србији у XIX веку” и „Ево мене, ето вас... кнез Милош у стрипу”, на спрату „Милош Обреновић: династија, историја, мит” и „Панк портрети династије Обреновић” (аутор Александар Лека Младеновић).

ШЕШИРИЈАДА 2016.

Међународни шешир-фест 2016. у Београду одржан је 23. јула. Организатори – Друштво „Скадарлија” и Туристичка организација Београда – подсетили су те суботе Београђане и туристе на време када је у Скадарлији, најпознатијој боемској четврти српске престонице, било незамисливо бити без шешира, било да сте дама или господин у проводу, девојчица или дечак у шетњи.
У поподневним сатима дуж целе Скадарске улице одвијао се културно-уметнички програм. Позорница се налазила испред Куће Ђуре Јакшића, где су одржане плесне тачке, концерти на виолини и хармоници, слушана је староградска музика, читани стихови Ђуре Јакшића, афоризми и анегдоте из историје ове чувене улице.
Манифестација је почела дефилеом учесника од ресторана „Два бела голуба”, са тамбурашким оркестром на челу. Проглашени су најлепши мушки, женски и дечји шешири. Оцењивани су и најбољи староградски, етно, дипломатски, пословни, најмањи и највећи шешир. Посетиоци који су желели да опробају срећу имали су прилику да учествују у лутрији „Миш бели, срећу дели” испред Куће Ђуре Јакшића.

СКАДАРЛИЈСКИ КИНЕМАТОГРАФ

Овог лета Туристичка организација Београда представља нови програмски садржај под називом „Скадарлијски кинематограф”. Од јула до краја августа, сваке суботе од 21 час, у Скадарској улици, испред Основне школе „Скадарлија”, бесплатно се приказују најпознатији домаћи филмови који су обележили различите епохе и генерације Београђана. Како би и инострани гости Београда могли да сазнају нешто више о српској кинематографији, али и да боље проникну у београдски дух, шарм и хумор, сви филмови титловани су на енглеском језику. Пројекцијом значајних филмова, попут CinemaComunisto или Доктор Реј и ђаволи, биће направљен омаж недавно преминулом глумачком великану Бати Живојиновићу, као и помало заборављеном Ратку Дражевићу. Тај човек је шездесетих година XX века од Београда начинио праву европску престоницу и „једно од жаришта светског филма”.
Одводећи у нека друга времена, „Скадарлијски кинематограф” и самим Београђанима и гостима приказаће Београд у неком друкчијем светлу, због кога смо с разлогом носталгични.

***

Јесен стиже...
После августовске паузе, током које ТОБ припрема Београдски карневал бродова, караван #За Београд посетиће и Сарајево, Љубљану, Подгорицу, Скопље, Тирану, Солун и Праг, чиме ће кампања бити заокружена.

***

Под платаном
Стални састав програма „Под крошњама топчидерског платана” чине Милан Милосављевић (у улози кнеза Милоша), Наташа Поповска (кнегиња Љубица), Јелена Мит (староградске песме) и Уметнички центар „Талија” (сплет грађанских игара).

***

Шешири у гостима
Поред домаћих шеширџија, на овогодишњем Шешир-фесту у Београду учествовали су и гости из Бијељине, Бањалуке, Охрида, Херцег-Новог, Загреба, Опатије и Порторожа.

Женско иновативно
предузетништвo
Искуство
као подршка


Реализацију
пројекта подржало

Кабинет Министра
за иновације и
технолошки развој

-----------------------


У продајним
објектима Трафике
од сада можете купити
Националну ревију

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 81 - руски

Србија - национална ревија - број 80 - руски

Србија - национална ревија - број 79 - руски

Србија - национална ревија - број 78 - руски

Србија - национална ревија - Туризам 2020.

Србија - национална ревија - Број 77

Србија - национална ревија - Број 76

Србија - национална ревија - Број 75Србија - национална ревија - Франкфурт
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - ПекингСрбија - национална ревија - број 74
Србија - национална ревија - број 73
Serbia - National Review, Leipzig
Србија - национална ревија - број 72Туризам 2019.Србија - национална ревија - број 71Србија - национална ревија - број 70
Србија - национална ревија - број 69Србија - национална ревија - број 68Туризам 2018.
Србија - национална ревија - број 66
Молитва без престанка
Србија - национална ревија - број 65Србија - национална ревија - број 64
Србија - национална ревија - број 63
Србија - национална ревија - број 62Србија - национална ревија - број 61
Србија - национална ревија - број 60

Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 58
Србија - национална ревија - број 57
Србија - национална ревија - број 56
Србија - национална ревија - број 55
Србија - национална ревија - број 54
Туризам 2016
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Serbia - National Review - No 51
Српска - број 10-11
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 48
Туризам 2015

Serbia - National Review - No 47Serbia - National Review - No 46, russianSerbia - National Review - No 45Srpska - No 6
SRPSKA - National Review - No 5Tourism 2014SRPSKA - No 2
SRPSKA - No 1
Tourism 2013
SRPSKA - National Review - Special Edition

Battle above Centuries
Legends of Belgrade
History of the HeartЕдиција УПОЗНАЈМО СРБИЈУ

ГУЧА - ПОЛА ВЕКА САБОРА ТРУБАЧА (1961-2010)
Чувар светих хумки
Србија од злата јабука - друго издање
Orthodox Reminder for 2013
Пирот - Капија Истока и Запада
Беочин - У загрљају Дунава и Фрушке Горе
Србија, друмовима, пругама, рекама
Србија од злата јабука
Туристичка библија Србије

Коридор X - Европски путеви културе
Београд у џепу
Тло Србије, Завичај римских царева
Добродошли у Србију