Тачке ослонца

ЗАВОД ЗА СПОРТ И МЕДИЦИНУ СПОРТА У БЕОГРАДУ, ПРИМЕР ДОБРИХ СИСТЕМСКИХ РЕШЕЊА
На крилима науке и струке
Ова модерна истраживачка и развојна установа, са традицијом дугом скоро шездесет година, темељ је стручне подршке спорту и рекреацији у Србији. Незаобилазан фактор у доношењу стратешких одлука у тој области. У мају 2015. домаћин је Међународне конференције спортске медицине, прве у Србији, где ће се окупити стотине учесника из целог света, елита ове струке


Да би спортисти данашњице стигли до титула, медаља и победа, нису довољни само велика жеља, спремност на одрицање и лични ентузијазам. Потребан им је читав пратећи систем, који ће им омогућити да узрастају до нивоа шампиона. А најбољи пример за то је Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије, који својом функцијом већ дуго сведочи о организованом унапређењу овдашњег врхунског спорта и рекреације.
Завод је модерна установа са историјом дугом скоро 60 година, током које је у неколико наврата мењао име: Спортски институт, затим Завод за физичку културу и сада Завод за спорт и медицину спорта. Допринос Завода  вредним резултатима југословенских и српских спортиста је евидентан.
Данас је то поуздано уточиште српских спортиста, модерна истраживачка и развојна установа, чији је циљ стручна подршка систему спорта и рекреације у Србији. Незаобилазан је фактор у доношењу стратешких одлука у вези са спортом, јер пружа подршку у разноврсним практичним активностима. Чини то кроз стално праћење и усавршавање стручног рада, уз коришћење најновијих сазнања из домена тренажне технологије, кроз контролу припремљености такмичара, саветодавну помоћ и кроз различите облике стручног усавршавања кадрова.
Делатност Завода одређена је Законом о спорту. Подразумева периодично тестирање и праћење антрополошких карактеристика деце, омладине и одраслих. Контролу утренираности спортиста, уз стручну и саветодавну помоћ. Организовање тренинга и припрема спортиста, унапређивање њиховог здравственог стања и функционалних способности. Вођење матичних евиденција у домену спорта и њихово публиковање. Стручно усавршавање спортских и стручњака у области спортске медицине. Надзор над стручним радом. Организациону и стручну помоћ у програмима од користи за спорт. Саветовање у изградњи и адаптацији спортских објеката. Пропагандну, издавачку и научну делатност у домену спорта и спортске медицине, као и међународну сарадњу у томе.
Утицај Завода на формирање националних стандарда у домену спортско-медицинских прегледа и моторичких тестирања је велики. Остварује га врхунски тим стручњака из медицине и спортских наука. Спортистима су на располагању капацитети у Одељењу за специјалну здравствену заштиту врхунских спортиста у Кошутњаку и на Ташмајдану, затим   Кабинет за физикалну медицину и рехабилитацију, Одељење стоматологије, Лабораторија за психологију. Лабораторија за моторичка тестирања и изокинетичку дијагностику је од нарочитог значаја за тренере и спортисте, јер ту стичу увид у стање припремљености. Уз такву стручну помоћ,  остварују оптимални програм тренирања, праћења ефикасности и корекције тренажног процеса.
Све службе опремљене су савременим апаратима.

ДОБРИ ПЛОДОВИ НОВИХ ПОСТАВКИ

У Заводу се развија и значајна издавачка делатност. Излазе монографије и периодичне публикације. Формирана је и библиотека са око 20.000 наслова: стручне монографске и серијске публикације, докторски и магистарски радови сарадника...
Директор Горан Бојовић указује нам на активности које су утврдиле организациону структуру Завода и прошириле простор деловања:
– Веома је значајно што нам је најзад враћен хотел „Трим“, који у дужем периоду није био под управом Завода, као и Омладински камп „Караташ“, који се простире на више од 15 хектара и поседује 54 објекта, са салама, базенима, ресторанима, отвореним игралиштима. Реконструкција објеката и саме установе увелико је у току. Посебно треба истаћи да је прошао генерални урбанистички план Кошутњака, који отвара могућност изградње објеката за спортске и медицинске потребе на око 25.000 квадратних метара. Напомињем и да смо ове године први пут, као буџетска установа, вратили нераспоређену добит на рачунВладе Републике Србије. Уплатили смо пет специјализација за лекаре спортске медицине и једну у домену педијатрије. Са градским властима у току је потписивање протокола о моторичком тестирању деце у школском и предшколском узрасту.
У Београду ће од 21. до 23. маја бити одржана Прва српска међународна конференција спортске медицине. На тој конференцији ће бити око 30 угледних предавача, 300 гостију и 500 учесника. Својим радовима представиће се најбољи светски стручњаци из области медицине спорта, ортопедије, хирургије, радиологије, кардиологије и физијатрије, а међу гостима ће бити и главни доктори Међународног олимпијског комитета и Светске фудбалске федерације. Организатори су управо Завод за спорт и медицину спорта и једна од најпознатијих светских болница за ортопедију и спортску медицину, „Аспетар“ из Катара, са којом Завод има званичну сарадњу. Биће то прилика да се стручњаци из Србије и са јужнословенских простора упознају са савременим дометима спортске медицине, а за Завод је ово још један од начина да се афирмише као престижна установа у области спортске медицине.

ЦАРСТВО СПОРТА У КОШУТЊАЧКОЈ ШУМИ

Завод се налази у Кошутњаку, у једном од најлепших делова Београда. Окружен је шумом и зеленилом. На површини од преко 43 хектара формирана су два комплекса. У Горњем се налазе Управна зграда, Дом спортова, мноштво отворених спортских терена, као и смештајни капацитети у четири павиљона, при чему се посебно издваја хотел „Трим“.
У Доњем комплексу су отворено пливалиште са пет базена, укључујући олимпијски и базен за скокове у воду. И овај део, заједно са пратећим спортским теренима, окружен је шумом и уређеним зеленим површинама.
Заводов Први национални тренинг центар заслужује да се посебно истакне. Чине га Дом спортова, отворени базени, базен-хала на отвореном пливалишту, трим стаза и атлетски стадион.
Дом спортова је остварење старе идеје о уређењу јединственог простора за тренинг врхунских спортиста и репрезентативаца, с тим да га могу користити и рекреативци. На површини нешто већој од 5.000 квадратних метара, налазе се потпуно адаптиране и технички осавремењене просторије које пружају врхунске услове за различите спортске активности. У то су се до сада већ уверили наши најбољи спортисти, од боксера и каратиста, преко пливача и кошаркаша, до рукометаша, одбојкаша и параолимпијаца.
Грађанству се нуде бројни садржаји: сале, базен, теретана, сауна, различити програми вежбања. Недељно у Дому спортова своје активности спроводи око 3.000 спортиста и рекреативаца, што довољно говори о нивоу услуга које се нуде.
Отворени базени су потпуно реконструисани, заједно са трибинама и зградом за спортисте, док је базен-хала у функцији тек две године и доступна је широкој скали корисника, од репрезентативаца до рекреативаца. На трим стази „Кошутњак“, дугачкој 1.200 метара, обновљен је полигон за вежбање, постављени осветљење и станице са препорукама за вежбање. Битно Стручни тимови Завода свакодневно саветују све рекреативце у природи. Атлетски стадион, први такве врсте у Србији, има шест тркачких стаза, са издвојеним делом за скакачке дисциплине. С обзиром да има гледалиште од 1.700 места, испуњава услове и за одржавање регионалних такмичења.

***

Кориговати на време
Заводов Кабинет за превентивну корективну гимнастику основан је да би се пратило и побољшало стање неких делова тела код деце, омладине и спортиста, као и моторички развој деце. Родитељима и деци ту се указује на значај раног откривања поремећаја у држању тела и на мере превенције.

***

Тихи пратиоци
Информационо-документациона делатност у Заводу обухвата документовање статистичких података, спортских резултата и стручне литературе, припрему информационих материјала, међународну сарадњу и библиотечки рад. Јасно је колика је важност тих „тихих пратилаца“ науке и струке.

 

Женско иновативно
предузетништвo
Искуство
као подршка


Реализацију
пројекта подржало

Кабинет Министра
за иновације и
технолошки развој

-----------------------


У продајним
објектима Трафике
од сада можете купити
Националну ревију

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 81 - руски

Србија - национална ревија - број 80 - руски

Србија - национална ревија - број 79 - руски

Србија - национална ревија - број 78 - руски

Србија - национална ревија - Туризам 2020.

Србија - национална ревија - Број 77

Србија - национална ревија - Број 76

Србија - национална ревија - Број 75Србија - национална ревија - Франкфурт
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - ПекингСрбија - национална ревија - број 74
Србија - национална ревија - број 73
Serbia - National Review, Leipzig
Србија - национална ревија - број 72Туризам 2019.Србија - национална ревија - број 71Србија - национална ревија - број 70
Србија - национална ревија - број 69Србија - национална ревија - број 68Туризам 2018.
Србија - национална ревија - број 66
Молитва без престанка
Србија - национална ревија - број 65Србија - национална ревија - број 64
Србија - национална ревија - број 63
Србија - национална ревија - број 62Србија - национална ревија - број 61
Србија - национална ревија - број 60

Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 58
Србија - национална ревија - број 57
Србија - национална ревија - број 56
Србија - национална ревија - број 55
Србија - национална ревија - број 54
Туризам 2016
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Serbia - National Review - No 51
Српска - број 10-11
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 48
Туризам 2015

Serbia - National Review - No 47Serbia - National Review - No 46, russianSerbia - National Review - No 45Srpska - No 6
SRPSKA - National Review - No 5Tourism 2014SRPSKA - No 2
SRPSKA - No 1
Tourism 2013
SRPSKA - National Review - Special Edition

Battle above Centuries
Legends of Belgrade
History of the HeartЕдиција УПОЗНАЈМО СРБИЈУ

ГУЧА - ПОЛА ВЕКА САБОРА ТРУБАЧА (1961-2010)
Чувар светих хумки
Србија од злата јабука - друго издање
Orthodox Reminder for 2013
Пирот - Капија Истока и Запада
Беочин - У загрљају Дунава и Фрушке Горе
Србија, друмовима, пругама, рекама
Србија од злата јабука
Туристичка библија Србије

Коридор X - Европски путеви културе
Београд у џепу
Тло Србије, Завичај римских царева
Добродошли у Србију