Везе

„ТЕЛЕКОМ СРБИЈА” У ПРОЈЕКТИМА ПОДРШКЕ ВЕРОДОСТОЈНОЈ КУЛТУРИ
Од малишана до великана
Традиционална сарадња ове националне компаније и Коларчеве задужбине, захваљујући којој су претходних година посетиоци могли да уживају у програму „Великани музичке сцене”, у 2014. години проширена је и заједничким пројектом „Од малишана до великана”. Успешно је реализован и програм музичких радионица за децу од пет до дванаест година, под називом „Како се прави музика: Куц, куц, Коларац”


У жељи да деци приближе феномен звука креираног на предметима који нису класични инструменти, а од којих настаје музика и на крају композиција коју сами стварају, компанија „Телеком Србија” и Коларчева задужбина покренули су пројекат „Како се прави музика – Куц, куц Коларац”, чији аутор и водитељ је перкусиониста Бојан Ивковић, ВКВ Боки. Прва радионица у оквиру пројекта одржана је у Обреновцу за децу привремено смештену у обреновачкој касарни. То је био и први пут да се неки од програма „Коларца” одржава ван те институције културе од националног значаја.
– Увек се трудимо да подржимо пројекте који негују културу на прави начин, Јер када једно друштво изгуби културу, изгубило је идентитет – каже Марија Бошковић, директорка Сектора за пи-ар „Телекома Србија”. – Ми се трудимо да кроз овакве пројекте створимо услове у којима ће се открити таленти младих људи и настојимо да им пружимо прилику за даље развијање. Можда ће баш неки од ових малишана постати велики уметници, и зато смо поносни на оно што сада радимо.
Стварањем новог искуства у музичкој комуникацији и подршком програму „Како се прави музика” – сматра Јасна Димитријевић, директорка Коларчеве задужбине – „Телеком Србија” препознао је потребу деце овог узраста за откривањем чаролија света звука и нових могућности стваралаштва, заснованих на креативности и новом знању.
– Визионарском подршком ове компаније креативним иницијативама најмлађих, створене су нове вредности. Стотине деце, у потрази за авантуром у свету звука, својим рукама праве музичку оазу испуњену ритмом и звуцима предмета који се користе у изградњи кућа. Они тако граде нову кућу у којој проналазе и производе најнеобичније тонове, стварајући мелодију у ритму доброг расположења. Зидањем мелодије, деца учествују у лавиринту идеја и могућности музичких остварења. Када створе композицију, малишани у свој свет уводе публику и друге вршњаке, делећи безграничну срећу коју музика може да произведе.

КУЦАЈ И ОТВОРИЋЕ СЕ

У радионици су до сада учествовали ученици Основне школе „Вук Караџић” из Београда, деца из Дома за децу и омладину „Драгутин Филиповић Јуса”, деца запослених у „Телекому Србија”, малишани из Лазаревца, али и остали заинтересовани предшколци и основци који сваке прве суботе у месецу дођу у „Коларац”. Током сваке радионице они су у прилици да уз помоћ грађевинског алата стварају тонове који касније прерастају у музичко дело и прави мали концерт. Након сваког дружења деца су потврдила да су се одлично провела, те да ће доћи и на прави концерт.
– Било је супер. Свирали смо на неким другим инструментима, на пример правили смо музику на метли. Ја иначе свирам клавир, али ово су нови инструменти и искуства за мене – каже је Ива, учесница радионице.
 Музичке радионице вођене су диригентском палицом Бојана Ивковића – ВКВ Бокија. Својом позитивном енергијом он додатно подстиче малишане у овом креативном подухвату и награђује их дипломама.
– У времену којем припадамо, музика је постала толико доступна да је једноставно изгубила своју вредност. Постала је употребна ствар. Њену комерцијалну сврху можемо препознати скоро у свим сегментима нашег живота, па вам се тако може десити да уз куповину рецимо прашка за веш добијете и диск са неком музиком – каже Бојан Ивковић. – Иако тако доступна, младом човеку музика баш зато постаје далека. Суштина ове радионице је да објасни садржај и структуру настајања саме композиције, да кроз тај процес стварања деци врати оно што им припада и што музика значи: радост, истраживање, игру. Хармонија која се постиже оваквим приступом незаменљив је осећај који заувек остаје утиснут у срцима полазника.
Деци није неопходно музичко предзнање, напомиње Ивковић, јер им се на најједноставнији начин приказује оно што је суштина музике. Деца показују своје право лице оног тренутка када пред њих поставите задатке које они могу да разумеју и лако да опонашају. Да ли се међу њима покажу музички таленти?
– Као и у сваком оркестру, постоје солисти, њихов сензибилитет се брзо препознаје. Најбитније је да се њихово умеће употреби на прави начин.
Бојан Ивковић очекује да ће у 2015. години, уз одређене модификације, овај пројекат бити једна од највећих фестивалских атракција. Поносан је на то што је ово први програм „Коларца” који је одржан и на другим локацијама (у Обреновцу, Лазаревцу, у оквиру „Улице отвореног срца – поплаве љубави”).
– Сигуран сам да ће се одласци у друге градове наставити, јер свако место у Србији заслужује свој мали „Коларац”. Нама је довољно само покуцати – закључује ВКВ Боки.


***

Предавања
Када је о старијима реч, у оквиру пројекта „Од малишана до великана” током јесени расписан је конкурс за израду научних радова и организована серија предавања за младе средњошколце и академце. Предавања на „Коларцу” афирмисала су креативност и мобилност младих, стварала простор за примену програма из области истраживања и технолошког развоја, подстицала иновативност у начину промоције, истицала знање као кључни чинилац за добар посао, подстицала предузетничко размишљање младих.

***

Додатно образовање
„Телеком Србија” и Коларчева задужбина овим пројектом отворили су ново поглавље у промовисању значаја додатног образовања младих од 18 до 25 година, каже Јасна Димитријевић. Оно се заснива на истицању нових иницијатива, истраживачких подухвата и идеја младих, као генерацијски пример и подршка за будућност.

 

Женско иновативно
предузетништвo
Искуство
као подршка


Реализацију
пројекта подржало

Кабинет Министра
за иновације и
технолошки развој

-----------------------


У продајним
објектима Трафике
од сада можете купити
Националну ревију

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 81 - руски

Србија - национална ревија - број 80 - руски

Србија - национална ревија - број 79 - руски

Србија - национална ревија - број 78 - руски

Србија - национална ревија - Туризам 2020.

Србија - национална ревија - Број 77

Србија - национална ревија - Број 76

Србија - национална ревија - Број 75Србија - национална ревија - Франкфурт
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - ПекингСрбија - национална ревија - број 74
Србија - национална ревија - број 73
Serbia - National Review, Leipzig
Србија - национална ревија - број 72Туризам 2019.Србија - национална ревија - број 71Србија - национална ревија - број 70
Србија - национална ревија - број 69Србија - национална ревија - број 68Туризам 2018.
Србија - национална ревија - број 66
Молитва без престанка
Србија - национална ревија - број 65Србија - национална ревија - број 64
Србија - национална ревија - број 63
Србија - национална ревија - број 62Србија - национална ревија - број 61
Србија - национална ревија - број 60

Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 58
Србија - национална ревија - број 57
Србија - национална ревија - број 56
Србија - национална ревија - број 55
Србија - национална ревија - број 54
Туризам 2016
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Serbia - National Review - No 51
Српска - број 10-11
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 48
Туризам 2015

Serbia - National Review - No 47Serbia - National Review - No 46, russianSerbia - National Review - No 45Srpska - No 6
SRPSKA - National Review - No 5Tourism 2014SRPSKA - No 2
SRPSKA - No 1
Tourism 2013
SRPSKA - National Review - Special Edition

Battle above Centuries
Legends of Belgrade
History of the HeartЕдиција УПОЗНАЈМО СРБИЈУ

ГУЧА - ПОЛА ВЕКА САБОРА ТРУБАЧА (1961-2010)
Чувар светих хумки
Србија од злата јабука - друго издање
Orthodox Reminder for 2013
Пирот - Капија Истока и Запада
Беочин - У загрљају Дунава и Фрушке Горе
Србија, друмовима, пругама, рекама
Србија од злата јабука
Туристичка библија Србије

Коридор X - Европски путеви културе
Београд у џепу
Тло Србије, Завичај римских царева
Добродошли у Србију