Путоказ

БРОЈНИ ПРОГРАМИ ОБЕЛЕЖИЛИ СЕЗОНУ У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ
Лето у златном пресеку
„Карневал“, „Lovefest“, Фестивал филмског сценарија, Међународни бизнис самит, „Дани Данила Бате Стојковића“, Међународни фестивал класичне музике, „Дани ренесансе“... окупили су више од 300.000 посетилаца. Бања је добила клупе Иве Андрића, Десанке Максимовић, Добрице Ћосића, Мост науке и „Карневалске степенице“, као и хиљаде нових заљубљеника. Било је то 146. лето организованог туризма овде


Културно лето у „престоници српског бањског туризма“ одувек је важило за једно од најсадржајнијих у земљи и с правом било магнет за љубитеље доброг филма, музике, позоришта и забаве. И овог лета приређен је богат програм, са бројним већ традиционалним и неким потпуно новим окупљањима, примамљивим и по највишим културним стандардима и за шире кругове.
После априлских поплава Врњчани су реаговали предузимљиво и санирали примарне последице, припремивши се за сезону која је била пред вратима. Већ у мају уследили су бројни семинари, манифестације, конгреси. То је у Бањи и месец математике и Међународног конгреса математичара. Тим поводом, поред „Моста љубави“, чувене бањске атракције о којој је ове године писао и Њујорк Тајмс, још један врњачки мост дошао је у средиште пажње. На иницијативу ученика Основне школе „Попински борци“, главни мост на Врњачкој реци проглашен је мостом математике и науке, и добио име „Златни пресек“.
Крајем јуна, у хотелу „Бреза“ одржан је Међународни бизнис самит, уз „Гегула сајам ракије и вина“. Организатор је био Етно центар „Гегула“, покровитељи Град Краљево, Регионална привредна комора у Краљеву и Општина Врњачка Бања. Као право место за пословне сусрете, и престижно на туристичкој мапи Србије, организатори су одабрали Врњачку Бању. Циљ: на оваквом месту окупити важне људе из економије и привреде, политичког и културног живота Рашког округа, Србије и иностранства, омогућивши им да на прави начин представе оно чиме се баве. На овогодишњем Бизнис самиту, одржаном под мотоом „Упослимо Србију“, „Гран при“ за најбољег менаџера –председника општине у Југоисточној Европи припао је Бобану Ђуровићу, првом човеку Врњачке Бање.

СТАЗАМА МАЈСТОРА И ХЕРОЈА

У јулу је био „Врњачки карневал“, десети. За седам бурних и шарених дана, од 13. до 20. јула, имао је око 200.000 посетилаца. Учествовале су бројне карневалске групе из земље и света, а манифестација је потврдила углед једне од најпосећенијих и најатрактивнијих током лета у Србији.
Потом су дошли „Батини дани“, позоришни и филмски сусрети посвећени незаборавном глумцу Данилу Бати Стојковићу, основани прошле године под слоганом: „А мене ако се сете, сете“ (чувена Батина реченица из филма Балкански шпијун). На програму овог фестивала била је ревија Стојковићевих филмова, као и позоришне представе Време части и поноса Жике Живојиновића (у извођењу Народног позоришта из Београда) и Пут око света у режији Југа Радивојевића (копродукција Крушевачког позоришта и јагодинских „Дана комедије“).
Врњачки парк ове сезоне поновио се клупама које носе имена најчувенијих књижевника гостију бање (Иве Андрића, Десанке Максимовић, Добрице Ћосића...), а столетна стабла добила су карневалска одела, која су израдиле жене из Удружења „Златни вез“... У прегршти малих туристичких иновација, које су врњачко лето претвориле у занимљиви колаж, поменимо и „Карневалске степенице“.
У „Замку културе“ одржани су бројни одлични програми. Издвајамо тематску изложбу Милунка Савић – хероина Великог рата. Међународни фестивал класичне музике окупио је много учесника из земље и иностранства (Украјине, Италије, Француске, Швајцарске, САД, Велике Британије, Немачке...). Поред низа квалитетних концерата, организован је и педагошки програм, са курсевима виолине и камерне музике.
Манифестација „Дани ренесансе“ реализована је у сарадњи Културног центра Врњачке Бање и Италијанског института за културу у Београду. Приказани су бројни филмови посвећени овој преломној епохи, у којој је рођен модерни свет. Издвајамо Рестаурацију куполе на цркви Санта Марија дел фјоре у Фиренци редитељке Габријеле Лазањи.

ТАЛАС МЛАДОСТИ И ЕНЕРГИЈЕ

У августу је одржан „Lovefest“, изванредно посећен од стране младих из Србије и иностранства. „Ова манифестација наговештава да ће постати један од најбољих европских музичких фестивала за младе“, забележио је усхићени извештач. „Од 7. до 9. августа више од 62.000 људи из петнаест европских земаља било је на овом фестивалу, учинивши га светским по духу и квалитету.“
У првом „Кампу љубави“ сместило се више од 1.000 људи. Музички програм одвијао се на четири велике и три мање бине, а у десет зона били су пратећи садржаји.
Престижни Фестивал филмског сценарија у Врњачкој Бањи ове године одржан је тридесет осми пут. Велика пажња посвећена је радовима младих филмских стваралаца. На Летњој позорници и у сали биоскопа пројекције је пратило око 5.000 гледалаца. Велико интересовање било је и за бесплатне пратеће програме у градској библиотеци. Манифестацију су подржала министарства културе и локалне самоуправе.
Врњачко лето, у 146. години организованог туризма овде, ближи се крају. Привукло је, процењује се, око 300.000 посетилаца. То посебно добија на значају у светлу обележавања стоте годишњице доношења првог српског Закона о бањама.
– Због свега што Врњачка Бања данас представља у туризму Србије, ми имамо обавезу да је за наредне генерације сачувамо и даље развијамо, да се не бисмо застидели ни пред прецима, ни пред потомцима – каже Бобан Ђуровић, председник ове општине. – Дужни смо да је, на принципима одрживог развоја, поново уведемо у заједницу најбољих европских бања, где је увек и припадала. Неопходно је да што брже подигнемо ниво хотелских капацитета, да изградимо аква парк и спортско-рекреативне објекте... За то су нам потребни инвеститори. Успели смо у последњих две године да повећамо буџет општине за 200 милиона динара, али и даље се суочавамо са низом проблема: недостатком хотела високих категорија, неуређеношћу имовинско-правних односа, неопходношћу доношења новог Закона о бањама, недовољним бројем инвеститора... Ипак, Врњачка Бања као бренд непрестано јача.

***

Признања
Поводом свог Дана, 14. јула, Општина Врњачка Бања доделила је признања заслужним појединцима који је подржавају и афирмишу њен значај. Повеља општине највишег ранга уручена је Небојши Стефановићу, министру унутрашњих послова Србије. Плакете са златним амблемом припале су директору ПИО фонда проф. др Момчилу Бабићу и глумцу Драгану Николићу. Плакете са сребрним амблемом уручене су др Звонимиру Веселиновићу, директору здравственог центра „Студеница“ у Краљеву, као и женској рукометној репрезентацији Србије.
Свечаном скупу присуствовало је више од сто угледних званица из културног, привредног и јавног живота, међу којима и представници Владе Србије.

Женско иновативно
предузетништвo
Искуство
као подршка


Реализацију
пројекта подржало

Кабинет Министра
за иновације и
технолошки развој

-----------------------


У продајним
објектима Трафике
од сада можете купити
Националну ревију

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 81 - руски

Србија - национална ревија - број 80 - руски

Србија - национална ревија - број 79 - руски

Србија - национална ревија - број 78 - руски

Србија - национална ревија - Туризам 2020.

Србија - национална ревија - Број 77

Србија - национална ревија - Број 76

Србија - национална ревија - Број 75Србија - национална ревија - Франкфурт
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - ПекингСрбија - национална ревија - број 74
Србија - национална ревија - број 73
Serbia - National Review, Leipzig
Србија - национална ревија - број 72Туризам 2019.Србија - национална ревија - број 71Србија - национална ревија - број 70
Србија - национална ревија - број 69Србија - национална ревија - број 68Туризам 2018.
Србија - национална ревија - број 66
Молитва без престанка
Србија - национална ревија - број 65Србија - национална ревија - број 64
Србија - национална ревија - број 63
Србија - национална ревија - број 62Србија - национална ревија - број 61
Србија - национална ревија - број 60

Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 58
Србија - национална ревија - број 57
Србија - национална ревија - број 56
Србија - национална ревија - број 55
Србија - национална ревија - број 54
Туризам 2016
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Serbia - National Review - No 51
Српска - број 10-11
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 48
Туризам 2015

Serbia - National Review - No 47Serbia - National Review - No 46, russianSerbia - National Review - No 45Srpska - No 6
SRPSKA - National Review - No 5Tourism 2014SRPSKA - No 2
SRPSKA - No 1
Tourism 2013
SRPSKA - National Review - Special Edition

Battle above Centuries
Legends of Belgrade
History of the HeartЕдиција УПОЗНАЈМО СРБИЈУ

ГУЧА - ПОЛА ВЕКА САБОРА ТРУБАЧА (1961-2010)
Чувар светих хумки
Србија од злата јабука - друго издање
Orthodox Reminder for 2013
Пирот - Капија Истока и Запада
Беочин - У загрљају Дунава и Фрушке Горе
Србија, друмовима, пругама, рекама
Србија од злата јабука
Туристичка библија Србије

Коридор X - Европски путеви културе
Београд у џепу
Тло Србије, Завичај римских царева
Добродошли у Србију