Људи и воде

БЕОГРАД НА РЕКАМА, МИ У БЕОГРАДУ
Дан када преплових Дунав
Зима тек мало провирила, а ми, меки и неверни, одмах се носталгично присетили лета. У лето, крај самог срца метрополиса, на градским острвима и моћним водама, чекају нас праве правцате „Београдске авантуре”. Спуст испод шест мостова на Сави, пловидба око Ратног острва, улазак у град Савом и Дунавом... Иза свега стоје момци из организације „Wild Serbia”, наши стари знанци из најопаснијих кањона Србије, а испред свега сте ви који још нисте пробали

Пише: Драгана Барјактаревић
Фотографије: Драгана Барјактаревић, Архива „Националне ревије”


Постоји један друкчији Београд. У њему нема заглушујуће буке, заморне гужве, црвених семафора, нервозних пролазника и њихових брига. Башкари се у зеленилу Ратног острва, плаветнилу две реке, сенкама мостова и погледима шетача са београдских кејева. Сви проблеми ту тону и губе се у дубини, док на површини безбрижно плутају дивље патке, речна флора и најупорнији отпад као немили сведок успелог ноћног провода. У  таквом Београду, где се урбано тек назире ушушкано у природу какву ретко који град има, врли момци из организације „Wild Serbia” пружили су суграђанима прилику да заволе свој град још више, а туристима поглед у који стаје цела бела престоница.
Статистички то овако изгледа: десет двоседих кајака – испробано непревртљивих, двадесет учесника, са двадесет прслука за спасавање и истим бројем весала, две туре, у трајању од два и четири сата, шест мостова. Кад се занемаре бројке, остају познати кадрови ухваћени из новог угла – Београд из жабље перспективе, поглед на горостасне мостове уместо са њих.
Предуслов за учешће у тој малој регати кајака нису године, тежина, кондиција или умешност, једино добра воља и понешто храбрости. Евентуални страх распрши већ први замах веслом, јер он је улазница у свет безбрижности, узбуркан тек каквим ситним копрцањем Дунава.
О томе како се постаје авантуриста усред града говори нам оснивач организације Иван Настић.

НАЈЛЕПШЕ ВОДЕ СРБИЈЕ

Колико дуго се већ бавите авантуристичким туризмом у Србији?
Пре пет година почели смо да организујемо и осмишљавамо прве авантуристичке руте по целој Србији. Тренутно је иза нас више од двадесет програма какви се пре нису могли наћи у нашој земљи – екстремни спортови, кањонинг, алпинизам, експедиције у пећинама, трке преживљавања и још понеки изазов.

Пре две године  дошли сте и у престоницу?
Београд нуди прегршт авантура. Међутим, мало тога је искоришћено – београдски лагуми, Велико ратно острво, многе активности на води. Будући да град плови на две реке, одлучили смо да и ми запловимо. Организовали смо „Београдску авантуру”, али тек након накупљеног искуства са кајаком на неким од најлепших река у Србији. Први рекреативни кајакинг организовали смо на Дрини и Увцу. Кад смо њих обуздали, прешли смо на Дунав и Саву. Требало је осмислити занимљиве руте. Определили смо се за „Кајакинг око Ратног острва” и  „Шест мостова Саве”, јер су обе забавне, а опет и контрастне, те тако занимљиве и различитим профилима људи. Ко жели може да се опусти у пловидби око зеленог срца Београда. Други, пак, могу да упознају град из једног новог угла, пролазећи испод бројних београдских мостова различите архитектуре и историје.

Значи ли то да су туре и едукативне?
Ми смо пре свега усмерени на опуштање на води и рекреацију. Водичи су ту због безбедности и поштовања правила. Причу о Великом ратном острву и мостовима углавном представљамо странцима који дођу у посету нашем граду.

Организујете ли још неке програме у Београду?
Поред те две стандардне понуде, имамо и једну краћу, једносатну активност, у којој се обилази Коњско острво, пролази испод Калемегдана и долази до канала Велики Галијаш. Имамо и две једнодневне: улазак у Београд Дунавом и Савом.

ТАЛАСАЊА

Ко су најчешћи кајакаши?
До сад смо имали једнак однос странаца и наших грађана. Најчешћи странци су из Холандије, Британије и Скандинавије. С обзиром на климу њихових земаља, то је некако и логично у вреле београдске дане. Неопходно им је да се расхладе. Професионалци ту немају баш шта да траже, осим ако не желе да вежбају у рекреативним гуменим кајацима. Дакле, туре су прилагођене почетницима. Често долазе породице са децом старијом од шест година. А имали смо и кајакаше старије од 75 година. Темпо активности је спорији. Дунавска страна острва толико опушта и мирна је да углавном већина учесника накратко дремне у кајацима. Потопе ноге у воду, а главу наслоне на удобни, гумени део чамца. Наравно, водич је будан и ту да пробуди оне који се сувише приближе или удаље од обале... Мада и онима који желе динамичнију авантуру лако објаснимо како могу безбедно да се уморе.

И ове године ћете организовати „Београдску авантуру”, трећу. Значи ли то да има доста заинтересованих?
Има их довољно. Учесници се свакодневно пријављују. Некад имамо мале групе или тек појединце, а некад буде и више од двадесет учесника. Најлепше од свега је што је свака „Авантура” занимљива на свој начин, па се људи често враћају да изнова уживају.

А постоји ли нека коју би издвојио као посебно занимљиву?
Прошле године, за време поплава на Дунаву, уместо да идемо око Ратног острва, прошли смопреко њега. Било је нестварно, полупотопљене кућице, дрвеће којем само крошње вире из воде... Осећали смо се каода смо у бескрајној џунгли. Прелазили смо преко острва полако, пловећи између крошњи дрвећа, и сунчали се још у раном априлу.

Како се може набавити улазница за једну такву бајку?
Од почетка сарађујемо са Туристичком организацијом Београда, на чијим се туристичким пунктовима могу наћи наши флајери и основне информације о београдским кајак авантурама. Ту је и наш сајт www.belgradeadventure.com и „Фејсбук” страница.

***

Шест мостова Саве
Прва тура полази са Савског кеја и креће се ка Ушћу, пролазећи кроз тунел који чине Мост на Ади, Нови и Стари железнички мост, Газела, Стари савски мост и Бранков мост, а на завист оних који се у том тренутку кувају у оклопу превозног средства и спас траже управо у погледу на воду. Само што је призор овог пута обогаћен за десет кајака који се мимоилазе са напетим удицама савских аласа и ноћним клубовима на дневном светлу. Авантура се завршава на сплаву „Баракуда”, чврсто тле после два сата надметања са речним струјама.

***

Џунгла у срцу Београда
Са „Баракуде”, вођена динамиком Дунава, креће друга тура: „Кајакинг око Ратног острва – џунгла у срцу Београда”. Четири сата испуњена контрастима. Удруже се на тој пловидби дивље и урбано, адреналин и спокој, напорно узводно и опуштено низводно, врело сунце и свежа вода којом неспретно весло запљускује ноге у кајаку. Након четворочасовног веслања око Ратног острва и кратког предаха на плажи Лидо, кајакаши се враћају на „Баракуду” богатији за искуство које животу враћа смисао.

 

Женско иновативно
предузетништвo
Искуство
као подршка


Реализацију
пројекта подржало

Кабинет Министра
за иновације и
технолошки развој

-----------------------


У продајним
објектима Трафике
од сада можете купити
Националну ревију

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 81 - руски

Србија - национална ревија - број 80 - руски

Србија - национална ревија - број 79 - руски

Србија - национална ревија - број 78 - руски

Србија - национална ревија - Туризам 2020.

Србија - национална ревија - Број 77

Србија - национална ревија - Број 76

Србија - национална ревија - Број 75Србија - национална ревија - Франкфурт
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - ПекингСрбија - национална ревија - број 74
Србија - национална ревија - број 73
Serbia - National Review, Leipzig
Србија - национална ревија - број 72Туризам 2019.Србија - национална ревија - број 71Србија - национална ревија - број 70
Србија - национална ревија - број 69Србија - национална ревија - број 68Туризам 2018.
Србија - национална ревија - број 66
Молитва без престанка
Србија - национална ревија - број 65Србија - национална ревија - број 64
Србија - национална ревија - број 63
Србија - национална ревија - број 62Србија - национална ревија - број 61
Србија - национална ревија - број 60

Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 58
Србија - национална ревија - број 57
Србија - национална ревија - број 56
Србија - национална ревија - број 55
Србија - национална ревија - број 54
Туризам 2016
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Serbia - National Review - No 51
Српска - број 10-11
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 48
Туризам 2015

Serbia - National Review - No 47Serbia - National Review - No 46, russianSerbia - National Review - No 45Srpska - No 6
SRPSKA - National Review - No 5Tourism 2014SRPSKA - No 2
SRPSKA - No 1
Tourism 2013
SRPSKA - National Review - Special Edition

Battle above Centuries
Legends of Belgrade
History of the HeartЕдиција УПОЗНАЈМО СРБИЈУ

ГУЧА - ПОЛА ВЕКА САБОРА ТРУБАЧА (1961-2010)
Чувар светих хумки
Србија од злата јабука - друго издање
Orthodox Reminder for 2013
Пирот - Капија Истока и Запада
Беочин - У загрљају Дунава и Фрушке Горе
Србија, друмовима, пругама, рекама
Србија од злата јабука
Туристичка библија Србије

Коридор X - Европски путеви културе
Београд у џепу
Тло Србије, Завичај римских царева
Добродошли у Србију