Знање

ПРОФ. ДР ЂУРО ЂУРОВИЋ, НОВИ ДИРЕКТОР БЕОГРАДСКЕ ПОСЛОВНЕ ШКОЛЕ
Углед чувати сталним развојем
Увелико у шестој деценији рада, једна је од највећих високих школа струковних студија у Европи. Више од 120.000 њених дипломаца тренутно је запослено на важним позицијама широм Србије. Осим досадашњих струковних економиста у разним областима, од финансија до пословне информатике и маркетинга, припрема три нова програма: за државну администрацију, струковне правнике и туризам. Један од стратешких циљева је и да школа прерасте у пословну академију

Пише: Алекса Митић
Фотографије: Драган Боснић


У високоразвијеним земљама данашњег света струковно образовање је главни ослонац оперативног рада. Београдска пословна школа – Висока школа струковних студија увелико је зашла у шесту деценију школујући управо такве кадрове. Дипломе ове школе признате су у целом свету. Има око 12.000 активних студената, док је тренутно више од 120.000 њених дипломираних академаца запослено у Србији.
У школи образују струковне економисте у области финансија, рачуноводства, банкарства, пословне информатике и е-бизниса, менаџмента, маркетинга, трговине, пореза и царина. Специјалистичке струковне студије су из области менаџмента рачуноводства, контроле и ревизије, стратегијског финансијског менаџмента и менаџмента пословних процеса. С обзиром на то да је оснивач школе држава, део студената се школује на буџету, док други плаћају школарину која се није мењала већ шест година и прихватљива је за већину студената (прилагођена је буџету просечне породице).
На челу ове образовне установе од недавно је проф. др Ђуро Ђуровић. Већ готово деценију ради у школи. Изабран је већином гласова Савета школе, на тајном гласању, уз једногласну подршку Студентског парламента.
– Веома сам поносан на ову школу, која траје готово шездесет година. У принципу, један регуларни и легални избор за директора школе не мења у суштини ништа. Претходни директор проф. др Илија Самарџић изузетно добро је осмислио правце за развој школе и поставио их тако да их не треба мењати. На челу установе у два мандата, он је са својим тимом учврстио углед школе и значајно повећао број студената. Имао је изузетну подршку колектива и институција са којима је сарађивао – каже проф. др Ђуро Ђуровић. – Главни правци нашег развоја остају одржавање броја студената и проширење делатности. Радило се врло транспарентно, отворено за сваку контролу,  и тако ће остати.

ИЗАЗОВИ ОСТАЈАЊА НА ВРХУ

– Припремамо три нова програма, за државну администрацију, струковне правнике и туризам, како бисмо унапредили могућности за дошколовавање оних људи који су, рецимо, стали на неким правним факултетима. Жеља нам је да направимо струковне правнике, јер владавина права и правна држава су задатак времена. Програм морамо да реализујемо заједно, уз ослањање на најквалитетније људе које имамо. Верујем да ћемо наћи мотивацију и све друго потребно за такав подухват, јер радимо на једном од најбољих места у просвети Србије. Развој школе обликоваћемо нашим унутрашњим снагама. Имамо кадрове са довољно потенцијала, само је потребно подстаћи креативну способност људи. Држим се строгих правила, тако сам научен у породици и крају где сам поникао, северу Црне Горе, крају озбиљне српске провенијенције, иако се сада налази изван заједничке државе са Србијом. То значи, поред осталог, да студенте привлачимо не слабим критеријумима већ квалитетом наставе и оцењивања. Посла за наше дипломце ће сада бити и у свим правним пословима у државној управи и администрацији. Неће моћи да буду судије и адвокати, али државној управи биће потребни порезници и цариници. Морамо да оспособимо такве људе кроз школовану администрацију. Србија има задивљујућу историју и природу, али мора боље да се представи у свету, стога ћемо да образујемо струковне туризмологе.
Идеја у Београдској пословној школи има доста. Један од стратешких циљева је и да то постане Пословна академија, да поред специјалистичких може да установи и мастерс студије. Мора се мислити развојно, углед се мора чувати.
Проф. др Ђуро Ђуровић, такорећи вршњак Београдске пословне школе, рођен је у селу Коврен, између Бијелог Поља, Пљеваља и Пријепоља. Гимназију је завршио у Бијелом Пољу, Правни факултет у Београду. Судијску каријеру започео у Бару, био судија у Савезном суду. Изрекао више од 10.000 пресуда из области цивилног права. Проглашен 2002. за најбољег судију у Црној Гори. Често се у животу и раду позива на народне мудрости и изреке. На пример, на ону: „Нека будем и пепео, бар ће се знати да сам био ватра. Само да иза мене не остане слинав траг као иза пужа.”
– Не важим за строгог, већ за објективног професора – каже директор Ђуровић. – И ја сам отац, разумем те младе људе. Да би неко био добар просветни радник, сматрам, мора да воли ђаке, студенте. А воли их тако што је прави професор, који у настави даје све од себе, а и ван наставе је увек доступан својим студентима.

***

Сарадња
Са 1.200 бруцоша, колико годишње прима, Београдска пословна школа је једна од највећих високих школа струковних студија у Европи. У складу са „Стратегијом развоја информационог друштва” Владе Србије, којом се захтева компјутерска писменост према стандардима ECDL, у овој установи студенте системски обучавају у познавању информационих технологија. Сарађују са другим високошколским установама у у Србији и свету. Њени студенти могу бесплатно могу да стекну лиценцу компјутерске писмености, да бесплатно користе „Мајкрсофтов” лиценцирани софтвер, да се бесплатно обуче за коришћење правне базе „Paragraf lex”, да факултативно уче стране језике, да обављају праксу у водећим компанијама...

 

Женско иновативно
предузетништвo
Искуство
као подршка


Реализацију
пројекта подржало

Кабинет Министра
за иновације и
технолошки развој

-----------------------


У продајним
објектима Трафике
од сада можете купити
Националну ревију

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 81 - руски

Србија - национална ревија - број 80 - руски

Србија - национална ревија - број 79 - руски

Србија - национална ревија - број 78 - руски

Србија - национална ревија - Туризам 2020.

Србија - национална ревија - Број 77

Србија - национална ревија - Број 76

Србија - национална ревија - Број 75Србија - национална ревија - Франкфурт
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - ПекингСрбија - национална ревија - број 74
Србија - национална ревија - број 73
Serbia - National Review, Leipzig
Србија - национална ревија - број 72Туризам 2019.Србија - национална ревија - број 71Србија - национална ревија - број 70
Србија - национална ревија - број 69Србија - национална ревија - број 68Туризам 2018.
Србија - национална ревија - број 66
Молитва без престанка
Србија - национална ревија - број 65Србија - национална ревија - број 64
Србија - национална ревија - број 63
Србија - национална ревија - број 62Србија - национална ревија - број 61
Србија - национална ревија - број 60

Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 58
Србија - национална ревија - број 57
Србија - национална ревија - број 56
Србија - национална ревија - број 55
Србија - национална ревија - број 54
Туризам 2016
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Serbia - National Review - No 51
Српска - број 10-11
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 48
Туризам 2015

Serbia - National Review - No 47Serbia - National Review - No 46, russianSerbia - National Review - No 45Srpska - No 6
SRPSKA - National Review - No 5Tourism 2014SRPSKA - No 2
SRPSKA - No 1
Tourism 2013
SRPSKA - National Review - Special Edition

Battle above Centuries
Legends of Belgrade
History of the HeartЕдиција УПОЗНАЈМО СРБИЈУ

ГУЧА - ПОЛА ВЕКА САБОРА ТРУБАЧА (1961-2010)
Чувар светих хумки
Србија од злата јабука - друго издање
Orthodox Reminder for 2013
Пирот - Капија Истока и Запада
Беочин - У загрљају Дунава и Фрушке Горе
Србија, друмовима, пругама, рекама
Србија од злата јабука
Туристичка библија Србије

Коридор X - Европски путеви културе
Београд у џепу
Тло Србије, Завичај римских царева
Добродошли у Србију