Представљање

ТОМИСЛАВ ЈАНКОВИЋ, ЗАМЕНИК ГРАДОНАЧЕЛНИКА СРЕМСКЕ МИТРОВИЦЕ
Тај важни корак испред
Митровица има низ великих погодности: положај, две велике реке, близину ауто-пута, границе и Фрушке горе, огромну плодну равницу... Ипак, видим то радећи у градској управи, људи су највећи потенцијал овог града. Ситуација није лака, ни у свету ни у нашој земљи, али постоје јасни путеви и начини да допринесемо развоју и афирмацији своје локалне заједнице. То је кључни мотив да се прихватим овог одговорног посла


Као дипломирани економиста менаџмента, радио је у „Пошти Србије”. Дуго био управник поште у Инђији. Велико искуство из таквог сложеног и уређеног система, који је продужена рука привреде, драгоцено му је на садашњој дужности заменика градоначелника Сремске Митровице.

Функцију заменика градоначелника обављате тек нешто више од годину дана. Како Вам се та позиција чинила кад сте на њу дошли, а како данас?
Доживљавам је, пре свега, као велику одговорност. У тешким временима, када се држава суочава са мноштвом социјалних и економских проблема, сматрам да ова функција омогућава да се допринесе афирмацији и развоју града.

Без обзира на не тако дуг мандат, постоји ли нешто на шта сте посебно поносни?
То је, најпре, остваривање добрих односа унутар саме градске управе, како бисмо заједничким снагама урадили нешто за овај град. Сматрам да су људи највећи потенцијал овог града, јер сам то управо препознао кроз рад у градској управи, где ћу несебично дати свој допринос.

У време економске кризе у целом свету и Србији, ни Сремска Митровица, на жалост, није поштеђена последица. Како локална самоуправа може да задовољи потребе грађана?
Уколико сваки појединац да свој максимум и одговорно приступи раду, може да се уради доста тога. Грађани су веома свесни ситуације у којој се држава налази и надам се да ће људи ускоро повратити веру у институције, као и човек у човека, јер је то добар основ да кренемо напред.

Колико су локалне самоуправе аутономне у функционисању и како би се, према Вашем мишљењу, могао унапредити рад локалних администрација у корист грађана?
Поред оних основних повољности које Митровица има, географски положај, близина ауто-пута, две велике реке, близина границе, свакако да експедитивност у раду локалне самоуправе много доприноси развоју једног града. За разне пројекте аплицирамо и према покрајини и према републичким органима власти, а ангажовањем свих ресурса у граду може се допринети да једна локална самоуправа буде корак испред. Значајна је и међународна сарадња, коју Митровица има, као и финансирање пројеката из европских фондова.

ЧУТИ ЉУДЕ, ОСТАТИ БЛИЗУ

Словите за особу чија су врата отворена за сваког, често сте и на терену, међу грађанима. Колико је то заправо напорно?
Веома је напорно, с обзиром на то да ми је до сада и 61 викенд био радни, те да ми је кројачица четири пута сужавала одело (смех). Али, ако нисте на различитим локацијама и ако не разговарате са људима, не можете препознати проблеме грађана. Сваку тему и проблем разматрамо, не постоји ништа о чему не могу или не желим да разговарам. Потпуно сам отворен и не дозвољавам да ме посао који тренутно обављам измени, већ може да ме направи само бољим и квалитетнијим човеком. Однос са људима ми је врло значајан, јер на основу њихових захтева и потреба планирамо наше активности и усмеравамо своје реалне могућности према суграђанима. Транспарентност и прихватање критика је оно што би свака локална самоуправа требало да примењује.
По рођењу нисам Митровчанин, што је за мене додатни мотив у раду, па је моја потреба да упознам град још већа.

Активни сте и у стварању међународних партнерстава. Каква су Ваша искуства на том пољу?
Свесни смо чињенице да Србија не може бити пусто острво и да морамо сарађивати у процесу придруживања Европској унији, морамо пратити трендове који долазе из земаља у окружењу. Око нас је мали број земаља које нису чланице ЕУ, а како бисмо постали део ње, морамо бити отворени за сарадњу са тим земљама. Потписник сам и Меморандума о разумевању прекограничног региона Дрина–Сава, који окупља 17 градова са територије БиХ, Хрватске и Србије. Наш задатак је да припремамо пројекте у различитим областима и да наступамо као регион, решавајући проблеме у области пољопривреде, туризма, заштите животне средине... Значајна је и сарадња са градовима у окружењу – Бјељина, Брчко, Тузла, Осијек, Винковци – који су заинтересовани за сарадњу са нашим градом.

ПРИЛИКА ДА ПОМОГНЕШ ЈЕ ДАР

Врло често Ваше име везује се за организацију хуманитарних активности. Много је оних којима је помоћ неопходна?
Диван је осећај када сте у прилици да помогнете некоме коме је помоћ потребна. То је вас испуњава и даје енергију за будући рад. Свака одговорна локална администрација требало би да се у значајној мери бави решавањем социјалних или здравствених проблема грађана. Митровица је одговорна и хумана средина, помажемо људима колико год је то могуће. Задовољство ми је што могу да помогнем нашим грађанима, организовањем концерата, утакмица и других хуманитарних активности.

Фонд за финансијску помоћ деци и омладини оболелој од тешких болести основан је и у Сремској Митровици?
То је посебан програм здравствене заштите деце и омладине до 26 година старости са територије града Сремска Митровица којима је потребна помоћ у набавци лекова и помагала, као и у плаћању трошкова лечења. Средствима Фонда финансираће се лечење оболелих од тешких болести. Пуниће се највећим делом из наменских буџетских прихода, дела средстава опортунитета по одлуци Тужилаштва или путем слања СМС порука. До сада је град у таквим ситуацијама излазио у сусрет организујући разне хуманитарне програме, али сада добијамо правни основ за наше будуће хуманитарне активности.

***

Инвестиције и развој
– За инвестиције и развој привреде важна је међународна сарадња, преклапање потенцијала и проширење контаката са градовима и државама у окружењу, па и шире. Важно је користити своје потенцијале и на прави начин их представити другима, како би будући инвеститори искористили могућности које град има.

***

Мотивација
– Волим средину из које сам потекао, али даћу све од себе да оправдам то што сам добио шансу, пре свега да се покажем као човек и да се докажем на овом послу. Мој циљ је да промовишем град у којем радим на најбољи могући начин, његове људе, потенцијале и вредности.

 

Женско иновативно
предузетништвo
Искуство
као подршка


Реализацију
пројекта подржало

Кабинет Министра
за иновације и
технолошки развој

-----------------------


У продајним
објектима Трафике
од сада можете купити
Националну ревију

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 81 - руски

Србија - национална ревија - број 80 - руски

Србија - национална ревија - број 79 - руски

Србија - национална ревија - број 78 - руски

Србија - национална ревија - Туризам 2020.

Србија - национална ревија - Број 77

Србија - национална ревија - Број 76

Србија - национална ревија - Број 75Србија - национална ревија - Франкфурт
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - ПекингСрбија - национална ревија - број 74
Србија - национална ревија - број 73
Serbia - National Review, Leipzig
Србија - национална ревија - број 72Туризам 2019.Србија - национална ревија - број 71Србија - национална ревија - број 70
Србија - национална ревија - број 69Србија - национална ревија - број 68Туризам 2018.
Србија - национална ревија - број 66
Молитва без престанка
Србија - национална ревија - број 65Србија - национална ревија - број 64
Србија - национална ревија - број 63
Србија - национална ревија - број 62Србија - национална ревија - број 61
Србија - национална ревија - број 60

Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 58
Србија - национална ревија - број 57
Србија - национална ревија - број 56
Србија - национална ревија - број 55
Србија - национална ревија - број 54
Туризам 2016
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Serbia - National Review - No 51
Српска - број 10-11
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 48
Туризам 2015

Serbia - National Review - No 47Serbia - National Review - No 46, russianSerbia - National Review - No 45Srpska - No 6
SRPSKA - National Review - No 5Tourism 2014SRPSKA - No 2
SRPSKA - No 1
Tourism 2013
SRPSKA - National Review - Special Edition

Battle above Centuries
Legends of Belgrade
History of the HeartЕдиција УПОЗНАЈМО СРБИЈУ

ГУЧА - ПОЛА ВЕКА САБОРА ТРУБАЧА (1961-2010)
Чувар светих хумки
Србија од злата јабука - друго издање
Orthodox Reminder for 2013
Пирот - Капија Истока и Запада
Беочин - У загрљају Дунава и Фрушке Горе
Србија, друмовима, пругама, рекама
Србија од злата јабука
Туристичка библија Србије

Коридор X - Европски путеви културе
Београд у џепу
Тло Србије, Завичај римских царева
Добродошли у Србију