Везе

„БЕОГРАД ПРИЧА”, АПЛИКАЦИЈА „ТЕЛЕКОМА СРБИЈА”
Лични водич кроз знаменитости
Заснован на технологији „проширене стварности”, овај јединствени културни водич обухвата више од педесет локација и доноси сасвим другачију перцепцију српске престонице. Првобитни специјални додатак посвећен „Егзиту” и Петроварадинској тврђави послужио је као основ за израду посебне апликације за Нови Сад. У Црној Гори апликација засад обрађује приморске градове, Цетиње и Подгорицу, планира се проширење и на остале


Ко је рођен у згради Председништва Србије, зашто „Победник” није на Теразијама, где почива Цар Душан – неки су од одговора које можете да пронађете у новој бесплатној апликацији „Београд прича” „Телекома Србија”, заснованој на концепту „augmented reality”. Овај јединствени културни водич на брз, едукативан и забаван начин кориснике води на више од 50 градских локација и доноси потпуно нову перцепцију престонице. Након преузимања апликације, довољно је да се камера паметног телефона усмери ка најближој локацији. Истог тренутка отвара се низ кратких прича, а аудио водич започиње своју нарацију, тако да корисници могу да буду усредсређени на архитектуру грађевина, институција, споменика, верских објеката и на детаље а не на екран телефона. Уцртане мапе које воде кроз прошлост и садашњост Београда омогућавају да се разгледање унапред испланира, а апликација предлаже најбољу руту за обилазак и наводи њоме, узимајући у обзир место на коме се у том тренутку корисник налази. Уколико сте расположени, можете да прођете „Великом шетајућом туром”, да упознате „Најзначајније Србе”, „Српске владаре” , или да одаберете да вас пут поведе трагом „Религија у Београду”, што су неке од понуђених тура. Међу знаменитостима које су „отвориле своја врата” и понудиле своје приче, између осталих налазе се „Победник”, споменик Кнезу Михаилу, споменик захвалности Француској, Карађорђу, Теразијска чесма, споменик Вуку Караџићу, зграда Скупштине града, зграда Председништва, Народна скупштина, хотел „Москва”, кафана „Знак питања”, Народна и Библиотека града Београда, кућа Ђуре Јакшића, конаци кнегиње Љубице и кнеза Милоша, музеји Николе Тесле и „25. мај”, „Кућа цвећа”, Саборна црква, Храм Светог Саве, Црква Светог Марка, Црква Ружица, Црква Криста Краља, Синагога и Бајракли џамија.
Од како се појавила на Google Play-у и App Store-у, почетком јула, апликација је изазвала велико интересовање, како туриста, тако и становника Београда који желе да сазнају више о знаменитостима престонице. Оцењена је просечном оценом 4,6 и пропраћена позитивним коментарима.
Шеф Службе за односе са јавношћу „Телекома Србија” Бојан Свилановић подсећа да та компанија спроводи пројекте који имају вишеструки значај за локалну заједницу:
– Жеља нам је била да на забаван и до сада невиђен начин представимо наш град свима који желе боље да га упознају, како странцима и грађанима Србије који су нам увек драги гости, тако и суграђанима који често у журби не обраћају пажњу на лепоте и историјски значај здања којима су свакодневно окружени. Предност апликације је и што је бесплатна за коришћење, бесплатно је и download-овање апликације, а можда је најважније напоменути да је ово једна од првих примена технологије „проширене стварности”, односно „augmented reality”, која свим љубитељима паметних телефона пружа потпуно ново корисничко искуство.

НА ДОБРОМ ПУТУ

У сарадњи са Туристичком организацијом Београда, апликација је званично представљена 8. јула. Током вожње у панорамском аутобусу представници медија били су у прилици да се увере како апликација функционише и да се поставе у улогу туриста. Директор Туристичке организације Београда Дејан Веселинов том приликом је истакао да ће апликација, урађена по највишим стандардима, и гостима Београда и Београђанима помоћи да сазнају више о главном граду Србије:
– Ми ћемо се потрудити да апликацију промовишемо у Београду и у иностранству, и да на тај начин утичемо на промоцију Београда као туристичке дестинације. Свесни смо тога да је Београд све траженија туристичка дестинација, да имамо све више туриста, и ово доказује да смо на правом путу.
У оквиру прве верзије апликације „Београд прича”, „Телеком Србија” припремио је и изненађење за све посетиоце „Егзит фестивала” – додатак „Exit special addition”. Представљено је 10 локација на Петроварадинској тврђави: Торањ са сатом, подземне војне галерије, Цистерцитска опатија Белефонс (Белакут), Музеј града Новог Сада, Атеље 61, Удружење уметника Петроварадинске тврђаве, Београдска капија, Римокатоличка Црква Светог Јурја, степениште тврђаве, дуга касарна и Леополдова капија.
– „Егзит” је фестивал светског ранга, најпопуларнији у овом делу Европе, и привлачи бројне посетиоце из различитих држава. Компанија „Телеком Србија” искористила је прилику да употпуни утисак који ће туристи понети из Србије тиме што им је омогућила да, осим одличног провода уз светски познате извођаче на фестивалу, сазнају и зашто су Петроварадинци плаћали сатарину, где је направљен први топ који је послат Карађорђу током Првог српског устанка, где је Тито био заточен, по чему је Атеље 61 јединствен у свету... Ове и друге тајне које носе објекти „Гибралтара на Дунаву” само су увод у будуће приче о Новом Саду, које ћемо открити туристима у апликацији коју припремамо, а која ће у потпуности бити посвећена „српској Атини” – рекао је Бојан Свилановић, шеф Службе за односе са јавношћу „Телекома Србија”.
И пи-ар „Егзита” Ана Кришко Томка каже да су организатори једног од најпосећенијих фестивала у региону радо подржали овај пројекат компаније „Телеком Србија”:
– Веома ми је драго што смо имали прилику да учествујемо у овом пројекту и направимо презентацију апликације на Петроварадинској тврђави, где се одиграва „Егзит”. Пуно страних и домаћих медија кажу да је ово једна од најзанимљивијих локација за фестивал. И сви који су наступали говоре о томе. Радујем се што нашим посетиоцима можемо да покажемо шта ова локација у ствари представља, каква је њена историја, па и неке забавне детаље. Сигурна сам да ћемо сарадњу наставити, да ћемо једну овакву апликацију још „upgrade-овати” и направити локације по читавој Србији.”

ЦРНА ГОРА ПРИЧА

У „Телекому Србија” потврђују да ће наставити да развијају апликацију. Београдска ће бити обогаћена и додатним занимљивостима, у оквиру дела тривиа, биће проширен број туристичких рута и уведене приче о „Београду испод Београда”. У плану је да своје апликације добију и други градови у Србији, о чему ће одлучивати и локални становници, који ће бити у прилици да предлажу локације у свом граду.
Осим туриста у Србији, могућност да помоћу својих телефона упознају нову дестинацију добили су и посетиоци Црне Горе, где је „М:тел”, у сарадњи са Националном туристичкоморганизацијом, представио апликацију „Montenegro talking”. На српском, енглеском и руском језику своје приче приповедају Подгорица, Цетиње и приморски градови. Ана Мартиновић, пи-ар менаџер „М:тела”, каже да је овом апликацијом омогућено да туристичка понуда буде још блискија сваком посетиоцу.
– За сада смо је израдили само за градове са приморја, заПодгорицу и Цетиње, а ускоро ћемо покрити и друге градове. Већ је уцртана цијела мапа, тако да самим уласком у апликацију можете прегледати све објекте. До краја године биће преведена и на друге свјетске језике – истиче Мартиновићева, додавши да корисници конкурентских компанија такође могу да прегледају апликацију, али неће имати аудио запис и могућност „ријалити” шетње.
Према речима менаџера ITP-а у Националној туристичкој организацији Црне Горе, они, у складу са потребама савременог туристе, посебну пажњу посвећују промоцији путем интернета:
– Ову апликацију промовисаћемо и путем званичног сајта туризма Црне Горе и путем друштвених мрежа. Спремни смо да увијек подржимо овакве и сличне пројекте који имају за циљ да туристима приближе „дивљу љепоту” и прикажу је на посве другачији начин.
Апликације у оквиру пројекта „Град прича” урађене су за две најзаступљеније платформе у свету паметних телефона – „Андроид” и „iOS”. Подржавају моделе телефона који имају „Андроид 2.3” „Gingerbread” и моделе новије генерације, као и „iOS 5.0” и моделе новије генерације. Доступне су на Google Play-у и на App Store за „iOS”.

***

Искорак за понос
– Честитам „Телекому Србија” на идеји, креативности и професионалности, јер су показали да можемо и да јесмо лидери у новим технологијама. Веома смо поносни што је Београд добио овакву апликацију. Она је по себи интересантна, јер неко ко је користи може да види како су одређена места изгледала у прошлости, може то и да чује. Апликација је доступна и особама оштећеног слуха или вида, могу да је користе на различите начине, што је такође велика корист – каже Дејан Веселинов, директор Туристичке организације Београда.

***

Сусрети са Петроварадином
„Exit special addition” рађена је у сарадњи са Туристичком организацијом Новог Сада. Бранислав Кнежевић, директор те организације, наводи да је апликација, осим тога што је корисна и крајње занимљива, од великог значаја за промоцију града Новог Сада:
– Апликације за „смарт” телефоне су у експанзији. Статистика каже да ће у наредне две године људи више користити интернет преко паметних телефона него на рачунарима. Ми и сами радимо на усавршавању нашег сајта и увођењу неких нових дигиталних могућности за промоцију града Новог Сада.

 

Женско иновативно
предузетништвo
Искуство
као подршка


Реализацију
пројекта подржало

Кабинет Министра
за иновације и
технолошки развој

-----------------------


У продајним
објектима Трафике
од сада можете купити
Националну ревију

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 81 - руски

Србија - национална ревија - број 80 - руски

Србија - национална ревија - број 79 - руски

Србија - национална ревија - број 78 - руски

Србија - национална ревија - Туризам 2020.

Србија - национална ревија - Број 77

Србија - национална ревија - Број 76

Србија - национална ревија - Број 75Србија - национална ревија - Франкфурт
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - ПекингСрбија - национална ревија - број 74
Србија - национална ревија - број 73
Serbia - National Review, Leipzig
Србија - национална ревија - број 72Туризам 2019.Србија - национална ревија - број 71Србија - национална ревија - број 70
Србија - национална ревија - број 69Србија - национална ревија - број 68Туризам 2018.
Србија - национална ревија - број 66
Молитва без престанка
Србија - национална ревија - број 65Србија - национална ревија - број 64
Србија - национална ревија - број 63
Србија - национална ревија - број 62Србија - национална ревија - број 61
Србија - национална ревија - број 60

Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 58
Србија - национална ревија - број 57
Србија - национална ревија - број 56
Србија - национална ревија - број 55
Србија - национална ревија - број 54
Туризам 2016
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Serbia - National Review - No 51
Српска - број 10-11
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 48
Туризам 2015

Serbia - National Review - No 47Serbia - National Review - No 46, russianSerbia - National Review - No 45Srpska - No 6
SRPSKA - National Review - No 5Tourism 2014SRPSKA - No 2
SRPSKA - No 1
Tourism 2013
SRPSKA - National Review - Special Edition

Battle above Centuries
Legends of Belgrade
History of the HeartЕдиција УПОЗНАЈМО СРБИЈУ

ГУЧА - ПОЛА ВЕКА САБОРА ТРУБАЧА (1961-2010)
Чувар светих хумки
Србија од злата јабука - друго издање
Orthodox Reminder for 2013
Пирот - Капија Истока и Запада
Беочин - У загрљају Дунава и Фрушке Горе
Србија, друмовима, пругама, рекама
Србија од злата јабука
Туристичка библија Србије

Коридор X - Европски путеви културе
Београд у џепу
Тло Србије, Завичај римских царева
Добродошли у Србију