Подсетник

ВРЊАЧКА БАЊА И ЊЕНА ПРОВЕРЕНА РАЗВОЈНА ФИЛОЗОФИЈА
Нова моћ старих формула
Од давнина се овде знало да Бања није тек лечилиште, место где долазе стари и болесни, онда кад морају. То је, у барем истој мери, место за отмен млад свет, који тражи активан одмор и окрепљење, фини хедонизам и разноврсну забаву. Знали су то још наши давни преци, а општина Врњачка Бања уградила, поново, у своју данашњу стратегију развоја


Вековима, као ретко које место, Врњачка Бања имала је срећу да буде средиште и одмора и опоравка, и племенитих иницијатива, и стециште људи од умећа и акције. Вековима. Данас она важи за један од најјачих туристичких центара у Србији. Иако развој у великој мери дугује природи која ју је обдарила лековитим водама, шумовитим пределима, благом климом, ипак су за њен данашњи статус најзаслужнији људи који су умели да препознају њене потенцијале и ставе их у функцију развоја туризма.
„Лековита вода, струјање ваздуха са оближњег Гоча и Копаоника, столетни паркови и пешачке стазе, чесме, аристократске виле, међу којима се посебно издваја Замак Белимарковића, чине Врњачку Бању препознатљивом”, вели летописац. „Још су Римљани знали за чари ове бање и користили лековитост њених вода, о чему сведоче археолошки налази. За садашњи статус Бање најзаслужнији је књаз Милош Обреновић, по чијем налогу су бањски извори минералних вода научно испитани, у XIX веку. Након тога, народ је масовно почео да их користи у медицинске и терапијске сврхе.”
Савремени летописац вели:
„Врњачка Бања располаже са седам минералних извора: Топла вода, Снежник, Слатина, Језеро, Бели извор, Борјак и Врњачко врело. За балнеолошку терапију користе се четири (Топла вода, Снежник, Слатина, Језеро), а са два извора (Топла вода и Врњачко врело) флашира се стона минерална вода (’врњци’).”

ПРИРОДА, ИНФРАСТРУКТУРА, КУЛТУРА

У Врњачкој Бањи, коју зову „краљицом српског бањског туризма”, већ више година остварује се нови приступ и друкчија пословна филозофија. Истина, с обзиром на традицију најбољих српских и европских бања, укључујући и Врњачку, овај приступ бисмо слободно могли назвати и старим. Њиме је потпуно обеснажен стереотип да је Бања тек лечилиште, место где долазе стари и болесни, онда кад морају. То је, много више, право место и за активан одмор здравих, младих људи, уз све услове за рекреацију и добар провод. Битан елемент тако конципиране бањске понуде су и бројне културно-уметничке манифестације, већ традиционалне, као што су „Врњачки карневал”, Фестивал филмског сценарија, фестивали забавне, народне и класичне музике, фестивали цвећа, меда, љубави, „Батини дани”, Сајам књига... Ту су и многи нови садржаји, који омогућавају да се „сезона у Бањи протегне на свих дванаест месеци у години”. У ствари, интензитет живљења и богатство понуде карактеристични за пуну туристичку сезону сада постају свакодневица, редовно страње и модел живљења овде.
„Томе у великој мери доприноси близина планине Гоч, као и новоизграђена Хала ’Владе Дивац’”, додају бањски стратези туризма. „У Хали се и у хладним зимским месецима, осим бројних спортских дешавања, организују и многе манифестације забавног карактера.”
Наравно, општина Врњачка Бања издваја значајна средства за унапређење инфраструктуре, обогаћивање туристичке понуде и у укупни развој. У току су завршни радови на реконструкцији централногдела бањског парка, уређењу корита Врњачке реке, и рециклажног дворишта... Врњачка Бања је једна од петнаест општина у Србији која је укључена у пројекат управљања отпадом и отпадним водама (GIZ). У сарадњи са USAID-ом, започела је низ пројеката. У оквиру пројекта NALED, укључена је и у процес сертификације.
Свим инвеститорима који граде објекте попут хотела, мотела, хостела, туристичких насеља, кампова, производних објеката, као и објеката који користе обновљиве изворе енергије, овде се нуди низ погодности и попуста.

***

За образовање младих
Активности Општине усмерене су и ка унапређењу услова за образовање младих. У Врњачкој Бањи се посебно поносе оснивањем овдашњег Факултета за хотелијерство и туризам, који је у оквиру Универзитета у Крагујевцу. У припреми је и отварање Одељења Медицинског факултета из Крагујевца за физиотерапеуте и струковне сестре техничаре.

***

Летопис света
У Врњачкој Бањи, уз помоћ јапанског народа, отворен је Јапански врт. Тиме је Општина започела остваривање идеје да низ пријатељских земаља, на изабраним локацијама у Бањи, кроз карактеристичне архитектонске облике афирмишу културу и традиционалне вредности своје нације. Намера је да се тако људима приближе историја и култура пријатељских народа, али и креира позитиван имиџ и осећај блискости веродостојних народа света.

 

Женско иновативно
предузетништвo
Искуство
као подршка


Реализацију
пројекта подржало

Кабинет Министра
за иновације и
технолошки развој

-----------------------


У продајним
објектима Трафике
од сада можете купити
Националну ревију

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 81 - руски

Србија - национална ревија - број 80 - руски

Србија - национална ревија - број 79 - руски

Србија - национална ревија - број 78 - руски

Србија - национална ревија - Туризам 2020.

Србија - национална ревија - Број 77

Србија - национална ревија - Број 76

Србија - национална ревија - Број 75Србија - национална ревија - Франкфурт
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - ПекингСрбија - национална ревија - број 74
Србија - национална ревија - број 73
Serbia - National Review, Leipzig
Србија - национална ревија - број 72Туризам 2019.Србија - национална ревија - број 71Србија - национална ревија - број 70
Србија - национална ревија - број 69Србија - национална ревија - број 68Туризам 2018.
Србија - национална ревија - број 66
Молитва без престанка
Србија - национална ревија - број 65Србија - национална ревија - број 64
Србија - национална ревија - број 63
Србија - национална ревија - број 62Србија - национална ревија - број 61
Србија - национална ревија - број 60

Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 58
Србија - национална ревија - број 57
Србија - национална ревија - број 56
Србија - национална ревија - број 55
Србија - национална ревија - број 54
Туризам 2016
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Serbia - National Review - No 51
Српска - број 10-11
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 48
Туризам 2015

Serbia - National Review - No 47Serbia - National Review - No 46, russianSerbia - National Review - No 45Srpska - No 6
SRPSKA - National Review - No 5Tourism 2014SRPSKA - No 2
SRPSKA - No 1
Tourism 2013
SRPSKA - National Review - Special Edition

Battle above Centuries
Legends of Belgrade
History of the HeartЕдиција УПОЗНАЈМО СРБИЈУ

ГУЧА - ПОЛА ВЕКА САБОРА ТРУБАЧА (1961-2010)
Чувар светих хумки
Србија од злата јабука - друго издање
Orthodox Reminder for 2013
Пирот - Капија Истока и Запада
Беочин - У загрљају Дунава и Фрушке Горе
Србија, друмовима, пругама, рекама
Србија од злата јабука
Туристичка библија Србије

Коридор X - Европски путеви културе
Београд у џепу
Тло Србије, Завичај римских царева
Добродошли у Србију