Каталог

СТАРОПЛАНИНСКИ КРАЈ НАСТАВЉА СВОЈ УСПОН КА ВИСОКОМ ТУРИЗМУ
Књажевачки горски сан
Та планина је рођака целог Полуострва, које се и зове по њеном другом имену (Балкан). Према Стратегији развоја туризма Србије (из 2006), туристичко одредиште Стара планина је пројекат од највишег приоритета и највећа српска инвестиција у овој привредној грани. Јасно је и какав то значај има за цело подручје источне Србије. Докле се стигло?


На свега 60 километара од Књажевца налази се Стара планина. Њен главни венац, дугачак око 550 километара, протеже се од Зајечара до Црног мора. По другом имену ове планине, Балкан, цело наше полуострво добило је име. Миџор (2.169 метара) највиши је врх у српском делу Старе планине и у целој Србији. Део Старе планине који је у Србији припада општинама Зајечар, Књажевац, Пирот и Димитровград.
Природни резерват „Бабин зуб”, један од најлепших крајолика Старе планине, налази се на надморској висини од 1.758 метара. Стрме падине, оштри успони, чудесни водопади, богате шуме, обиље шумског воћа, пружају могућност за развој различитих облика туризма. Клима је овде умерено-континентална. Снег је скоро пет месеци годишње, и то на висини од 1.100 до 1.900 метара, што је озбиљан потенцијал за алпско скијање. Лепота Старе планине, раскошна, осваја и плени у току целе године. То је идеално место за љубитеље ненарушене природе. У селима подно, домаћини су широкогруди и љубазни, увек спремни да путнике дочекају изворном трпезом.

Знаменитости у окружењу. Општина Књажевац и Стара планина изузетно је атрактивно подручје за сеоски туризам. Дивна природа, сликовита села, богато античко и средњовековно наслеђе, плус занимљив фолклор и традиција, привлачни су за људе са разних страна.
На источним падинама Старе планине лоцирано је истоимено ловиште. На овом простору лове се срна, лисица, дивља свиња, вук и јелен. У општини Књажевац постоје три ловачка удружења: у самом Књажевцу, те у селима Кални и Минићеву.
У Доњој Каменици можете видети Цркву Пресвете Богородице, за коју се претпоставља да је подигнута почетком XIV века. Сачуване фреске сведоче о великом сликарском умећу. На путу према Горњој Каменици налази се манастир посвећен Светој Тројици. Као ктитор се помиње Лазар, син деспота Ђурђа Бранковића, а цркву су подигли пастири са Црног врха.
У селима тимочке долине наилази се на занимљиве етно мотиве, касноримске ископине и споменике. Књажевац и околина су дуго већ познати и по изузетним винима, а књажевачки винари добитници су многобројних признања из земље и иностранства.
У селу Равна је археолошко налазиште Тимакум минус, римска насеобина из првог века наше ере. Тај логор римских легионара је у III и IV веку претворен у тврђаву са кулама. На основу ископина током истраживања рађених 1975-1990, у Архео-етно парку у Равни формирана је изузетна лапидаријумска збирка старих и етно-споменика. Ту су десетине римских споменика, царских почасних натписа, бројни примерци античких бронзаних и мермерних скулптура, рељефа и других предмета високе уметничке вредности. У Архео-етно парку у Равни је и етно-кућа, чији је подрум преуређен у музеј винарства.

Ски центар на Старој планини. Садржај скијашког центра „Бабин зуб” сада чине стазе „Коњарник”, „Сунчана долина” и „Маркова ливада”. Стаза „Коњарник” има четвороседну жичару са покретном траком за укрцавање, капацитета 1.400 скијаша на сат. На „Сунчаној долини” је ски-лифт капацитета 1.200 скијаша на сат, а на „Марковој ливади” и дечји ски-вртић са покретном траком.
На Јабучком равништу је прва гондола у Србији. Осмоседна је и превози скијаше од хотела у даљи систем жичара и стаза. Овде је више од 13 километара одлично уређених стаза, различитих тежина, припремљених за скијаше свих категорија.
А добар систем за вештачко оснежавање је ту за сваку сигурност, ако због климатских ћуди на планети природног снега не буде довољно.

Смештајни капацитети. Хотел „Стара планина”, са четири звездице, налази се на Јабучком равништу, једном од најлепших места Старе планине, на 1.350 метара надморске висине. Хотел је капацитета 146 смештајних јединица, односно 380 лежајева. Има двокреветне собе, супериор собе, јуниор и сениор апартмане, као и председнички апартман.
Ту су и три конференцијске сале, ресторан, пицерија, бар, дечија играоница, клизалиште, велнес и спа центар са затвореним базеном, фризерски салон, банкомат, мењачница, продавница брендиране гардеробе, парфимерија, апотека, подземна гаража...
Хотел „ЕПС турса”, у подножју Бабиног зуба, има 60 лежајева, баш као и планинарски дом „Бабин зуб”. Смештај може да се пронађе и у бројним малим пансионима и кућама за одмор, уз домаћу храну и брижно гостопримство староседелаца.

Екстремни спортови. Стара планина пружа велике могућности за бављење екстремним спортовима. Њени обронци идеални су за free ride и snowboard, па су поклоници тих дисциплина већ стари гости на овој планини. У току лета овде су одржавана и многа такмичења параглајдера. Установљена су и стартна места за овај екстремни спорт, који добија све више поклоника. Овде се одржавају и такмичења у планинском бициклизму. И за алпинизам постоје овде добри услови.

Симбол и збирка. Разноврсне орнаментике и богатог колорита, двопређне чарапе су мало ремек-дело фолклорне уметности. У књажевачком крају та уметност и вештина у XVIII веку. Двопређне чарапе, женске и мушке, рађене су од домаће вуне у две основне боје, црној и црвеној. Плету се на пет игала, а за израду једног пара потребно је 40 сати рада. Некада су биле саставни део девојачке спреме, а данас се као један од националних симбола Србије, према протоколу Владе Србије, поклањају страним дипломатама. Збирка од преко 600 пари вунених чарапа чува се, као културно добро од националног значаја, у Завичајном музеју у Књажевцу.

Старопланинска гастрономија. Као и пре сто година, народна кухиња старопланинског краја квалитетна је и здрава, сачувала је све укусе и дуго памћење. Први знак добродошлице туристи обично су врућа погача и сир којем нема равна. Овчији, крављи или козији, ситан или на фелије. Трпезе су овде увек пуне свакаквих чудеса: суве паприке пуњене орасима или пребранцем, поховане коприве, клин чорба и киселица од шљива, морузница, салата од ливадских травки. Посебно место има чувени белмуж, специјалитет од младог сира и пројиног брашна, „јело и за тор и за двор, и за цара и за овчара”. Маџун, специјалитет још старији од белмужа, прави се од туцаног кокичара, суве паприке и једне травке. Јеловник се овде, било свакодневни или свечани, не може замислити без гибанице, сарми („гужвица”) и чорбе, најбоље је јагњеће.

Инвестиције. Први хотел на Старој планини инвестиција је Влада Србије. Укупна вредност, укључујући и пратећу инфраструктуру, износи око 40 милиона евра, што је највећа инвестиција у туризму. Има велики значај за Стару планину као нову туристичку дестинацију, али и за економски развој читавог подручја.
Наравно, то је само почетак изградње овог великог туристичког центра. Прва фаза подразумева изградњу инфраструктурних и смештајних капацитета за 3.900 скијаша дневно (преко 6.000 гостију укупно, јер нису сви гости и скијаши), отварање преко 650 нових радних места само у смештајним капацитетима, као и много већи број нових радних места у непосредном окружењу ризорта, у секторима који су сервисно везани за функционисање самог ризорта.

***

Баба и харач
Легенде и предања старопланинског краја веома су богати.
Једном, давно, нека баба је Турцима сакрила харач. Да би признала где је благо, кажу, на Тресибаби су је тресли, у Мучибаби мучили, а на Бабином зубу сломили јој зуб.
Данас само прича и топоними чувају сећање на њу.

***

Пројекат од највишег приоритета
Ризорт Стара планина је грин филд пројекат. Стратегијом развоја туризма Републике Србије (2006) означен је као пројекат највишег приоритета и као дестинација која треба да постане једна од најатрактивнијих у овом делу Европе. Ризорт је замишљен као all season туристички центар, са скијашким, конгресним, спа и велнес капацитетима, теренима за голф, пешачким и бициклистичким стазама... Кључна предност ризорта су управо његова атрактивност током целе године и велики број активности које се нуде гостима.

 

Женско иновативно
предузетништвo
Искуство
као подршка


Реализацију
пројекта подржало

Кабинет Министра
за иновације и
технолошки развој

-----------------------


У продајним
објектима Трафике
од сада можете купити
Националну ревију

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 81 - руски

Србија - национална ревија - број 80 - руски

Србија - национална ревија - број 79 - руски

Србија - национална ревија - број 78 - руски

Србија - национална ревија - Туризам 2020.

Србија - национална ревија - Број 77

Србија - национална ревија - Број 76

Србија - национална ревија - Број 75Србија - национална ревија - Франкфурт
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - ПекингСрбија - национална ревија - број 74
Србија - национална ревија - број 73
Serbia - National Review, Leipzig
Србија - национална ревија - број 72Туризам 2019.Србија - национална ревија - број 71Србија - национална ревија - број 70
Србија - национална ревија - број 69Србија - национална ревија - број 68Туризам 2018.
Србија - национална ревија - број 66
Молитва без престанка
Србија - национална ревија - број 65Србија - национална ревија - број 64
Србија - национална ревија - број 63
Србија - национална ревија - број 62Србија - национална ревија - број 61
Србија - национална ревија - број 60

Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 58
Србија - национална ревија - број 57
Србија - национална ревија - број 56
Србија - национална ревија - број 55
Србија - национална ревија - број 54
Туризам 2016
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Serbia - National Review - No 51
Српска - број 10-11
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 48
Туризам 2015

Serbia - National Review - No 47Serbia - National Review - No 46, russianSerbia - National Review - No 45Srpska - No 6
SRPSKA - National Review - No 5Tourism 2014SRPSKA - No 2
SRPSKA - No 1
Tourism 2013
SRPSKA - National Review - Special Edition

Battle above Centuries
Legends of Belgrade
History of the HeartЕдиција УПОЗНАЈМО СРБИЈУ

ГУЧА - ПОЛА ВЕКА САБОРА ТРУБАЧА (1961-2010)
Чувар светих хумки
Србија од злата јабука - друго издање
Orthodox Reminder for 2013
Пирот - Капија Истока и Запада
Беочин - У загрљају Дунава и Фрушке Горе
Србија, друмовима, пругама, рекама
Србија од злата јабука
Туристичка библија Србије

Коридор X - Европски путеви културе
Београд у џепу
Тло Србије, Завичај римских царева
Добродошли у Србију