Угошћавање

МИХАЈЛО САЛАТА, ГЕНЕРАЛНИ МЕНАЏЕР ПИЦЕРИЈА И РЕСТОРАНА „ОРАО” У БЕОГРАДУ
Тим који побеђује
Током скоро двадесетогодишњег постојања, пицерије и ресторани „Орао”, са три угоститељска објекта (ускоро и четвртим), учврстили су своје место на туристичкој и угоститељској мапи српске престонице. По квалитету и гастрономским умећима, по амбијенту и начину услуга, по специфичној угоститељској филозофији, одавно су постали више него препознатљиви


Готово дводеценијска традиција учинила је своје. „Орао” има госте који већ више од деценије редовно свраћају. Свраћају и целе породице. И ђаци из оближњих школа који су 1990-их стајали у реду пред пицеријом „Орао”, на углу Цетињске и Булевара деспота Стефана, данас су своји људи који са пријатељима и породицама залазе и у ресторане на ручкове, али место нису променили.
Поред понуде препознатљиве „Орлове” пице, води се рачуна и о класичном угоститељству, које се у београдским кафанама и ресторанима негује од XIX века. Шмек старих отмених београдских кафана овде је вешто и складно искомбинован са стандардима и захтевима новог доба. Није више ствар само у томе да гост дође у кафану, него се за гостом иде на његово радно место, у његов дом, тамо где он каже. „Орлов” врхунски кетеринг познат је, а однедавно се пице и друга јела испоручују и на кућне адресе.
– Када је наш млади и амбициозни тим 1992. године почео да ради, идеја водиља нам је била да Београду понудимо нешто ново, другачије, што ће бити прихваћено и опстати. Тај задатак почела је да испуњава млада екипа кувара и конобара. И радимо, ево, готово две деценије, са истим жаром – каже Михајло Салата, генерални менаџер пицерија и ресторана „Орао”.
У почетку, пица је била темељ понуде. Али, то планетарно распрострањено италијанско јело у „Орлу” је мудро и креативно прилагођено овдашњем укусу и гастрономском наслеђу. Додати су домаћа шунка, српски сир и кајмак, те још неке ђаконије, што је дало један оригиналан печат и било широко прихваћено. И данас, када се у Београду пица може купити на сваком ћошку, пице „орао” и „орао специјал” задржале су посебност и препознатљивост.
Касније је понуда допуњена класичном и интернационалном кухињом, али задржани су брига о највишем квалитету, препознатљивост, гастрономска креативност и мајсторство, као и прворазредна услуга.
Догодили су се и овакви случајеви. У „Орао” у Булевару деспота Стефана, недавно су свратили неки људи који су овде били редовни гости почетком 1990-их. Дуго су одсуствовали и после петнаестак година вратили се у Београд. Свратили су у „Орао” и видели да их тамо још увек чека њихов омиљени кафански сто. Наручили су иста јела као пре петнаестак година и били пресрећни када су на непцима осетили онај њихов стари добро упамћени укус.

СОПСТВЕНА ШКОЛА УСЛУГА

Такав угоститељски концепт почива на младим, образованим, креативним и карактерним људима, спремним да стално уче, да примењују иновације и прихватају изазове. За непуних двадесет година, у сва три „Орлова” ресторана и пицерије у Београду створена је својеврсна сопствена угоститељска школа. Знања су стицана и овде и у иностранству, затим пажљиво прилагођавана сопственим потребама и својој угоститељској филозофији.
– Као у свим озбиљним ресторанима, и код нас је гост закон, све је њему подређено – каже Михајло Салата. – У наше ресторане и на шалтере брзе хране долази разнолик свет, од пословних људи, амбасадора, јавних личности, до обичних људи. Сви који прекораче наш праг су нам исти. Са подједнаком пажњом приступамо госту који је у ресторану оставио доста новца, као и ономе који је попио кафу.
База пицерија и ресторана „Орао” је она на углу Цетињске и бивше Булевара деспота Стефана 28 (некада Улице 29. новембра). Преко пута је Прва економска, недалеко и Трговачка и једна основна школа, па је у реду за пицу доста ђака. Доста је и новинара, јер су у близини Политика, Радио Београд, од недавно и Национална ревија. У две сале је око сто места за седење, простор за брзу храну, и ради се пуном паром.
Године 2000. отворен је други ресторан, у Булевару краља Александра број 144. Нешто мањи, са педесетак места и простором за фаст фуд, задржао је квалитет понуде и услуга из матичног ресторана.
Након шест година таквог рада, у знаку сталног напредовања, у Булевару краља Александра 186, недалеко од пијаце „Ђерам”, године 2006. отворен је још један „Орлов” ресторан, са пицеријом и две сале са стотинак места. И ту је задржано све што краси претходна два ресторана. Понуда, начин услуге, стандарди квалитета. Добитну формулу и тим који побеђује не треба мењати. Због близине пијаце „Ђерам”, где је свакодневно велики број људи из разних крајева Србије, овде су у понуди и јела са роштиља.
Очекује се да ће за неколико месеци, на једној изузетно атрактивној локацији у центру града,  почети да ради и четврти ресторан-пицерија „Орао”.

***

Кетеринг
„Орлов” кетеринг, у складу са угоститељским стандардима XXI века, познат је као одличан и поуздан избор. Разна славља, банкети, рођендани, сусрети, славе, припремају се у простору где наручилац захтева, на његовом радном месту, у стану, или негде другде, у време када то муштеријама одговара. По наруџби, конобари „Орла” припреме столове, донесу наручена јела и пића, сервирају их и служе госте. Кетеринг обављају уигране екипе, опремљене специјалним посудама за храну и пиће које превозе својим возилима.
 За овакву врсту угоститељске услуге „Орлу” се најчешће обраћају бројне амбасаде, домаће и стране фирме, клубови, удружења, али и породице. Често инострани гости, од којих су неки са других континената, наручују јела из својих националних кухиња и национална пића. Али, „Орао” је кадар да удовољи и најпробирљивијим укусима и најнеобичнијим захтевима.

 

Женско иновативно
предузетништвo
Искуство
као подршка


Реализацију
пројекта подржало

Кабинет Министра
за иновације и
технолошки развој

-----------------------


У продајним
објектима Трафике
од сада можете купити
Националну ревију

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 81 - руски

Србија - национална ревија - број 80 - руски

Србија - национална ревија - број 79 - руски

Србија - национална ревија - број 78 - руски

Србија - национална ревија - Туризам 2020.

Србија - национална ревија - Број 77

Србија - национална ревија - Број 76

Србија - национална ревија - Број 75Србија - национална ревија - Франкфурт
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - ПекингСрбија - национална ревија - број 74
Србија - национална ревија - број 73
Serbia - National Review, Leipzig
Србија - национална ревија - број 72Туризам 2019.Србија - национална ревија - број 71Србија - национална ревија - број 70
Србија - национална ревија - број 69Србија - национална ревија - број 68Туризам 2018.
Србија - национална ревија - број 66
Молитва без престанка
Србија - национална ревија - број 65Србија - национална ревија - број 64
Србија - национална ревија - број 63
Србија - национална ревија - број 62Србија - национална ревија - број 61
Србија - национална ревија - број 60

Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 58
Србија - национална ревија - број 57
Србија - национална ревија - број 56
Србија - национална ревија - број 55
Србија - национална ревија - број 54
Туризам 2016
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Serbia - National Review - No 51
Српска - број 10-11
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 48
Туризам 2015

Serbia - National Review - No 47Serbia - National Review - No 46, russianSerbia - National Review - No 45Srpska - No 6
SRPSKA - National Review - No 5Tourism 2014SRPSKA - No 2
SRPSKA - No 1
Tourism 2013
SRPSKA - National Review - Special Edition

Battle above Centuries
Legends of Belgrade
History of the HeartЕдиција УПОЗНАЈМО СРБИЈУ

ГУЧА - ПОЛА ВЕКА САБОРА ТРУБАЧА (1961-2010)
Чувар светих хумки
Србија од злата јабука - друго издање
Orthodox Reminder for 2013
Пирот - Капија Истока и Запада
Беочин - У загрљају Дунава и Фрушке Горе
Србија, друмовима, пругама, рекама
Србија од злата јабука
Туристичка библија Србије

Коридор X - Европски путеви културе
Београд у џепу
Тло Србије, Завичај римских царева
Добродошли у Србију