Одредишта

ТУРИСТИЧКА ПОНУДА ПИРОТА И ЈУГОИСТОЧНЕ СРБИЈЕ, НА НОВИМ ТРАСАМА СТАРЕ ПРИВЛАЧНОСТИ
Тамо где упознати значи волети
Живописни предели, фасцинантне планине, врела, реке, водопади, изванредне могућности за лов и риболов, стара аутентична села, манастири, стари занати и веома цењени препознатљиви производи, гастрономске и обичајне специфичности, поврх свега људи и њихова нарав – све то пиротски крај и Југоисток одавно чини веома привлачним за модерне туристе. Да је то тако показује и лани четвороцифрен број ноћења у домаћинствима пиротске општине која се баве сеоским туризмом

Текст: Дејан Ћирић и НР Прес


Међу пробуђеним градовима у данашњој Србији, Пирот већ подуже предњачи по зналачкој бризи о свом имиџу, по паметном улагању у подизање нивоа и капацитета туристичке понуде, афирмацији својих кључних брендова и привлачењу гостију. Према Стратегији развоја туризма, коју је званично усвојила Влада Србије, пиротски крај је и област у којој ће у годинама пред нама стратешка улагања у српски туризам бити највећа, пре свега у зони Старе планине.
Када би се тражила два појма која најбоље одређују судбину једног града какав је Пирот, онда су то свакако пут и граница. Кроз пиротску котлину, заиста, воде најподеснији путеви из Европе ка Блиском и Средњем Истоку. Пут, путници и путовања, и све оно што се кроз столећа повезује са њима, неизбрисиви су део историје овог града. Мењале су се границе, односи политичких и других снага, империје и културе, власти и пореци, технологије и поетике путовања, али су путеви, почев од оних античких (Via Militaris, Царичин друм и други), миленијумима остали исти. На потпуно истој траси.
О богатој историјској и културној баштини овог града и пиротског краја Национална ревија је писала и у свом прошлом броју (Дух нове предузимљивости). И о занимљивој повести привреде, занатства, образовања, уметности, спорта. „Принцип Прес“ је издавач књиге Пирот – Капија Истока и Запада у којој су целовито представљени овај град и веома амбициозни, али сасвим утемељени и реални, развојни планови младог и ефикасног градског вођства, на челу са градоначелником мр Владаном Васићем. Но, туристичка понуда Пирота, и целе југоисточне Србије чије је средиште овај град, посебна је прича. Живописни предели, фасцинантне планине, врела, реке, водопади, изванредне могућности за лов и риболов, стара аутентична села, знаменити манастири (Темска, Суково, Поганово, Рсовци, Височка Ржана, Планиница...), стари занати и веома цењени препознатљиви производи, гастрономске и обичајне специфичности – све то пиротски крај и Југоисток одавно чини веома привлачним за модерне туристе, нарочито оне из великих урбaних центара у земљи и иностранству, а у блиској перспективи чиниће још више. Да је то тако показује и четвороцифрени број ноћења у сеоским туристичким домаћинствима пиротске општине лани.

САМОСВЕСТ И САМОПОУЗДАЊЕ

– Пиротска област има веома разноврсне туристичке мотиве, објекте и њихов територијални распоред – каже за Националну ревију Драган Јовановић, директор Туристичке организације Пирота. – Наш регион везан је за источномедитерански правац туристичког кретања, онај који повезује Западну и Средњу Европу са Блиским Истоком и Источним Медитераном.
Пирот – та стара варош која је носила имена Turres (Кула), Пиргос, Тхуриб, Момчилов Град, Кале (Тврђава), била у државама Стефана Немање, краља и цара Душана, кнеза Лазара, деспота Стефана (...) – има јасну самосвест о својим туристичким ресурсима и решеност да то не остану заувек ресурси или прича о њима. Самосвест и самопоштовање су од изузетне важности, јер су они основ сваког ваљаног самопоуздања.
– Стара планина јесте и биће све више окосница пиротске туристичке понуде – додаје Јовановић. – На њој заиста можете упознати фасцинантну нетакнуту природу, доживети задивљујућу лепоту и моћ планине. Велики је број кристално чистих извора и река, ту је и Завојско језеро дугачко 17 километара, с просечном дубином од 70 метара. Несвакидашња су задовољства у лову, риболову, шетњи, фото сафарију и другим активностима као на мало којој планини. Посебно богатство су људи, њихова нарав, љубазност, култура, говор и традиција. Тек кад упознате те људе и ово поднебље моћи ћете на прави начин да вреднујете пиротски ћилим, качкаваљ, грнчарију, пиротску јагњетину, пеглану кобасицу, фолклор, обичаје и рукотворине. А ово је један од оних случајева када упознати значи заволети.

***

Планине
Подручје општине Пирот окружено је са севера и североистока Старом планином, највиши врх Миџор (2.169 метара надморске висине). Јужни и југозападни руб Пиротске котлине чине огранци Влашке планине (1.442) и Суве планине (1.809), а северозапад огранци Сврљишких планина (1.334). Те планине, привлачне и моћне, особене, имају велики туристички потенцијал. Стручњаци процењују да ће тај потенцијал „ланчано бити активиран и долазити до потпунијег изражаја“ када започне реализација зацртаних великих инвестиција на Старој планини, оној по чијем је турском називу цело Полуострво добило име.

***

Девети дан
Римљани се нису бавили туризмом, али су о изградњи путева и путовањима знали све што је и дан данас потребно. Дуж свих њихових важних путева, на сваки дан хода су постојала преноћишта у већим насељима, станице за замену коња и гостионице. За надзирање пута грађене су тврђаве са округлим кулама или пак само појединачне куле (turres), од којих потиче и првобитно име Пирота. Кад би се од Сингидунума (Београда) кренуло каменом поплочаним Via Militaris, деветог дана се пролазило поред станице Латина (село Теловац) и стизало до котлине у којој је Турес (Пирот). Прва станица после Туреса била је Транслитус (Суково).

 

 

Женско иновативно
предузетништвo
Искуство
као подршка


Реализацију
пројекта подржало

Кабинет Министра
за иновације и
технолошки развој

-----------------------


У продајним
објектима Трафике
од сада можете купити
Националну ревију

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 81 - руски

Србија - национална ревија - број 80 - руски

Србија - национална ревија - број 79 - руски

Србија - национална ревија - број 78 - руски

Србија - национална ревија - Туризам 2020.

Србија - национална ревија - Број 77

Србија - национална ревија - Број 76

Србија - национална ревија - Број 75Србија - национална ревија - Франкфурт
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - ПекингСрбија - национална ревија - број 74
Србија - национална ревија - број 73
Serbia - National Review, Leipzig
Србија - национална ревија - број 72Туризам 2019.Србија - национална ревија - број 71Србија - национална ревија - број 70
Србија - национална ревија - број 69Србија - национална ревија - број 68Туризам 2018.
Србија - национална ревија - број 66
Молитва без престанка
Србија - национална ревија - број 65Србија - национална ревија - број 64
Србија - национална ревија - број 63
Србија - национална ревија - број 62Србија - национална ревија - број 61
Србија - национална ревија - број 60

Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 58
Србија - национална ревија - број 57
Србија - национална ревија - број 56
Србија - национална ревија - број 55
Србија - национална ревија - број 54
Туризам 2016
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Serbia - National Review - No 51
Српска - број 10-11
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 48
Туризам 2015

Serbia - National Review - No 47Serbia - National Review - No 46, russianSerbia - National Review - No 45Srpska - No 6
SRPSKA - National Review - No 5Tourism 2014SRPSKA - No 2
SRPSKA - No 1
Tourism 2013
SRPSKA - National Review - Special Edition

Battle above Centuries
Legends of Belgrade
History of the HeartЕдиција УПОЗНАЈМО СРБИЈУ

ГУЧА - ПОЛА ВЕКА САБОРА ТРУБАЧА (1961-2010)
Чувар светих хумки
Србија од злата јабука - друго издање
Orthodox Reminder for 2013
Пирот - Капија Истока и Запада
Беочин - У загрљају Дунава и Фрушке Горе
Србија, друмовима, пругама, рекама
Србија од злата јабука
Туристичка библија Србије

Коридор X - Европски путеви културе
Београд у џепу
Тло Србије, Завичај римских царева
Добродошли у Србију