Водич

ТУРИСТИЧКА ПОНУДА НИША У 2012.
Од антике до бурека
Константинов антички Наисус, данас модерни Ниш, привредни је, културно-образовни и спортски центар југоисточне Србије. Броји око 300.000 становника. Његова бурна историја има туристички магнетизам и Нишлије је с правом користе као елемент примамљиве туристичке понуде

 

Да је Ниш раскрсница путева сведочи и овогодишња понуда Туристичке организације града на Нишави. Предузимљивост и духовитост, историја и садашњост. То је план за 2012.
У нишкој тврђави, овог јуна, док буду трајали „Константинови дани”, улогориће се староримски војници, са све униформама и опремом. Ту, у родном граду знаменитог цара, великом још у то давно време (200.000 становника), сустичу се иданас многи битни путеви. Следеће године, 2013, широм Европе биће обележен јубилеј – 1.700 година од Константиновог доношења Миланског едикта и озваничења хришћанства у Римској Империји. Град Ниш, једно од средишта прославе, побринуће се да достојно учествује.
Константинов антички Наисус, данас Ниш, привредни је, културно-образовни и спортски центар југоисточне Србије. Броји око 300.000 становника. Бурна историја, која се овде испољавала и благородно и сурово, има туристички магнетизам и Нишлије је с правом користе као елемент примамљиве туристичке понуде.

НИШКИ САЈАМ ТУРИЗМА

У Нишу се, већ традиционално, одржава Међународни сајам туризма. Логично је то за овакво чвориште континенталних и цивилизацијских путева. Ове године, у недавно обновљеној спортској хали „Чаир”, тродневни сајам (од 30. марта до 1. априла), биће одржан по тринаести пут.
Прошле године било је више од 80 излагача. На својим штандовима нудили су све оно што Ниш, Србија и свет могу понудити на сваковрсном тржишту туристичких услуга.
Сусрети туроператера и хотелијера, представљање туристичких организација и привредника (који заједно стварају понуду), чине да туристички производи буду запажени и прихваћени, те да порука о њима допре где треба. Зато се доста посла обави на нишком Сајму туризма.
Три недеље пре пролећа, у Нишу ће бити размењена искуства многих који спремају своју туристичку понуду за наредна годишња доба. Од сеоског и бањског до елитног туризма.

КОНСТАНТИНОВИ ДАНИ

Своју градску славу, Светог цара Константина, Ниш слави 3. јуна. Од првог до петог дана у том месецу модерни Ниш преображава се у древни Наисус, кроз маштовиту прославу уоквирену манифестацијом „Константинови дани”.
Сви који тада дођу у нишку Тврђаву моћи ће да виде како су у војничком логору обитавали стари Римљани. На правом римском вашару продаваће се сувенири, накит, грнчарија. Ни јела неће бити са данас уобичајених роштиља, него староримска (неки једва чекају да пробају). Придодаће, додуше, прави правцати српски мед, ракију и вино.
Али, какав би то стари Рим био без стреличара? Зато ће они одапињати стреле на Нишавском кеју и такмичити се за царски трофеј. У „Константиновим данима”, на „Римским играма”, глумци и луткари, певачи и плесачи одаваће почаст овде рођеном императору, великану историје. Римске двоколице парадираће надомак изложбе „Цар Константин и антички Ниш”. А после „Римске ноћи” следи нишка журка: „костимирани парти”, или бал под римским маскама, што многи, такође, једва чекају.
„Палилулско вече” је традиционална нишка прослава градске славе Светог Константина. Наталија Живановић, из Туристичке организације Ниш, каже да је све почело у малој старој улици у центру, где су грађани својевољно славили Светог Константина, износећи столове на сокак, служећи се пићем и ђаконијама.
Сада се у делу града Палилула вију кола и ори песма, дрмају чочеци, али је и староградска песма још омиљена.
У згради Универзитета окупиће се научници на скупу „Ниш и Византија”.
Истог дана ће се одважни возачи џипова и теренских возила упутити на изазован поход – Профи рели „Катена Мунди” по историјској, неасфалтираној стази Via militaris,од Калафата до Малог Јастрепца.

ДАНИ БУРЕКА

Прва тепсија бурека у Србији испечена је баш у Нишу. Учинио је то турски пекар Мехмед Оглу, лета 1498. Од тада до XXI века бурек је постао омиљени доручак многих Балканаца, све до Словеније.
Зато септембарска манифестација „Дани бурека” има посебан значај за Нишлије и њихове госте. Бурека има свугде у Нишу, а нарочито у Вождовој улици: Прошле године, од 22. до 24. септембра, у част бурека беше:
Дефиле учесника и ученика Прехрамбено-техничке школе, кроз град, од Калче до Кеја. Потом су мајстори пекари правили и продавали бурек по штандовима. Било је музике за децу и за одрасле, са групама из Македоније, Бугарске и Грчке, а увече је љубитеље бурека опсењивао мађионичар. До поноћи је свирала група „Звездана ноћ” из Ниша. Сутрадан, у петак, представа „Дечије чаролије”, а увече „Варошани”. Следећег дана пекари се такмичили ко ће направити најбољи бурек. Сликари радили у ликовној колонији.
Ове године ће бити још богатије. Али, није тачна она вест да ће бити и „бурек с рибу”. Тако нешто су наговестили Кинези, пре неку годину. Ипак, и даље је ненадмашан онај са сиром, направљен на прави начин: бацањем теста кроз ваздух и мешњом „јуфке”у лету, па онда стављањем одабраног надева.
Неки воле и „бурек са ништа”. Празан. Ко уме да га направи добро, тај је прави мајстор. Видећемо у Нишу.

***

Славски
На дан градске славе, 3. јуна, сви музеји биће отворени.
Бдење и литургија биће у Храму светог цара Константина и царице Јелене (његове мајке), а Литија у Парку светог Саве, као и „Царско вече”.

 

Женско иновативно
предузетништвo
Искуство
као подршка


Реализацију
пројекта подржало

Кабинет Министра
за иновације и
технолошки развој

-----------------------


У продајним
објектима Трафике
од сада можете купити
Националну ревију

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 81 - руски

Србија - национална ревија - број 80 - руски

Србија - национална ревија - број 79 - руски

Србија - национална ревија - број 78 - руски

Србија - национална ревија - Туризам 2020.

Србија - национална ревија - Број 77

Србија - национална ревија - Број 76

Србија - национална ревија - Број 75Србија - национална ревија - Франкфурт
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - ПекингСрбија - национална ревија - број 74
Србија - национална ревија - број 73
Serbia - National Review, Leipzig
Србија - национална ревија - број 72Туризам 2019.Србија - национална ревија - број 71Србија - национална ревија - број 70
Србија - национална ревија - број 69Србија - национална ревија - број 68Туризам 2018.
Србија - национална ревија - број 66
Молитва без престанка
Србија - национална ревија - број 65Србија - национална ревија - број 64
Србија - национална ревија - број 63
Србија - национална ревија - број 62Србија - национална ревија - број 61
Србија - национална ревија - број 60

Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 58
Србија - национална ревија - број 57
Србија - национална ревија - број 56
Србија - национална ревија - број 55
Србија - национална ревија - број 54
Туризам 2016
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Serbia - National Review - No 51
Српска - број 10-11
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 48
Туризам 2015

Serbia - National Review - No 47Serbia - National Review - No 46, russianSerbia - National Review - No 45Srpska - No 6
SRPSKA - National Review - No 5Tourism 2014SRPSKA - No 2
SRPSKA - No 1
Tourism 2013
SRPSKA - National Review - Special Edition

Battle above Centuries
Legends of Belgrade
History of the HeartЕдиција УПОЗНАЈМО СРБИЈУ

ГУЧА - ПОЛА ВЕКА САБОРА ТРУБАЧА (1961-2010)
Чувар светих хумки
Србија од злата јабука - друго издање
Orthodox Reminder for 2013
Пирот - Капија Истока и Запада
Беочин - У загрљају Дунава и Фрушке Горе
Србија, друмовима, пругама, рекама
Србија од злата јабука
Туристичка библија Србије

Коридор X - Европски путеви културе
Београд у џепу
Тло Србије, Завичај римских царева
Добродошли у Србију