Здравље

ДР ДЕЈАН СТАНОЈЕВИЋ, ДИРЕКТОР СПЕЦИЈАЛНЕ БОЛНИЦЕ „МЕРКУР” У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ
Ка европском броју 1
Сталне инвестиције, подизање свих стандарда, врхунска стручност, најмодернија опрема – учинили су „Меркур”, и званично, „установом која је обележила деценију”. Одолело се многим искушењима, укључујући и сумњиву приватизацију. „Меркур” је сада на добром путу да од националног центра медицинског туризма прерасте у европски


Врњачка Бања је у првих девет месеци ове године била најпосећеније туристичко место Србије, а Специјална болница „Меркур” носи 50 одсто ноћења читаве бање. Било је организованих група из Русије, Норвешке, Грчке, са Кипра, велики број појединачних гостију, неколико хиљада њих из земаља ЕУ. Ради се овде пуним темпом и капацитетом.
Ово је тек делић онога чиме „Меркур”, иначе већ дуго шампион здравственог туризма Балкана и прва кућа на овим просторима у којој је избрисана граница између лечења и уживања, може у овој години да се подичи. И један је од бројних повода за причу са првим човеком ове установе др Дејаном Станојевићем.
– Ево, пола нашег колектива управо учи енглески, друга половина руски. И то је радна обавеза. Колико ће то знање значити и нашим гостима, пацијентима из иностранства, не треба посебно говорити. Нама је, пре свега, циљ да се гост или пацијент који једном дође у „Меркур” поново врати. И успевамо у томе. Држимо континуитет у квалитету, смештају, исхрани, укупном садржају.
Последњих неколика година у овој установи је све у знаку великих инвестиција, од оних у реновирање објеката и набављање савремене медицинске опреме, до увођења нових програма. Све то допринело је да „Меркур”, смештен у срцу столетног парка, уз Врњачку реку а подно Гоча, већ дуго није само лечилиште, већ препознатљив и модеран здравствени, wellness и spa центар.
– Непрестано се улаже у заокруживање медицинске дијагностике и лечења, да се обједини све што је потребно пацијенту или госту током боравка код нас. Ове године урађен је Пелоидни центар за парцијалне и тоталне терапије хладним, топлим и врућим пелоидом (блатом). Отворена је у „Меркуру”, у сарадњи са Центром из Београда, хипербарична комора за терапију чистим кисеоником под притиском, реновирани су смештајни капацитети, нови извор Топле воде је капитална инвестиција... И много тога урађено је само у овој години. Наше инвестиције су између пола и милион евра.
А када је реч о плановима и развојним пројектима, у наредној години предстоји реновирање хотела „Романија”. Имаће четири звездице и ексклузивне садржаје. Јер, инострани гост је захтеван. Не пита за цену, али жели врхунски квалитет.
Попуњени капацитети, добри финансијски резултати, задовољни гости, огромна позитивна енергија запослених, стално инвестирање, посвећеност квалитету, речју, посебна пословна филозофија и стратегија, резултирали су тиме да „Меркур” у свему иде корак даље. Тачније, корак испред других. Потврда за то су и добијени сертификати ISO стандарда 9001 и HACCP система, који су међународни доказ квалитета. Није претерано ако се каже да је квалитетом услуга, најсавременијом технологијом у лечењу и рехабилитацији пацијената, сталном едукацијом запослених, бројним идејама и програмима „Меркур”, уствари, менаџмент на чијем је челу др Станојевић, променио правце развоја и пословну филозофију читавог бањског туризма у Србији.
– Наша визија развоја је медицински туризам, а амбиција је да унапређењем услуге, добијањем лиценци и сертификата постанемо институција број један у Европи и да будемо носилац здравственог туризма.

ЛЕЧЕЊЕ И ОДМОР

Лековите минералне воде, савремене дијагностичке методе и високоспецијализован медицински тим „Меркур” је успешно објединио у лечењу дијабетеса, гастроентеролошких проблема, болести коштано-зглобног система, кардиолошких, неуролошких, очних и гинеколошких обољења. Овде је гостима омогућено да у најкраћем року добију комплетан увид у своје здравствено стање и адекватну терапију. У најкраћем, „Меркур” представља најсавременију медицинску службу за превенцију, дијагностику, лечење и рехабилитацију многих обољења.
На претек је и оних програма за опуштање и релаксацију, по чему је ова кућа надалеко позната. Лековита вода и блато пружају задовољство и уживање које је употпуњено ефектима купки, козметичких третмана у новом Пелоид центру „Лимус Романус”. После здравствених третмана гости могу да уживају у Wellness центру „Фонс Романус”, у базену са термоминералном водом и подводним масажама, на располагању им је и сауна-парк, релаксационе ручне масаже етеричним уљима, вулканским камењем, топлом чоколадом, медом. Овде креирани здравствени и wellness програми допуњени су деликатесима здраве и правилне исхране, осмишљене под будним оком нутриционисте.
Све ово што „Меркуров” тим чини, иновације које уводи, остварени резултати (лане је било више од 170.000 ноћења), допринели су да Специјална болница последњих година бележи вртоглави успех, а директор др Дејан Станојевић и његови сарадници нижу пословне успехе. Као круну овогодишњих признања издвајају пехар на Новосадском сајму Компанија која је обележила деценију, појединачне награде, златне медаље које су на Збору угоститељских радника освојили кувари, конобари, рецепционери...

НАЈВАЖНИЈА КАРИКА

Међу бројним новинама које ову установу чине елитном је, јединствен у Србији а и шире, програм за оболеле од шећерне болести. Пре три и по године „Меркур” је постао Национални центар за бесплатну превенцију, лечење и едукацију дијабетичара, најпре оних који су на инсулину, а од прошле године и за пацијенте који су на терапији таблетама.
– Као једну од најважнијих карика у борби против дијабетеса нашу установу препознали су и Министарство здравља и Републички фонд здравственог осигурања, па је један од начина унапређења здравља оболелих од ове болести програм продужене рехабилитације и едукације која се овде спроводи. Сви осигураници у оквиру десетодневног боравка добијају комплетан медицински скрининг, почев од дијагностике и откривања пропратних компликација дијабетеса, до едукације у оквиру „Школе дијабетеса”. Први пут је направљен програм превенције. Заиста сам поносан што сам, заједно са својим стручним тимом, успео да убедим надлежне да је коначно време да се улаже у превенцију. И, могу да кажем, нема установе у читавој Европи која на овај начин брине о дијабетичарима.
Међутим, и поред тога што овај програм даје изузетне резултате, а у „Меркуру” је управо за то намењено 400 лежајева, пацијенти ипак, и нажалост, ово право недовољно користе. И то због неинформисаности пацијената, али и изабраних лекара, као и неадекватно информисаних лекарских комисија.
– Зато још једном апелујемо на све њих да се активно укључе у реализацију програма едукације, како би дијабетичари искористили своје право на бесплатно лечење, које је од општег интереса. „Меркур” настоји да из Националног едукативног центра прерасте у европску дестинацију за лечење дијабетеса, те да се са свих крајева континента у Врњачку Бању долази због прворазредног медицинског туризма.

***

За савршени изглед
Меркуров Wellness центар „Фонс Романус” недавно је увео нове програме за обликовање тела и негу лица, који су, иначе, светски хит. То су „Кавифит” и „Кавилифт”. Реч је о ефикасним, трајним и безбедним методама које омогућавају лифтинг и липосукцију без хируршког захвата, а спроводе се под будним оком стручњака.

***

Једноставно и бесплатно
Начин да осигураници остваре право на продужену бесплатну рехабилитацију у „Меркуру” је једноставан: од изабраног лекара узимају упут за стационарну продужену рехабилитацију, јављају се надлежној лекарској комисији Републичког завода за здравствено осигурање која ће упут оверити, затим се јављају „Меркуру” да би сазнали термин боравка.

***

О „Меркур” ће се отимати многи
– Прошле године била је актуелна прича о приватизацији. Знамо одакле је то и како ишло. Срећом, то је засад одложено. Сада покушавамо да уђемо у друге облике, као што је јавно-приватно партнерство. „Меркур” је велика и успешна установа и сигурно је да ће се о њу отимати многи. Ми смо, на пример, недавно са Лекарском комором Србије били суорганизатори скупа дијаспоре, пре свега лекарске. Покушаћемо да са дијаспором, кроз економију и финансије, успоставимо партнерство. Да то буде јавно-приватно партнерство, што будући прописи, надамо се већ до краја године, треба да омогуће.

 

Женско иновативно
предузетништвo
Искуство
као подршка


Реализацију
пројекта подржало

Кабинет Министра
за иновације и
технолошки развој

-----------------------


У продајним
објектима Трафике
од сада можете купити
Националну ревију

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 81 - руски

Србија - национална ревија - број 80 - руски

Србија - национална ревија - број 79 - руски

Србија - национална ревија - број 78 - руски

Србија - национална ревија - Туризам 2020.

Србија - национална ревија - Број 77

Србија - национална ревија - Број 76

Србија - национална ревија - Број 75Србија - национална ревија - Франкфурт
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - ПекингСрбија - национална ревија - број 74
Србија - национална ревија - број 73
Serbia - National Review, Leipzig
Србија - национална ревија - број 72Туризам 2019.Србија - национална ревија - број 71Србија - национална ревија - број 70
Србија - национална ревија - број 69Србија - национална ревија - број 68Туризам 2018.
Србија - национална ревија - број 66
Молитва без престанка
Србија - национална ревија - број 65Србија - национална ревија - број 64
Србија - национална ревија - број 63
Србија - национална ревија - број 62Србија - национална ревија - број 61
Србија - национална ревија - број 60

Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 58
Србија - национална ревија - број 57
Србија - национална ревија - број 56
Србија - национална ревија - број 55
Србија - национална ревија - број 54
Туризам 2016
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Serbia - National Review - No 51
Српска - број 10-11
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 48
Туризам 2015

Serbia - National Review - No 47Serbia - National Review - No 46, russianSerbia - National Review - No 45Srpska - No 6
SRPSKA - National Review - No 5Tourism 2014SRPSKA - No 2
SRPSKA - No 1
Tourism 2013
SRPSKA - National Review - Special Edition

Battle above Centuries
Legends of Belgrade
History of the HeartЕдиција УПОЗНАЈМО СРБИЈУ

ГУЧА - ПОЛА ВЕКА САБОРА ТРУБАЧА (1961-2010)
Чувар светих хумки
Србија од злата јабука - друго издање
Orthodox Reminder for 2013
Пирот - Капија Истока и Запада
Беочин - У загрљају Дунава и Фрушке Горе
Србија, друмовима, пругама, рекама
Србија од злата јабука
Туристичка библија Србије

Коридор X - Европски путеви културе
Београд у џепу
Тло Србије, Завичај римских царева
Добродошли у Србију