Енергија

ЧЕЛНИЦИ ТЕРМОЕЛЕКТРАНЕ „НИКОЛА ТЕСЛА” И ЕПС НА СТРУЧНОЈ ОБУЦИ У ЈАПАНУ
Највећи еколошки пројекат на Балкану
Изградња постројења за одсумпоравање димних гасова у обреновачком гиганту биће реализована уз помоћ коју ће Влада Јапана пружити Србији, преко своје националне агенције за међународну сарадњу. Посао је вредан 250 милиона евра. То је један од важних предуслова да ЕПС испуни стандарде заштите животне средине које је прописала Европска унија


Друштвена одговорност и заштита животне средине су међу основним начелима у пословању Термоелектрана „Никола Тесла”. У прилог овоме говори и чињеница да су току припреме за, кажу, највећи еколошки пројекат у Србији и на Балкану. Тај пројекат – изградња постројења за одсумпоравање димних гасова – биће реализован уз помоћ коју ће Влада Јапана пружити Србији.
Први кораци су већ предузети. Потписан је међудржавни споразум између Србије и Јапана. Крајем марта 2012. очекује се потписивање уговора са изабраним консултантом у припреми главног тендера. Тада ће започети и процедуре израде и расписивања тендера за испоруку и извођење радова на постројењу за одсумпоравање димних гасова у Термоелектрани „Никола Тесла А” за тристамегаватне блокове 3, 4, 5 и 6.
Споразум о зајму између Јапанске међународне агенције за привредну сарадњу (JICA) и „Електропривреде Србије” биће потписан 24. новембра ове године. Ради се о такозваном ODA LOAN зајму (Official Development Assistant Loan / званична развојна помоћ) вредном 250 милиона евра. То је, заправо, кредит по концесионалним условима, у овом случају зајам који одобрава JICA. Услови су веома повољни, са каматом од 0,6 одсто, на 15 година отплате, с грејс периодом од пет година.
У оквиру припрема за тендере и саму реализацију пројекта одсумпоравања, група стручњака из ТЕНТ-а и ЕПС-а, непосредних учесника у овом пројекту, боравила је у Јапану. У оквиру посете, организоване на позив челника JICA, имали су десетодневну обуку о правилима који ће се примењивати према јапанским процедурама.
– Програм обуке у Токију, од 26. септембра до 5. октобра, био је веома интензиван, свакодневно пре и после подне, а предавачи су били стручњаци из Јапанске међународне агенције за сарадњу – каже Ђорђи Биљановски, заменик директора ПД Термоелектране „Никола Тесла”, вођа овог тима. – Предавања су обухватала низ сегмената пословања, посебно из области финансија. Превасходно, вођење процеса ODA LOAN зајма (у јенима), а у оквиру тога процедуре исплате-отплате. Предавања су била посвећена и стандардизацији документације за тендере из развојне помоћи, процедурама спровођења тендера, мерама заштите животне средине и управљањима пројектом. После завршеног курса, добили смо сертификате JICA са потписом њеног директора Садате Огата.

ЗАЛОГ И ЗА БУДУЋЕ ПОСЛОВЕ

У оквиру овог специјалистичко-тренажног боравка у Јапану, тим из Термоелектрана „Никола Тесла” и „Електропривреде Србије” посетио је и једну од најмодернијих термоелектрана у Јапану, која ради склопу „Електропривреде Чукогу”, у области града Хирошиме. Електрана је на угаљ, са једним блоком од 1.000 мегавата. По речима домаћина, у шта су се и гости уверили, спада у „ремек-дело модерне технологије”. Опремљена најсавременијим уређајима за екологију, ради од 1998. године и има око 240 запослених.
– У срдачној атмосфери, разменили смо искуства са руководством ове термоелектране – каже Биљановски. – Њихов приступ пословању је потпуно другачији од нашег. Имају обједињене сегменте послова у оквиру целовите електропривреде и у великој мери се ослањају на своје пословне партнере, максимално користећи њихове услуге. Импресивно изгледа и спољашњост и унутрашњост ове електране, беспрекорно чисте и уредне. Поред високих производних резултата које остварује, опремљена је најсавременијим постројењем за одсумпоравање. Оно ради веома поуздано, практично са степеном прочишћења од 90 одсто. Интересантан је податак да је ова термоелектрана имала чак 280 хиљада посетилаца. Објаснили су нам да су потпуно отворени за јавност, јер сматрају да сви грађани имају право да виде како функционише електрана и колико улажу у заштиту животне средине. Реализацијом таквих посета бави се, и то веома успешно, једна њихова посебна служба.
Постављање постројења за одсумпоравање у Термоелектрани „Никола Тесла” у Обреновцу, поновимо, сигурно је највећи еколошки пројекат на Балкану. За његову успешну реализацију челни људи обреновачког електропривредног гиганта имају и додатну мотивацију. По речима људи из Јапанске међународне агенције за сарадњу, од тога ће зависити и њихова спремност да кредитирају друге велике пројекте у Србији.


***

Памћење
– Приликом посете Хирошими, наравно, посетили смо и тамошњи Меморијални центар. Веома је потресно, истовремено импресивно и величанствено, с колико пијетета и истрајности се јапански народ сећа жртава атомске бомбе бачене на овај град, достојанствено шаљући поруке мира целом свету и позивајући да се тако нешто никада више не догоди – каже Ђорђи Биљановски.

***

По директиви
У регулативу Европске уније у септембру 1996. директивом је уведен Принцип интегрисаног спречавања и контроле загађења (IPPC). Односи се на заштиту животне средине у целини (вода, ваздух, земљиште...). Свако потенцијално загађење мора се спречити, или минимизирати до граница задовољавајуће заштиту животне средине.
Законом о интегрисаном спречавању и контроли загађивања животне средине, из 2004, као и одговарајућим подзаконским актима, тај Принцип уведен је и у Србији. За рад нових и већ постојећих постројења мора се прибавити интегрисана дозвола до 2015. У неким случајевима, дозвола се може односити и на престанак активности загађивача.
Термоелектране „Никола Тесла”, чија постројења спадају у термоенергетска, са топлотним улазом изнад 50 мегавата, захтев за интегрисану дозволу морају поднети до краја 2013. године. Добијање дозволе очекује се 2015. године.

 

Женско иновативно
предузетништвo
Искуство
као подршка


Реализацију
пројекта подржало

Кабинет Министра
за иновације и
технолошки развој

-----------------------


У продајним
објектима Трафике
од сада можете купити
Националну ревију

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 81 - руски

Србија - национална ревија - број 80 - руски

Србија - национална ревија - број 79 - руски

Србија - национална ревија - број 78 - руски

Србија - национална ревија - Туризам 2020.

Србија - национална ревија - Број 77

Србија - национална ревија - Број 76

Србија - национална ревија - Број 75Србија - национална ревија - Франкфурт
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - ПекингСрбија - национална ревија - број 74
Србија - национална ревија - број 73
Serbia - National Review, Leipzig
Србија - национална ревија - број 72Туризам 2019.Србија - национална ревија - број 71Србија - национална ревија - број 70
Србија - национална ревија - број 69Србија - национална ревија - број 68Туризам 2018.
Србија - национална ревија - број 66
Молитва без престанка
Србија - национална ревија - број 65Србија - национална ревија - број 64
Србија - национална ревија - број 63
Србија - национална ревија - број 62Србија - национална ревија - број 61
Србија - национална ревија - број 60

Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 58
Србија - национална ревија - број 57
Србија - национална ревија - број 56
Србија - национална ревија - број 55
Србија - национална ревија - број 54
Туризам 2016
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Serbia - National Review - No 51
Српска - број 10-11
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 48
Туризам 2015

Serbia - National Review - No 47Serbia - National Review - No 46, russianSerbia - National Review - No 45Srpska - No 6
SRPSKA - National Review - No 5Tourism 2014SRPSKA - No 2
SRPSKA - No 1
Tourism 2013
SRPSKA - National Review - Special Edition

Battle above Centuries
Legends of Belgrade
History of the HeartЕдиција УПОЗНАЈМО СРБИЈУ

ГУЧА - ПОЛА ВЕКА САБОРА ТРУБАЧА (1961-2010)
Чувар светих хумки
Србија од злата јабука - друго издање
Orthodox Reminder for 2013
Пирот - Капија Истока и Запада
Беочин - У загрљају Дунава и Фрушке Горе
Србија, друмовима, пругама, рекама
Србија од злата јабука
Туристичка библија Србије

Коридор X - Европски путеви културе
Београд у џепу
Тло Србије, Завичај римских царева
Добродошли у Србију