Представљање

ЈЕДАНАЕСТА ШКОЛА ПРИЈАТЕЉСТВА „НАШЕ СРБИЈЕ” НА ТАРИ
На темељу идентитета
Српска деца стигла су из осам земаља у региону. Кроз веома занимљиве програме, прилагођене дечјем узрасту и интересовањима, учило се о српској историји, култури, вери, етици, обичајима. Дружило се, играло, тренирало у разним спортовима. Посебну важност имало је присуство српске деце из опкољених енклава у окупираној јужној покрајини. На мултиетничком семинару „Дани пријатељства” учествовала су деца осам различитих националности са простора Србије


Дечаци и девојчице узраста од 10 до 12 година, другу годину заредом, стигли су на Тару и из Македоније (из Кућевишта код Скопља, Старог Нагоричана и Куманова), Хрватске (из Бијелог Брда и Вуковара), Црне Горе (из Андријевице и Плужина), Мађарске (из Батање и Будимпеште), Румуније (из Темишвара), Албаније (из Скадра), Словеније (из Љубљане и Новог Места) Босне и Херцеговине (из Дрвара и Босанског Грахова).
Дружење је трајало од 10. до 25. јула. „Наша Србија” припремила је за њих посебно осмишљене програме, кроз које деци на пријемчив и њима занимљив начин, прилагођен њиховом узрасту, бивају објашњени препознатљиви појмови из српскe традиције, вере, језика, културе и обичаја. Тај програм заснива се на Српском коду, изванредној књизи о елементима српског идентитета,коју је „Наша Србија” објавила прошле године, управо за потребе тог пројекта. Аутори књиге Српски код су Ненад Илић, Анастасија – Весна Илић и Ивица Живковић. Тих петнаест дана деца су у интерактивним радионицама учила о првој српској држави, почецима српскеписмености, народним веровањима, старим српским занатима, српском селу, славама и светитељима, манастирима, најзначајнијим историјским личностима и догађајима, знамењима модерне српске државе и спорту у Србији.
Програм „Српски код” покренут је прошлог лета, у години када је „Наша Србија” обележила десет година рада. Циљ: окупити српску децу из земаља у окружењу и омогућити им да уз заједничко учење, дружење и игру са вршњацима из матице, у радионицама образовног и забавног карактера, упознају националне вредности и стекну пријатеље истог порекла из целог региона. На тај начин доприноси се и одржавању њихових свеобухватних веза са матицом.
– „Српски код” је програм којим „Наша Србија” даје свој допринос стварању јединственог културног и духовног простора српског народа у окружењу – каже за Националну ревију Мина Милићевић, директор „Наше Србије”. – Поносни смо на то и на сву нашу децу из земаља у региону. И овог лета делили смо са њима најлепше тренутке, подсећајући се шта нам је заједничко и шта ћемо увек носити у себи, ма где били: српскиидентитет. Од свог настанка„Наша Србија” у раду с децом подстиче неговање правих вредности, а посебно националног идентитета, сопственог језика, вере, културе, обичаја и традиције. Истовремено, подстиче код деце и љубав, поштовање и разумевање према припадницима других нација и култура.
Поред образовних радионица, током боравка на Тари полазницима Школе пријатељства на располагању су и креативне радионице: школа етнологије, певања, сликања, екологије, кошарке, фудбала, одбојке, тениса, као и школа за извиђаче која им је омогућила да упознају лепоте Националног парка „Тара”.

ТРИ ПРОГРАМСКЕ ЦЕЛИНЕ

Као пројекат психосоцијалне подршке, Школа пријатељства одржава се сваког лета у хотелу „Бели бор” Војне установе „Тара”, под покровитељством „Банке Интеза”. Поред „Српског кода”, посебна програмска целина овог лета био је мултиетнички семинар „Дани пријатељства”. Под покровитељством Владе покрајине Војводина, учествовала су деца различитих националности сатериторије Србије: мађарске, румунске, словачке, русинске, бугарске, албанске, бошњачке и српске. Циљ: промоција толеранције и мултикултуралних вредности.
У оквиру треће програмске целине оволетошње „Школе пријатељства”, на Тари су боравила деца обухваћена програмима помоћи „Наше Србије” и деца из српских енклава на Косову и Метохији. За њих је тај боравак био посебно благотворан, јер је то једна од ретких прилика да се у нормалном пријатељском окружењу опораве од свакодневних брига, опасности и борбе за голи опстанак тамо где су рођена.
Долазак деце из јужне српске покрајине „Наша Србија” организовала је у сарадњи са сестринском организацијом „Дечја радост” из Гњилана и њеним потпредседником Зораном Максимовићем, а боравак те деце на Тари омогућило је Министарство за Косово и Метохију. Била су деца из Косовског Поморавља (општинеГњилане, Ново Брдо, Косовска Каменица и Косовска Витина), из централног Косова (општине Липљан и Косово Поље), из Метохије (Исток и Ораховац). По први пут гости Школе пријатељства била су деца из Србице.
Као и сваке године, с децом су се дружиле угледне личности из јавног живота које подржавају рад „Наше Србије”, међу њима и Татјана Тадић, супруга председника Србије, те министар просвете и науке Жарко Обрадовић.

***

Израел, земља пријатељ
Сваке године Школа пријатељства „Наше Србије” има земљу пријатеља, а овог лета то је био Израел. Посредством своје Амбасаде у Београду, и уз помоћ компанија из те земље које послују у Србији, Израел је помогао реализацију пројекта. У Школи пријатељства Дан земље пријатељабио је посвећен Израелу. Присуствовали председник Србије Борис Тадић, амбасадор Израела Артура Кола, председник Републике Српске Милорад Додик, председница Извршног одбора „Банке Интеза” Драгиња Ђурић (генерални покровитељ Школе пријатељства и укупног рада „Наше Србије”), епископ липљански Јован, председник Српског народног вијећа Милорад Пуповац, генерални конзул Србије у Чикагу Деско Никитовић, председник Социјалистичке народне партије Црне Горе Срђан Милић, отац најбољег светског тенисера Срђан Ђоковић и бројни други пријатељи „Наше Србије”.

 

Женско иновативно
предузетништвo
Искуство
као подршка


Реализацију
пројекта подржало

Кабинет Министра
за иновације и
технолошки развој

-----------------------


У продајним
објектима Трафике
од сада можете купити
Националну ревију

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 81 - руски

Србија - национална ревија - број 80 - руски

Србија - национална ревија - број 79 - руски

Србија - национална ревија - број 78 - руски

Србија - национална ревија - Туризам 2020.

Србија - национална ревија - Број 77

Србија - национална ревија - Број 76

Србија - национална ревија - Број 75Србија - национална ревија - Франкфурт
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - ПекингСрбија - национална ревија - број 74
Србија - национална ревија - број 73
Serbia - National Review, Leipzig
Србија - национална ревија - број 72Туризам 2019.Србија - национална ревија - број 71Србија - национална ревија - број 70
Србија - национална ревија - број 69Србија - национална ревија - број 68Туризам 2018.
Србија - национална ревија - број 66
Молитва без престанка
Србија - национална ревија - број 65Србија - национална ревија - број 64
Србија - национална ревија - број 63
Србија - национална ревија - број 62Србија - национална ревија - број 61
Србија - национална ревија - број 60

Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 58
Србија - национална ревија - број 57
Србија - национална ревија - број 56
Србија - национална ревија - број 55
Србија - национална ревија - број 54
Туризам 2016
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Serbia - National Review - No 51
Српска - број 10-11
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 48
Туризам 2015

Serbia - National Review - No 47Serbia - National Review - No 46, russianSerbia - National Review - No 45Srpska - No 6
SRPSKA - National Review - No 5Tourism 2014SRPSKA - No 2
SRPSKA - No 1
Tourism 2013
SRPSKA - National Review - Special Edition

Battle above Centuries
Legends of Belgrade
History of the HeartЕдиција УПОЗНАЈМО СРБИЈУ

ГУЧА - ПОЛА ВЕКА САБОРА ТРУБАЧА (1961-2010)
Чувар светих хумки
Србија од злата јабука - друго издање
Orthodox Reminder for 2013
Пирот - Капија Истока и Запада
Беочин - У загрљају Дунава и Фрушке Горе
Србија, друмовима, пругама, рекама
Србија од злата јабука
Туристичка библија Србије

Коридор X - Европски путеви културе
Београд у џепу
Тло Србије, Завичај римских царева
Добродошли у Србију