Примери

ОШ „СВЕТОЗАР МАРКОВИЋ ТОЗА” У НОВОСАДСКОЈ ДЕТЕЛИНАРИ
Школа по мери детета
Најлакше је препустити се колотечини, крити иза општих места, слегати раменима. Нема новца ни мотива, не ваљају закон ни законодавац, страшни поремећај у друштву одражава се на школу и разара вредносни систем. Али лични труд, креативност и солидарност увек нас изнова увере да позитивни примери имају велику и делотворну моћ. И да није све изгубљено, није свеједно, није узалуд. Ево још једног таквог примера из „српске Атине”

Пише: Хелена Дуковић


Основна школа „Светозар Марковић Тоза” у новосадском насељу Детелинара за децу из тог краја је све само не мрска обавеза. У модерно опремљеним учионицама, са најсавременијим наставним училима, а захваљујући посвећеним наставницима, стицање знања овде је права забава. Круна свег тог труда је успех ученика на бројним такмичењима, али и велики проценат уписа жељене средње школе. Директор Петар Наранчић са задовољством и поносом говори о својим ђацима и наставницима.
– Школа треба деци да пружи најбоље услове за рад, чак боље и од оних које имају код куће. Успех је онда неизоставан – каже. – Све учионице су савремено опремљене, имамо осам мултимедијалних кабинета где се изводи интерактивна настава, две компјутерске учионице са по 30 рачунара. Такође, можемо се похвалити библиотеком са 18.000 књига, а фонд се сваке године допуњује. Школа има 1.350 ученика распоређених у 51 одељење, али се из године у годину број ђака повећава, јер све више родитеља жели да упише дете у нашу школу.
Осим од градске управе за образовање, новац за овакво уређење школа добија и од родитеља, а подршка стиже и од Покрајинског секретаријата за образовање. Велики део наставних средстава, купљен је управо од донација.
– Када нешто ново урадимо у школи, ми прво позовемо родитеље који су нам помогли и покажемо им где је и за шта њихов новац потрошен, јер је нормално да сваки родитељ жели најбоље за своје дете, посебно када се то на први начин усмери – објашњава директор Наранчић.

ТАКМИЧЕЊА И НАГРАДЕ

Ученици „Тозине школе” присутни су на свим такмичењима које организује Министарство просвете Србије и годинама уназад красе их бројни пехари и медаље. Само у последњих три године имају са републичког такмичења освојено 1. и 2. место из географије, 3. из српског језика, 1. место из ракетног моделарства, 3. из хемије... Такође, прваци су Војводине у роботици и шаху. Посебно су поносни на златну и сребрну медаљу са Сајма интелектуалне својине „Архимед” у Москви, које су освојили 2008. и 2009. Били су учесници и Сајма иновација у Сеулу, а награду је у име школе примио амбасадор Србије у Јужној Кореји.
– Трудимо се да рад и успех у нашој школи увек буду награђени. Сваке године око 50 ученика који су остварили добре резултате на такмичењима, школа пошаље на наградну екскурзију. Прошле године смо двоје ученика и једног наставника, који су били учесници сајмова у Москви и Сеулу, наградили тродневном посетом Бечу.  – истиче директор Наранчић.

ИГРОМ ДО ЗНАЊА

Захваљујући примени савремене технологије и активном учешћу, ученици „Тозине школе” много лакше и брже усвајају знања. Сами раде презентације из школских предмета, користе литературу, интернет и друге расположиве ресурсе. Недавно су тако обрадили историјску тему „Одевање кроз векове” и у „пауер поинту” сами урадили презентацију костима, на маштовит начин показавши како су људи у прошлости изгледали, каква им је била одећа, али и која је била симболика ког одевног предмета.
Из географије, како би што боље дочарали неку земљу, наставници и ученици организују јавни час. Кроз игру, песму и ношњу ту бива представља одређена држава, у госте им дође и неко културно-уметничко друштво са играма из те земље, у школској кухињи припреме се специјалитети те националне гастрономије...

И ЂАЦИ СЕ ПИТАЈУ

Школски парламент је овде важна институција, која омогућава ученицима да активно учествују у животу своје школе. Исидора Бранков, ученица VIII2 и Вук Лаћарац, ученик VIII4, чланови Школског парламента ОШ „Светозар Марковић Тоза”, кажу да се састају једном месечно у школи и договарају о активностима које следе. Тренутно им је актуелан избор ученика генерације, али и најлепше уређене учионице. Осмислили су и ликовни и литерарни конкурс, а у комисији су и ученици и наставници.
– На недавном састанку са чланом Градског већа за образовање, на које су учествовали ученици и других градских основних школа, било је речи о насиљу у школама. Ми смо били веома зачуђени причама о насилном понашању деце у другим школама, јер се то у нашој школи не дешава – каже Исидора.
Ради још боље безбедности ученика, у току је увођење и идентификационих картица у школу.

ЖУРКЕ У ШКОЛИ

ОШ „Светозар Марковић Тоза”, баш као у оној познатој дечјој песми, „лечи лењост и самоћу”, али понекад чак „ради и ноћу”. Овде се често организују и журке! Деца су на сигурном, са својим вршњацима, а родитељи безбрижни јер знају и где су и с ким су. На пример, сваке године за Дан заљубљених приређује се велика журка, прави доживљај за тинејџере. Поставе се и посебне кутије где се остављају „поруке личне природе”. А 5. јуна око школе се окупи цела Детелинара, јер бивши и садашњи ђаци дођу да прославе Дан школе. Тада се организује концерт на отвореном, са великом бином, правим озвучењем и ватрометом. Традиционално, тог дана овде свира новосадска група „Апсолутно романтично”, уз асистенцију ученика школе. У „Тозиној школи” се за ученике старијих разреда организује и дочек Нове године.
– Идеја о дочеку Нове године у школи је веома добро прихваћена и од деце и од родитеља. Седмаци и осмаци су у годинама када родитељи нису сигурни да ли да им дозволе да иду сами негде на дочек, а они наравно сматрају да су превазишли седење код куће за Нову годину. Зато је организација у школи, где су на сигурном, са својим другарима и наставницима, сјајна ствар. Прослава почиње у 22 часа и траје до два сата после поноћи – прича директор Наранчић.

НОВИ СПРАТ ЗА НОВЕ ПРВАКЕ

Свака школа је као велико домаћинство, увек потребно одржавање и ново улагање. У „Този”, уз помоћ Европске инвестиционе банке, у току је реализација пројекта у оквиру којег ће бити надограђен један спрат и цела школа покривена новим кровом.
– Последњих година, рекох, влада велико интересовање родитеља да управо у нашу школу упишу своје дете. Од недавно се прваци могу уписати у било коју школу, а не само у ону којој по месту становања припадају. Зато ће нам још један спрат баш добро доћи. Покушаћемо тако да организујемо да млађи разреди иду само у преподневну смену – објашњава директор Наранчић.

***

Секције
Осим редовне наставе, у овој школи ученици могу да бирају по својим жељама и талентима између чак 23 секције. Има их за све наставне предмете, разних спортских, али и неких необичних за које влада велико интересовање, попут Цвећарске секције.

***

Амбуланта
ОШ „Светозар Марковић Тоза” има комплетну здравствену заштиту ученика, кроз стоматолошку и педијатријску амбуланту. Када се дете разболи, не мора да заказује и чека на преглед у амбуланти Дома здравља, већ све потребно обавља у својој школи.
 

Женско иновативно
предузетништвo
Искуство
као подршка


Реализацију
пројекта подржало

Кабинет Министра
за иновације и
технолошки развој

-----------------------


У продајним
објектима Трафике
од сада можете купити
Националну ревију

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 81 - руски

Србија - национална ревија - број 80 - руски

Србија - национална ревија - број 79 - руски

Србија - национална ревија - број 78 - руски

Србија - национална ревија - Туризам 2020.

Србија - национална ревија - Број 77

Србија - национална ревија - Број 76

Србија - национална ревија - Број 75Србија - национална ревија - Франкфурт
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - ПекингСрбија - национална ревија - број 74
Србија - национална ревија - број 73
Serbia - National Review, Leipzig
Србија - национална ревија - број 72Туризам 2019.Србија - национална ревија - број 71Србија - национална ревија - број 70
Србија - национална ревија - број 69Србија - национална ревија - број 68Туризам 2018.
Србија - национална ревија - број 66
Молитва без престанка
Србија - национална ревија - број 65Србија - национална ревија - број 64
Србија - национална ревија - број 63
Србија - национална ревија - број 62Србија - национална ревија - број 61
Србија - национална ревија - број 60

Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 58
Србија - национална ревија - број 57
Србија - национална ревија - број 56
Србија - национална ревија - број 55
Србија - национална ревија - број 54
Туризам 2016
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Serbia - National Review - No 51
Српска - број 10-11
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 48
Туризам 2015

Serbia - National Review - No 47Serbia - National Review - No 46, russianSerbia - National Review - No 45Srpska - No 6
SRPSKA - National Review - No 5Tourism 2014SRPSKA - No 2
SRPSKA - No 1
Tourism 2013
SRPSKA - National Review - Special Edition

Battle above Centuries
Legends of Belgrade
History of the HeartЕдиција УПОЗНАЈМО СРБИЈУ

ГУЧА - ПОЛА ВЕКА САБОРА ТРУБАЧА (1961-2010)
Чувар светих хумки
Србија од злата јабука - друго издање
Orthodox Reminder for 2013
Пирот - Капија Истока и Запада
Беочин - У загрљају Дунава и Фрушке Горе
Србија, друмовима, пругама, рекама
Србија од злата јабука
Туристичка библија Србије

Коридор X - Европски путеви културе
Београд у џепу
Тло Србије, Завичај римских царева
Добродошли у Србију