Знање

ВИСОКА ХОТЕЛИЈЕРСКА ШКОЛА У БЕОГРАДУ, НАЈВИШИ СТЕПЕН СРПСКОГ ОБРАЗОВАЊА У ТОЈ ОБЛАСТИ
Ниска блиставих одличја
„На коју год страну света да кренете, кроз наше капије знања доћи ћете до светских звања!” каже својим студентима већ у добродошлици др Славољуб Вићић, директор. А ономе ко се држи принципа квалитета на којима је заснована ВХШ, показало се, то врло брзо почне да се остварује. О томе сведочи и дуги низ златних медаља у свим занимањима која обухвата ова струка, од хотелијерства и ресторатерства до гастрономије, посластичарства, познавања вина


На берзама рада, свугде у свету, спадају међу најтраженије стручњаке. Добро су плаћени, а менаџери се дословно отимају око њих. Разумљиво, јер су успешно завршили „школу за шампионе”, како незванично зову Високу хотелијерску школу из Београда. Једина у земљи, уз то државна, основана је 1974. и представља највиши степен образовања у хотелијерству Србије. У њој студирају и странци, као што и њени студенти програмски одлазе у иностранство, пре свега на праксу у најрепрезентативније европске хотеле и ресторане. Ова школа има најдужу традицију практичне наставе и стручне праксе у високом образовању Србије. То је основа за стицање специфичних практичних знања у хотелијерству и туризму, али и шанса за прављење озбиљне каријере у овој области. Образовни модел ВХШ омогућава брзо и квалитетно запошљавање, у земљи и у иностранству.
– На коју год страну света да кренете кроз наше капије знања, доћи ћете до светских звања! – тако се, у добродошлици својим бруцошима, обраћа др Славољуб Вићић, директор Високе хотелијерске школе. – На почетку нашег трогодишњег дружења и учења, у овом времену високих стандарда рада и технологије, желим да не заборавите: и ви носите у себи енергију наших заједничких корена која се огледа у чувеном овдашњем гостопримству. Нека традиционална радост примања госта и његово задовољство, уз високи стандард услуга, буду неизоставни део вашег професионализма. Ако се тога будете држали, имаћете успехе – личне, професионалне и економске.

НЕПРЕКИНУТИ НИЗ ПОБЕДА

А да да то студенти добро схватају и придржавају се, показује многогодишњи низ изванредних успеха широм света. На пример, студенткиња треће године Мина Мајсторовић освојила је 2010. на Европском првенству у Лисабону, Португал,  златну медаљу у категорији сервис вина. Учествовало је 150 школа из 32 земље. Златна Мина, студент ВХШ, стручно усавршавана као сомелијер у лондонском хотелу „Westbury”, наступила је у тиму са Аустријанком. Победиле су и конкуренте из чувених винских регија Француске, Италије, Шпаније...
– На овом такмичењу у организацији Европске асоцијације хотелских и туристичких школа можете да учествујете само једном и то је ваша једина шанса да покажете шта знате и умете. Поправног нема, нити одбране медаље – каже Мина Мајсторовић.
Не такмиче се само студенти друге и треће године, колико иначе траје школовање, већ и бруцоши. Тако су бруцоши са Одсека за хотелијерство лане у Италији, у месту Ђулианова, освојили шампионску титулу на такмичењу на коме су учествовале колеге из десет земаља.
Годину дана раније, на Међународном сајму хране и пића у Солуну, свих шест студената са Одсека за гастрономију и Одсека за посластичарство ВХШ освојили су медаље. Златну је освојио Александар Станковић (за топло јело од поврћа), сребрне Данијел Марковић (за топло јело од морске рибе) и Слободан Чавић (за топли дезерт), а бронзане Бранислав Крстић и Вања Пушкар  (такође за јело од рибе), те Милан Лекић (за топли дезерт).
И 2008. била је успешна. У Куресареу, Естонија, међу 700 студената-такмичара, злато је донео у Београд Милан Лекић (у области посластичарства), а сребро Марија Миладиновић ( хотелијерство).
Да је с правом зову „школа шампиона”, студенти ВХШ показали су и 2007. кад су освојили пет медаља (три златне, по једну сребрну и бронзану). Стога су  награђени и специјалним признањем, као школа са највише освојених медаља. Том победом студенти Горан Ковачевић, Лајош Чаки, Никола Бушић, Јадранка Суљић и Марко Тошић обезбедили су да Србија и Београд буду домаћини овог Европског првенства 2014. Ако се још зна да је Горан Ковачевић, који ради у лондонском хотелу „Клериџис”, од енглеске Академије уметности кувања проглашен за најбољег кувара Велике Британије, онда овај низ успеха, победа и медаља делује још импозантније. Практично, нема области у овом занату у којој студенти ВХШ нису освојили високе награде.

ОД ГАСТРОНОМИЈЕ ДО ИНФОРМАТИКЕ

Школа оспособљава високообразоване стручњаке за производне, услужне и менаџерске послове у области хотелијерства, ресторатерства, гастрономије и посластичарства са пекарством. Али, стичу се знања и из информатике, озбиљно уче страни језици; два су обавезна, а могу се факултативно и бесплатно, без оцењивања, учити још неки (енглески, француски, италијански, немачки и руски, факултативно грчки и шпански). Наставни планови и програми усклађују се са сродним установама туристички најразвијенијих земаља. Оно што их издваја од других је практична настава.
– Практична настава се организује у малим групама, како у реномираним београдским хотелима и ресторанима („Хајат”, „Континентал”, „Москва”, „Мажестик”, „Језеро”...), хотелима у унутрашњости Србије (на Златибору, у бањама, на језерима...), тако и у иностранству – каже за Националну ревију др Славољуб Вићић. – Студенти током три месеца летњег распуста раде у тим хотелима и ресторанима, имају обезбеђен смештај и оброке, а могу и да зараде. Тамо где раде добијају џепарац, који је од сто до неколико стотина евра месечно. Износ зависи од тога како се студент покаже на пракси, али и од објекта у ком ради. Поред земаља у окружењу, они одлазе на праксу у Енглеску, Француску, Италију, Немачку, Италију, Русију, Грчку, Пољску, Словачку, Турску, Кипар и Америку. Многи наши студенти раде на бродовима, у ресторанима и хотелима широм света, а до посла су најчешће дошли истакнувши се на пракси где су их запазили менаџери. Посебно је успешна сарадња са хотелом „Клериџис” у Лондону, где је запослено око 120 наших студената.
Од оснивања ВХШ негује добре партнерске односе са многим привредницима и на њихов захтев реализује специјализоване програме стручног усавршавања, каже директор Вићић. У програме вежби и стручне праксе студената укључени су и њихови стручњаци.
– Учлањени смо у међународне туристичке, хотелске и асоцијације школа (попут AEHT, AMFORTH, ATLAS). У октобру 2014. бићемо домаћини Европског шампионата и Годишње конференције AEHT, где очекујемо представнике из 32 европске земље.
ВХШ има значајно искуство у организацији оваквих окупљања. Од 2003. покренула је и организовала четири међународна конгреса хотелијерства „Хотелплан”, под покровитељством Министарства просвете, Министарства за економски и регионални развој и Привредне коморе Србије, уз подршку Туристичке организације Србије. На овом последњем, прошлогодишњем, чија је главна тема била „Туризам и хотелијерство – холистички приступ” учествовала су 272 аутора и коаутора из 19 земаља света и 113 из Србије. Била је то прилика и да студенти ВХШ покажу шта су научили. Њих више од сто, са свих смерова, бринули су о гостима. Специјалитете за свечани коктел припремали су студенти гастрономије, а госте послуживали студенти ресторатерства. Конгрес је одржан у „Сава центру”, а коктел у хотелу „Континентал”. Гости из иностранства посебно су били импресионирани посетом Белом двору, а све је протекло уз концерт народне музике и фолклор.

***

Доградња
Висока хотелијерска школа налази се у зеленој оази Кошутњака, у непосредној близини „Голф клуба” и спортских терена, окружена са још два факултета Београдског универзитета. Годишње прима око 400 студената и већ је, како су се шириле области које се овде изучавају, постала тесна. Стога је лане почело проширење, дограђен је цео један спрат. Кад радови буду завршени, студенти и професори имаће на располагању око 2.500 метара квадратних, најсавременије кабинете, два амфитеатра, нове учионице... Све је већ стављено под нов кров, предстоји опремање простора. Градњу је већим делом финансирала сама школа, уз помоћ Министарства просвете. У Школи се надају да ће успети све да исфинансирају и заврше до почетка наредне школске године.

 

Женско иновативно
предузетништвo
Искуство
као подршка


Реализацију
пројекта подржало

Кабинет Министра
за иновације и
технолошки развој

-----------------------


У продајним
објектима Трафике
од сада можете купити
Националну ревију

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 81 - руски

Србија - национална ревија - број 80 - руски

Србија - национална ревија - број 79 - руски

Србија - национална ревија - број 78 - руски

Србија - национална ревија - Туризам 2020.

Србија - национална ревија - Број 77

Србија - национална ревија - Број 76

Србија - национална ревија - Број 75Србија - национална ревија - Франкфурт
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - ПекингСрбија - национална ревија - број 74
Србија - национална ревија - број 73
Serbia - National Review, Leipzig
Србија - национална ревија - број 72Туризам 2019.Србија - национална ревија - број 71Србија - национална ревија - број 70
Србија - национална ревија - број 69Србија - национална ревија - број 68Туризам 2018.
Србија - национална ревија - број 66
Молитва без престанка
Србија - национална ревија - број 65Србија - национална ревија - број 64
Србија - национална ревија - број 63
Србија - национална ревија - број 62Србија - национална ревија - број 61
Србија - национална ревија - број 60

Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 58
Србија - национална ревија - број 57
Србија - национална ревија - број 56
Србија - национална ревија - број 55
Србија - национална ревија - број 54
Туризам 2016
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Serbia - National Review - No 51
Српска - број 10-11
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 48
Туризам 2015

Serbia - National Review - No 47Serbia - National Review - No 46, russianSerbia - National Review - No 45Srpska - No 6
SRPSKA - National Review - No 5Tourism 2014SRPSKA - No 2
SRPSKA - No 1
Tourism 2013
SRPSKA - National Review - Special Edition

Battle above Centuries
Legends of Belgrade
History of the HeartЕдиција УПОЗНАЈМО СРБИЈУ

ГУЧА - ПОЛА ВЕКА САБОРА ТРУБАЧА (1961-2010)
Чувар светих хумки
Србија од злата јабука - друго издање
Orthodox Reminder for 2013
Пирот - Капија Истока и Запада
Беочин - У загрљају Дунава и Фрушке Горе
Србија, друмовима, пругама, рекама
Србија од злата јабука
Туристичка библија Србије

Коридор X - Европски путеви културе
Београд у џепу
Тло Србије, Завичај римских царева
Добродошли у Србију