Лидери

ДР ДЕЈАН СТАНОЈЕВИЋ, ДИРЕКТОР СПЕЦИЈАЛНЕ БОЛНИЦЕ „МЕРКУР” У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ, ЗВАНИЧНОГ ШАМПИОНА ТУРИЗМА У РЕГИОНУ
У сусрет стратешком партнеру
„Достигнути су високи европски стандарди у стручности, технологији, терапијским и превентивним програмима. Обједињени су традиционално бањско лечење и балнео терапија са модерним велнес и аква садржајима. Укинута граница између лечења и уживања. За даљи развој треба се ослонити на искуства европских бања, на пример мађарских и словеначких, где се прво развије болница, а онда у концентричним круговима око ње праве велнес и спа центри, велики и мини хотели. Најважније је да се развојни програми наставе без обзира на то ко ће бити титулар имовине. Нема разлога за страх, стратешки партнер не може однети оно што је наше национално богатство: изворе воде, парковски простор...”

Пише: Јагода Плавшић
Фотографије: Драган Боснић


О природним лепотама Врњачке Бање, највеће и најлепше бање у Србији, доста се зна. Писали смо да су још стари Римљани открили њена лековита својства. Она је краљевска, у њу су некада долазила господа, друштвена елита, била је монденски центар. У њој је и званични Шампион здравственог туризма Балкана – Специјална болница „Меркур”, кућа у којој су први на овим просторима „избрисали границу између лечења и уживања”. Идући у корак са светским трендовима, „Меркур” је одавно престао да буде само лечилиште и постао препознатљив модеран здравствени, велнес и спа центар.
Последњих година ова Специјална болница бележи вртоглави успон, а њен први човек, директор др Дејан Станојевић, са својим тимом, ниже пословне успехе један за другим. Сталним обогаћивањем програма, врхунском услугом, изузетним комфором, бројним иновацијама, туристичка сезона у „Меркуру” је продужена на 12 месеци, односно траје непрекидно. Долазе и здрави и они са проблемима, јер је, кажу, лечење у овом центру најбоље, а одмор најпријатнији.
Унапређење квалитета услуга, најсавременија технологија у лечењу и рехабилитацији, улагања у опрему и едукацију запослених, програми едукације и превенције компликација код оболелих од дијабетеса, обједињавање традиционалног бањског лечења, балнео терапије и савремених велнес и аква садржаја, допринели су успеху и задржавању лидерске позиције у здравственом и велнес туризму, те донели директору др Станојевићу бројна признања, међу којима је и овогодишње проглашење за Личност године Југоисточне Европе у здравственом туризму.
Пре две и по године „Меркур” је постао Национални центар за превенцију, лечење и едукацију дијабетичара и то оних зависних од инсулина, а од недавно може да се подичи још једном новином. То је прва кућа на нашим просторима, па и шире, у којој је јединствени програм за оболеле од шећерне болести проширен и на оне који су на терапији таблетама.
– Са Министарством здравља и Републичким заводом за здравствено осигурање договорено је да програм превенције и едукације у дијабетесу са инсулин зависним дијабетичарима проширимо и на дијабетичаре који регулишу шећер оралним хипогликемицима – каже за Националну ревију др Дејан Станојевић, директор „Меркура”. – Сада је у програм укључено 60.000 људи. Процењује се да у Србији има између 500.000 и 600.000 дијабетичара и тај број се, нажалост, убрзано повећава. Први пут је направљен програм превенције и заиста сам поносан што сам, заједно са својим стручним тимом, успео да убедим и Министарство здравља и Републички завод да је коначно време да се улаже у превенцију.
Пацијенти овде добијају комплетан медицински скрининг, почев од дијагностике и детекције пропратних компликација дијабетеса (ретинопатија, полунеуропатија и друго). Добијају и едукацију – школа дијабетеса свакодневно обрађује различите теме из области дијабетологије. Циљ десетодневног програма је да се на време открију компликације шећерне болести, да се оне превенирају, да болесник научи да квалитетно живи са својом болешћу. За разлику од других установа, у Националном центру за дијабетес у „Меркуру” на једном месту су заказане све консултације, болесник бива комплетно сагледан. Овде се учи и како променити начин живота. На задовољство оних који су прошли програм едукације, настао је програм „Живети са дијабетесом”. Велики број пацијената враћа се у личној режији на поновни десетодневни програм.

3 К – КВАЛИТЕТ, КВАНТИТЕТ, КОНТИНУИТЕТ

– Чаробне формуле успеха нема. Суштина је у посвећености послу, сталном раду у интересу фирме и запослених. Успех није било лако постићи, али резултат је ту – каже др Станојевић. – У 2009. остварили смо више од 20.000 ноћења и то је био прави подвиг. Важно је и да смо у прошлој и овој години завршили неколико капиталних инвестиција, нови бунар минералне воде, топли извор који смо назвали „римски извор број 2”. Нова количина воде биће на поклон свим гостима, јер је сада вода у базенима топлија и биће је више за подводне масаже, за каде, за пиће. Према мојој визији модерне Врњачке Бање, биће ту воде и за нови велнес и аква парк који би требало да буде отворен за све грађане и госте бањских хотела.
И даље развијамо своје комерцијалне програме, којих сада има већ десетак, додаје др Станојевић. То су, између осталих, „Линеа лајф” програм за мршављење, Менаџерски превентивни програм, Програм „За ваше најбоље године” (превенција и лечења остеопорозе), Брза дијагностика, „Осмех на дар” (дентални програм, уз одмор и опуштање). „Велнес викенд”, „Медени месец” и слични атрактивни програми су аутентична комбинација здравственог и релаксационог.
– Трудимо се да утврдимо градиво из 3К. Квалитет, квантитет, континуитет. До сада смо интензивно радили на подизању квалитета и на квантитету. Према овогодишњој одлуци, главни задатак у свим секторима где смо постављали системе квалитета биће нам рад на континуитету, односно одржавању постојећег нивоа квалитета. Време јесте тешко и много тога не зависи од нас, али континуитет у квалитету мора да постоји. То је наша шанса и ми је не смемо испустити.
„Меркур” је у нову опрему уложио милион евра. Програме усавршавања пролазе сви, од медицинских радника до конобара и кувара. Кадрови су најбоља инвестиција, гост и пацијент светиња. Поред знања, осмех и љубазност су најважнији.
– Велики пројекат је „Лечење у отаџбини”, оптимализација услуга према аустријским и немачким стандардима. Циљ: окретање тржишту те две земље, пре свега кроз анимацију осигураника њихових државних и приватних фондова осигурања. Обратићемо се најпре осигураницима у Аустрији који су пореклом из Србије (има 200.000 до 300.000). А гост са Запада, и онај пореклом из Србије, жели тачно да зна шта ће имати од првог до последњег дана, у које време, коју врсту терапије, колико та терапија траје, колико га доктор прегледа итд. То свакако можемо да остваримо.
У „Меркуру” су показали да знају да раде и како да дођу до госта. Најбољи доказ за то је прошла година, рекордна по успешности пословања.
– Да би се наставио раст пословања и у наредних десет година, треба и даље гледати напред, разумети трендове и силе које ће обликовати наше пословање у будућности, кретати се брзо и бити спреман за оно што следи. Само тако можемо испунити свој циљ: остати лидер и у здравственом, и у велнес, и у спа туризму – закључује др Станојевић.


***

Новинари у „Меркуру”
Поводом окончања још једне веома успешне пословне године Специјалне болнице „Меркур”, партнера нашег магазина, Национална ревија организовала је крајем децембра 2010. тродневни боравак у Врњачкој Бањи велике групе новинара из београдских медија. На конференцији за штампу они су од челних људи ове куће могли да чују основе пословне филозофије и развојне стратегије „Меркура”, али и да се лично увере зашто је њихов домаћин ове године овенчан низом рекорда и прворазредних признања (од „Wellnes award 2010” до награде „Личност године у здравственом туризму” додељене директору „Меркура” др Дејану Станојевићу).
Благодати Врњачке Бање биле су непорециве.

***

Лечење и провод
У „Меркуру” је запослено 308 радника. Има најсавременију опрему за квалитетну дијагностику (ултразвук, доплер, ласер, колоноскоп, ЕМНГ, остеодензитометар). Најсавременији начин лечења прате национални водичи за дијабетес, као и балнео терапија (примена лековитих минералних вода).
У Врњачкој Бањи постоје четири извора лековите воде, један топле и три хладне (Топла вода, Снежник, Језеро, Слатина). У зависности од дијагнозе, лекар пацијенту препоручује коју воду и како да користи. Људи овде могу не само да се лече, већ и да се проведу уз богату туристичку, културну, рекреациону понуду.

***

Резултати
Код пацијената који су у „Меркуру” прошли десетодневни програм Националног едукативног центра за дијабетес, постигнути су одлични резултати. Инсулинска терапија искључена је код 3,24 одсто њих, код четвртине је смањена доза инсулина, код око 70 одсто побољшана гликорегулација. Сада и дијабетичари који нису инсулин-зависни могу да користе програм о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање. Потребан им је упут изабраног лекара и овера комисије.
Стручњаци „Меркура” истакли су се и у гастроентерологији. Топле воде се користе за лечење стомачних обољења, а хладне за избацивање песка из жучне кесе, бубрега...

***

Будућност
– И раније сам говорио да је будућност Врњачке Бање у више велнес и спа центара. Добар пример су Словенци и Мађари. Развију прво болницу, а онда у концентричним круговима око ње развијају велнесе, велике и мини хотеле – каже др Дејан Станојевић, директор „Меркура”. – Мој сан је да тако развијамо и Врњачку Бању и да свако ради оно што најбоље зна. У свим концептима, „Меркур” остаје оса и снажна медицинска логистика. Најважније је да се делатност и развојни програм „Меркура” настави без обзира на то ко је титулар имовине. Битно је да установа и даље успешно послује, да доноси профит и пуни буџет. Разлога за страх од приватизације нема, јер нам стратешки партнер не може однети оно што је наше национално благо, мислим на изворишта воде и парковски простор.

 

Женско иновативно
предузетништвo
Искуство
као подршка


Реализацију
пројекта подржало

Кабинет Министра
за иновације и
технолошки развој

-----------------------


У продајним
објектима Трафике
од сада можете купити
Националну ревију

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 81 - руски

Србија - национална ревија - број 80 - руски

Србија - национална ревија - број 79 - руски

Србија - национална ревија - број 78 - руски

Србија - национална ревија - Туризам 2020.

Србија - национална ревија - Број 77

Србија - национална ревија - Број 76

Србија - национална ревија - Број 75Србија - национална ревија - Франкфурт
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - ПекингСрбија - национална ревија - број 74
Србија - национална ревија - број 73
Serbia - National Review, Leipzig
Србија - национална ревија - број 72Туризам 2019.Србија - национална ревија - број 71Србија - национална ревија - број 70
Србија - национална ревија - број 69Србија - национална ревија - број 68Туризам 2018.
Србија - национална ревија - број 66
Молитва без престанка
Србија - национална ревија - број 65Србија - национална ревија - број 64
Србија - национална ревија - број 63
Србија - национална ревија - број 62Србија - национална ревија - број 61
Србија - национална ревија - број 60

Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 58
Србија - национална ревија - број 57
Србија - национална ревија - број 56
Србија - национална ревија - број 55
Србија - национална ревија - број 54
Туризам 2016
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Serbia - National Review - No 51
Српска - број 10-11
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 48
Туризам 2015

Serbia - National Review - No 47Serbia - National Review - No 46, russianSerbia - National Review - No 45Srpska - No 6
SRPSKA - National Review - No 5Tourism 2014SRPSKA - No 2
SRPSKA - No 1
Tourism 2013
SRPSKA - National Review - Special Edition

Battle above Centuries
Legends of Belgrade
History of the HeartЕдиција УПОЗНАЈМО СРБИЈУ

ГУЧА - ПОЛА ВЕКА САБОРА ТРУБАЧА (1961-2010)
Чувар светих хумки
Србија од злата јабука - друго издање
Orthodox Reminder for 2013
Пирот - Капија Истока и Запада
Беочин - У загрљају Дунава и Фрушке Горе
Србија, друмовима, пругама, рекама
Србија од злата јабука
Туристичка библија Србије

Коридор X - Европски путеви културе
Београд у џепу
Тло Србије, Завичај римских царева
Добродошли у Србију