Центри

„НАЦИОНАЛНА РЕВИЈА” НА ОТВАРАЊУ ТУРИСТИЧКЕ СЕЗОНЕ У БУГАРСКОМ СКИ ЦЕНТРУ БАНСКО
Зимска престоница Балкана 2010 / 11.
Пре само неколико година буџет овог планинског градића на североисточним падинама Пирина износио је два милиона евра, а данас је 34. На само десет километара од града је 17 одличних ски стаза, укупне дужине 70 километара, а до њих се стиже модерном жичаром за мање од 20 минута. На малом простору изграђено је преко 150 хотела, укључујући и оне суперлуксузне... Стога, не чуде титула „Зимске престонице Балкана”  и велики број реномираних гостију из света

Текст и фотографије: Мишо Вујовић


Свечано отварање ски сезоне у најатрактивнијем бугарском зимовалишту Банско обележили су некадашњи светски асови белог спорта Марк Ђирардели, Петар Попангелов, Марија Вализер, Мајкл фон Груниген, Андреас Венцел, Џозеф Схробл, Мајкл Веит и Лука Алфа. Осморо шампиона заједничким спустом на захтевној стази „Алберто Томба”, трасираној на висини од 2.560 метара, означили су спектакуларан почетак зимске туристичке сезоне на падинама Пирина.
Свој допринос дао је и почасни грађанин овог зимовалишта, прослављени фудбалски ас Бугарске Христо Стоичков, један од најагилнијих промотера и лобиста Банског у кандидатури за Зимске олимпијске игре 2014. Поздрављајући присутне на препуном градском тргу, где је дочекан уз салву аплауза и овација, прослављени фудбалер је изразио наду да ће тешка времена заувек остати далека прошлост, након чега га је градоначелник Краваров огрнуо дугом кабаницом од овчјег руна, заштитним знаком Банског. На централној бини, на десетак степени испод нуле, смучарски асови су оставили отиске својих стопала за звездану собу музеја белог спорта.
 Вожња удобним гондолама до најекстремније стазе при врху планине омогућава предиван поглед на планинске брзаке, високе јеле, потоке, пашњаке, панораму Банског и оближњег Разлога, познатог по истоименој бањи. Наш сапутник, мештанин, професор у пензији, не крије задовољство брзим развојем целог краја, велелепним хотелима, иностраним инвестицијама, инфраструктуром, констатујући да су цене европске а плате бугарске.
На церемонији отварања туристички посленици Балкана, предвођени Бранком Кривокапићем, председником БАХЕ (Балканска асоцијација хотелијера и ресторатера), званично су Александру Краварову, градоначелнику Банског, уручили повељу „Банско зимска престоница Балкана”.
Захваљујући се на овом престижном признању, први човек овог планинског градића и по многима најзаслужнији за његов узлет заблагодарио је свима који су допринели да његов град стигне до туристичког трона Балкана, не скривајући амбиције да у најскорије време постане део светске туристичке ски елите. Свој неимарски дух Краваров је показао и као иницијатор обнове манастира Зограф, средњовековне задужбине бугарске властеле на Светој Гори.

НАСТАВАК ВЕЛИКЕ ЕКСПАНЗИЈЕ

Градић Банско, удаљен 160 километара од Софије, налази се на североисточној страни планине Пирин, на надморској висини од 930 метара. Има 17 стаза укупне дужине 70 километара, с највишом ски тачком од 2.560 и најнижом од 1.000 метара надморске висине. Планина Пирин је и Национални парк на листи UNESCO-ове културне и природне баштине. Богата је језерима, водопадима, пећинама, минералним и термалним изворима, археолошким локалитетима.
У последњих десетак година овај архаични планински градић, захваљујући великим улагањима у туристичку инфраструктуру, постаје једна од најатрактивнијих европских ски и сноуборд дестинација. О експанзивном развоју Банског најилустративније сведочи податак да је општински буџет са некадашњих два милиона евра досегао, за само неколико година, данашњих 34 милиона.
Оно што Банско издваја од осталих европских ски центара су одлични скијашки терени, нетакнута природа, културно-историјско језгро са кућама од камена и дрвета, између којих вијугају уске калдрмисане улице. Богата је понуда кулинарских садржаја, сувенира, домаће радиности, оригиналних креација домаћих уметника и мајстора старих заната. Стари део града сачувао је изглед из X века, а данас је обогаћен модерним туристичким садржајима који нуде фантастичну забаву, од малих бугарских механа са традиционалном живом музиком до ноћних клубова, барова, ресторана, коцкарница... који раде до раних јутарњих часова.
На малом простору смештено је преко 150 хотела, међу којима доминира „Кемпински Гранд Арена” са 120 луксузних соба, 24 апартмана, отвореним и затвореним базеном са врелом водом, сауном и спа центром. У овом престижном хотелу приређена је за високе званице из разних делова Европе дегустативна изложба са више десетина бугарских националних специјалитета, док је у оближњем клубу „Хепи енд” одржана хуманитарна аукција на којој су спортисти даривали делове личне спортске одеће и реквизита. Христо Стоичков је поклонио дрес „Барселоне”  из 1992. године у коме је освојио Куп европских шампиона. Легендарна осмица достигла је цену од 3.700 лева и постала власништво града Банско. Марк Ђирардели је поклонио рукавице, Папангелов скијашки костим, Марија Вализер наочаре, а њена кћерка кацигу, док је рели возач поклонио победничку јакну са Релија Париз-Дакар 2006. Целокупан прилог од 11.000 лева (око 5.500 евра) биће подељен угроженој деци за коју ће бити организован и бесплатан боравак током зимске сезоне.


***

Модерно и оптимално
Ски стазе се налазе на само десет километара од града, а до њих се стиже новом модерном жичаром за само двадесетак минута вожње. Почетак овогодишње ски сезоне обележен је отварањем два нова лифта, тако да је тренутни капацитет жичара у Банском око 30.000 људи на сат. Скијашка сезона на падинама Пирина, захваљујући снежном покривачу, траје од децембра до маја, а уколико снег „изостане” дејствују 44 „Техноалпинина” топа за прављење вештачког покривача. Брзе ски патроле са медицинским особљем на стазама су присутне 24 сата.

***

Наслеђе
Зимска туристичка престоница Балкана негује наслеђе Трачана, Илира, Византинаца, Словена, о чему сведочи стотинак културно-историјских споменика. Најзначајнији споменици су остаци античког утврђења Старо Градиште, оближњи градић Мелник са пешчаним пирамидама, средњовековни манастири Ројен, Рилски, Бачково...

Женско иновативно
предузетништвo
Искуство
као подршка


Реализацију
пројекта подржало

Кабинет Министра
за иновације и
технолошки развој

-----------------------


У продајним
објектима Трафике
од сада можете купити
Националну ревију

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 81 - руски

Србија - национална ревија - број 80 - руски

Србија - национална ревија - број 79 - руски

Србија - национална ревија - број 78 - руски

Србија - национална ревија - Туризам 2020.

Србија - национална ревија - Број 77

Србија - национална ревија - Број 76

Србија - национална ревија - Број 75Србија - национална ревија - Франкфурт
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - ПекингСрбија - национална ревија - број 74
Србија - национална ревија - број 73
Serbia - National Review, Leipzig
Србија - национална ревија - број 72Туризам 2019.Србија - национална ревија - број 71Србија - национална ревија - број 70
Србија - национална ревија - број 69Србија - национална ревија - број 68Туризам 2018.
Србија - национална ревија - број 66
Молитва без престанка
Србија - национална ревија - број 65Србија - национална ревија - број 64
Србија - национална ревија - број 63
Србија - национална ревија - број 62Србија - национална ревија - број 61
Србија - национална ревија - број 60

Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 58
Србија - национална ревија - број 57
Србија - национална ревија - број 56
Србија - национална ревија - број 55
Србија - национална ревија - број 54
Туризам 2016
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Serbia - National Review - No 51
Српска - број 10-11
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 48
Туризам 2015

Serbia - National Review - No 47Serbia - National Review - No 46, russianSerbia - National Review - No 45Srpska - No 6
SRPSKA - National Review - No 5Tourism 2014SRPSKA - No 2
SRPSKA - No 1
Tourism 2013
SRPSKA - National Review - Special Edition

Battle above Centuries
Legends of Belgrade
History of the HeartЕдиција УПОЗНАЈМО СРБИЈУ

ГУЧА - ПОЛА ВЕКА САБОРА ТРУБАЧА (1961-2010)
Чувар светих хумки
Србија од злата јабука - друго издање
Orthodox Reminder for 2013
Пирот - Капија Истока и Запада
Беочин - У загрљају Дунава и Фрушке Горе
Србија, друмовима, пругама, рекама
Србија од злата јабука
Туристичка библија Србије

Коридор X - Европски путеви културе
Београд у џепу
Тло Србије, Завичај римских царева
Добродошли у Србију