Брига

ДЕСЕТА „ШКОЛА ПРИЈАТЕЉСТВА” ОРГАНИЗАЦИЈЕ „НАША СРБИЈА” НА ТАРИ
У српском коду
Учествовала су српска деца из осам земаља региона, из српских енклава на Косову и Метохији, деца без родитеља из програма подршке „Наше Србије”, али и деца осам различитих националности које живе на територији Србије. Укупно, њих 600. Посетили су их и учествовали у њиховим веселим радионицама бројни пријатељи и донатори, почев од председника државе. Генерални покровитељ била је „Банка Интеза”, програм водио стручни тим „Наше Србије”, о здрављу учесника бринуо новосадски Институт за здравствену заштиту деце и омладине


У оквиру овогодишње „Школе пријатељства”, по пети пут је (од 3. до 9. јула) организован мултиетнички семинар „Дани пријатељства”. Окупио је 160 деце осам различитих националности које живе на територији Републике Србије. Деца мађарске националности стигла су из Кањиже, русинске из Руског Крстура, румунске из Николинаца, словачке из Бачког Петровца, бошњачке из Бродарева, албанске из Тупала код Медвеђе, бугарске из Димитровграда. Наравно, заједно са њима била су и српска деца обухваћена програмима помоћи „Наше Србије”.
„Овај семинар бави се интеркултуралним образовањем”, објашњавају у „НашојСрбији”. „Циљ је да се промовишу мултикултурне вредности и допринесе развоју модерног демократског друштва. Деца различитог етничког порекла се упознају, друже, уче једни од других о културним специфичностима. Заједно учествују у креативним и едукативним радионицама, на занимљив начин обрађују тему толеранције и културних разлика, учећи да различитости значе богатство и дају посебан квалитет нашем животу.”
И ове године покровитељ семинара је покрајинска влада у Новом Саду, а посебну подршку дала је влада Шпаније, земље пријатељa „Школе пријатељства”.

ЕЛЕМЕНТИ НАЦИОНАЛНОГ ИДЕНТИТЕТА

Нови пројекат у оквиру „Школе пријатељства”, Српски код, окупио је 200 деце српске националности из осам земаља у региону. Тако су се по први пут срела деца српске националности, узраста од 10 до 12 година, из Македоније (из Кућевишта код Скопља, Старог Нагоричана и Куманова), из Хрватске (из Бијелог Брда и Вуковара), из Црне Горе (из Андријевице и Плужина), из Мађарске (из Батање и Будимпеште), из Румуније (из Темишвара), из Албаније (из Скадра и околине), из Словеније (из Љубљане и Новог Места), из Босне и Херцеговине (из Дрвара и Босанског Грахова).
„Српски код” назив је и посебног програма који је „Наша Србија” реализовала са њима од 10. до 20. јула. На пријемчив и деци занимљив начин, прилагођен њиховом узрасту, одређују се и објашњавају појмови који су неизоставан и препознатљив део српске традиције, вере, језика, културе и обичаја. За потребе тог програма, „Наша Србија” управо је објавила веома лепу књигу-појмовник, са великим бројем одредница битних за српски идентитет и поглед на свет. Аутори су ђакон Ненад Илић, Анастасија – Весна Илић и Ивица Живковић.
Српских кодом настојимо да овој деци омогућимо да на љубак и занимљив начин упознају аутентичне српске националне вредности, стекну пријатеље истог порекла из целог региона, да тако ојачају и своје везе са матицом”, кажу у „Нашој Србији”. „Деци су посебно занимљиви били сценски прикази Косовске битке и српских празника и обичаја, које су сама изводила у оквиру радионица. На располагању су им биле и креативне радионице: школа етнологије, певања, сликања, екологије, школа кошарке, фудбала, одбојке и тениса. Школа за извиђаче им је омогућила да на посебан начин упознају лепоте Националног парка ’Тара’.”

ДЕЦА „НАШЕ СРБИЈЕ”

Трећи део овогодишње „Школе пријатељства” на Тари, од 21. јула до 4. августа, окупио је 200 деце обухваћене програмима помоћи „Наше Србије”. То су деца из Србије и Српске чији су родитељи погинули, киднаповани или нестали током протеклих ратова на нашим просторима, као и деца из српских енклава на Косову и Метохији. Долазак деце из јужне српске покрајине организован је у сарадњи са невладином организацијом „Дечја радост” из Гњилана, која је за то добила донацију Министарства за Косово и Метохију.
„У овом делу, програм психосоцијалне подршке одвијао се у радионицама образовно-васпитног и забавно-спортског садржаја:  програм Српски код, школа етнологије и ткања, сликања и вајања, екологије, музике, рачунара, новинарства, школа за извиђаче, школа спорта (фудбал, кошарка, одбојка, ритмичка гимнастика и тенис). Посетила су их и некада сада већ одрасла деца ’Наше Србије’, да заједно обележе деценију рада.”
Децу „Наше Србије” 23. јула посетио је и најбољи српски тенисер свих времена Новак Ђоковић. Одушевљено примљен од стране својих малих великих пријатеља, Новак је свечано отворио новоизграђени комплекс тениских терена који ће носити његово име. Отварању је присуствовао Деско Никитовић, генерални конзул Србије у Чикагу, који је са својом породицом „Нашој Србији” донирао средства за изградњу терена. А породица Ђоковић је „Нашој Србији”, као помоћ у реализацији „Школе пријатељства”, донирала 1.000.000 динара. Такође, одлучила је да обезбеди редовну новчану помоћ за 12 деце о којима брине „Наша Србија”.
– Заиста ми је драго што имам прилику да се нађем на Тари и да помогнем деци – рекао нам је Новак Ђоковић. –  Суштина целе ове акције је да они буду радосни и да имају слободу кретања; сви ми знамо да већина ове деце долази из српских енклава на Косову и Метохији, и да тек овде могу да дишу пуним плућима и да имају безбрижнодетињство. Ово није мој индивидуалан чин, ово је акција целе земље Србије и свих нас који овде стојимо. Видети оволики број деце да је весео и да се смеје, да заиста ужива у овом предивном центру, велика је ствар.
Новак Ђоковић је посетио радионице „Школе пријатељства”, а са децом се дружио и на новом тениском терену, где су му она показала вештине с рекетом којима су овладала овог лета.
Велику подршку у опремању тениских терена дала је и компанија „Филипс”, која је донирала рефлекторе за осветљавање терена и декоративне светиљке за „Град пријатељства” у коме се одвијају дечје радионице.


***

Посете
„Школу пријатељства” 30. јула су заједно посетили председник Републике Србије Борис Тадић и министар унутрашњих послова Ивица Дачић са делегацијом МУП-а. У посети „Школи пријатељства” овога лета били су и епископ липљански Теодосије, министар просвете Жарко Обрадовић, председник Извршног одбора „Банке Интеза” Драгиња Ђурић, певач Здравко Чолић, као и бројни добротвори и пријатељи организације. Mеђу њима су Мира Радојевић и Станиша Огњановић из Лондона, Цица Стојановић из Беча, Перо Томић из Москве, који су свих ових година уз „Нашу Србију”.
Како то налажу домаћински ред и српски код, сви гости су дочекани хлебом, сољу и химном Боже, правде. Посетили су радионице, учествовали у њиховом раду, дуго разговарали са децом. Деца нам кажу да им је најдирљивије било када су сви заједно, на челу са председником, отпевали Тамо далеко и Ово је Србија.

***

Сајам књига
У оквиру „Школе пријатељства” и ове године, осми пут, одржан је даровни сајам књига, под покровитељством куће „Политика – Новине и Магазини”. Књиге за одржавање сајма поклонили су Библиотека града Београда, „Службени гласник”, „Београдска књига”, Задужбина Иве Андрића, Графички атеље „Дерета”, „Креативни центар”, „Чигоја штампа”, „Стубови културе”, „Клио”, „Букленд”. Велику пажњу гостију на сајму и ове године изазвала су издања „Принцип Преса” и Националне ревије.

***

Шареница
Јединствени доживљај за децу било је учешће у емисији „Жикина шареница” РТС-а, која је снимана у „Школи пријатељства”. У сећању ће им сигурно остати и концерти које су им поклонили Гоца Тржан, Тијана Дапчевић, група „Зана”, Јелена Томашевић, Кики Лесендрић, етно група „Траг” из Српске, Милан Станковић, Саша Капор и Јован Стефановић, као и дружење с глумцима Милорадом Мандићем Мандом и Иваном Јевтовићем. Поврх свега дошао је концерт Националног ансамбла „Коло”, великог пријатеља „Наше Србије”, предвођеног директором Радојицом Кузмановићем. Том приликом одиграно је и највеће коло пријатељства у које су се ухватила сва деца, наставници, тим „Наше Србије” и чланови Ансамбла „Коло”.

***

Дан полиције
У оквиру „Школе пријатељства”, у сарадњи са МУП-ом Србије, по други пут одржан је Дан полиције. Са децом су се и овом приликом дружили припадници Противтерористичке и Специјалне антитерористичке јединице, Жандармерије, саобраћајне и коњичке полиције. Извели су и веома атрактивне демонстрације својих вежби.

 

Женско иновативно
предузетништвo
Искуство
као подршка


Реализацију
пројекта подржало

Кабинет Министра
за иновације и
технолошки развој

-----------------------


У продајним
објектима Трафике
од сада можете купити
Националну ревију

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 81 - руски

Србија - национална ревија - број 80 - руски

Србија - национална ревија - број 79 - руски

Србија - национална ревија - број 78 - руски

Србија - национална ревија - Туризам 2020.

Србија - национална ревија - Број 77

Србија - национална ревија - Број 76

Србија - национална ревија - Број 75Србија - национална ревија - Франкфурт
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - ПекингСрбија - национална ревија - број 74
Србија - национална ревија - број 73
Serbia - National Review, Leipzig
Србија - национална ревија - број 72Туризам 2019.Србија - национална ревија - број 71Србија - национална ревија - број 70
Србија - национална ревија - број 69Србија - национална ревија - број 68Туризам 2018.
Србија - национална ревија - број 66
Молитва без престанка
Србија - национална ревија - број 65Србија - национална ревија - број 64
Србија - национална ревија - број 63
Србија - национална ревија - број 62Србија - национална ревија - број 61
Србија - национална ревија - број 60

Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 58
Србија - национална ревија - број 57
Србија - национална ревија - број 56
Србија - национална ревија - број 55
Србија - национална ревија - број 54
Туризам 2016
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Serbia - National Review - No 51
Српска - број 10-11
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 48
Туризам 2015

Serbia - National Review - No 47Serbia - National Review - No 46, russianSerbia - National Review - No 45Srpska - No 6
SRPSKA - National Review - No 5Tourism 2014SRPSKA - No 2
SRPSKA - No 1
Tourism 2013
SRPSKA - National Review - Special Edition

Battle above Centuries
Legends of Belgrade
History of the HeartЕдиција УПОЗНАЈМО СРБИЈУ

ГУЧА - ПОЛА ВЕКА САБОРА ТРУБАЧА (1961-2010)
Чувар светих хумки
Србија од злата јабука - друго издање
Orthodox Reminder for 2013
Пирот - Капија Истока и Запада
Беочин - У загрљају Дунава и Фрушке Горе
Србија, друмовима, пругама, рекама
Србија од злата јабука
Туристичка библија Србије

Коридор X - Европски путеви културе
Београд у џепу
Тло Србије, Завичај римских царева
Добродошли у Србију