Добротвори

„НАША СРБИЈА” ПУНИХ ДЕСЕТ ГОДИНА ПОМАЖЕ ДЕЦИ
Школа доброте и пријатељства
Захваљујући бројним добротворима из земље и иностранства, ова организација је програмима помоћи досад обухватила 1.500 деце из свих крајева Србије и Српске. Посебна пажња и брига посвећују се деци из српских енклава на Косову и Метохији. Деца се подстичу да негују национални идентитет, културу, језик, писмо, традицију и обичаје свог народа, као и солидарност и толеранцију према другима. Изнад свега, уче да буду добри људи и да сутра и они помогну некој будућој деци


Свечаним концертом „Коло Нашој Србији”, 15. маја у Народном позоришту у Београду, национални Ансамбл „Коло” обележио је свој 62. рођендан. Дан „Кола”, установљен као датум када је Влада НР Србије 1948. основала овај Ансамбл народних игара и песама Србије, био је повод за обележавање још једног јубилеја – 10 година рада „Наше Србије”, невладине организације која пружа помоћ и заштиту деци. Ансамбл „Коло” поклонио је свој концерт управо „Нашој Србији”, посвећујући га деци о којој она брине и добротворима који су се око ње окупили.
Свечаност је својим присуством увеличао Његова светост патријарх српски господин Иринеј, који је благословио окупљену децу „Наше Србије”, а скупу су се придружили епископ јегарски Порфирије, Татјана Тадић, покровитељка више акција и пројеката „Наше Србије”, идејни творци организације – градоначелник Београда Драган Ђилас и дугогодишњи председник Млађан Ђорђевић, Слободан Вучићевић, такође један од оснивача организације и први човек њених вишегодишњих генералних покровитеља „Гранд кафе” и „Соко Штарка”, Драгиња Ђурић, председница ИО „Банке Интеза”, која је генерални покровитељ рада „Наше Србије”, председник УО „Наше Србије” Жељко Драшковић и дугогодишња сарадница из Лондона Мира Радојевић.
Догађај је окупио и бројне добротворе и пријатеље, међу којима су многи од самог почетка били уз „Нашу Србију” и помагали њену децу, поштоваоце Ансамбла „Коло”, госте из дипломатског кора. Присутне су поздравили Радојица Кузмановић, директор Ансамбла „Коло” и Сања Пајевић Бундало, директорка „Наше Србије”, а посебан тренутак био је излазак деце о којој брине организација, од којих су неки већ успешни студенти.
Као специјални гости концерта наступили су чланови дечјег фолклорног ансамбла КУД „Копаоник” из Лепосавића, на Косову и Метохији, изазвавши одушевљење публике, а затим је почео програм народних песама и игара Ансамбла „Коло”, представљајући богатство традиционалног стваралаштва у свој лепоти и раскоши звука и боја.

КОМЕ, АКО НЕ ДЕЦИ

За „Нашу Србију” изузетно значајна и подстицајна сарадња са Ансамблом „Коло” успостављена је на иницијативу Гоге Грубјешић, када је јуна 2009, уз подршку агенције „SuperStar worldwide”, организован и велики културни и добротворни догађај „Коло пријатељства”. Били су укључени бројни познати уметници Србије, с циљем да се неговањем традиционалних вредности афирмише доброчинство.
„Наша Србија”, од оснивања 2000. године, пружа материјалну и психосоцијалну подршку деци чији су родитељи погинули, киднаповани или нестали током протеклих ратова на нашим просторима. Децу и рад „Наше Србије” на самом почетку благословио је блаженопочивши патријарх српски господин Павле.
„Наша организација окупља све људе добре воље, без обзира на верске, националне, професионалне и друге разлике”, подсетили су нас и овом приликом домаћини. „Својим програмима помоћи настојимо да допринесемо побољшању и унапређењу укупних услова живота, образовања, социјалне и здравствене заштите деце и младих. Посебне акције намењене су деци у српским енклавама на Косову и Метохији, а у оквиру програма реализује се и помоћ деци у социјално угроженим породицама, талентованој деци и студентима.”
Захваљујући добротворима из земље и иностранства, „Наша Србија” је програмима помоћи обухватила 1.500 деце, широм Србије и Српске, а главни и свеобухватни пројекат, Школа пријатељства, сваког лета на Тари окупља неколико стотина деце о којој брине организација и деце из српских енклава на Косову и Метохији, укључујући их у програм васпитно-образовних и спортско-рекреативних радионица.
„Програм Школе пријатељства, базиран на психосоцијалној подршци, остварује се заједничким учешћем деце у радионицама из области екологије, етнологије, језика, песме и игре, спорта, новинарства, сликања и вајања, глуме, света компјутера, а боравак у њој посебно је благотворан за децу са угрожених подручја на Косову и Метохији, којима је то једна од ретких прилика да се крећу слободно и да се у пријатељском окружењу и лепом природном амбијенту опораве од брига и опасности са којима се свакодневно суочавају.”

ТОЛЕРАНЦИЈА, ИДЕНТИТЕТ, КУЛТУРА, ИГРА

У раду са децом „Наша Србија” подстиче неговање националног идентитета, језика, културе, обичаја и традиције српског народа, као и солидарност, цивилно понашање, толеранцију и прихватање различитости у односу према припадницима других нација и култура. Овог лета, десета Школа пријатељства трајаће месец дана и у њој ће први пут учествовати српска деце из региона – из Босне и Херцеговине, Хрватске, Словеније, Македоније, Албаније, Румуније, Мађарске и Црне Горе, којој ће бити омогућено да на занимљив и едукативан начин одржавају везу са матицом и њеним основним националним вредностима.
„Уз програм редовне новчане помоћи и Школу пријатељства, окосницу нашег целогодишњег рада, из године у годину покрећемо акције чији је циљ ширење круга доброчинства. Једна од њих, добротворна акција ‘Пошаљите честитку пријатељства’, има за циљ да се продајом домаћих честитки, чији су аутори деца из основних школа широм Србије, прикупе средства за помоћ најмлађима у неразвијеним подручјима. Резултат је акција ‘Паркови пријатељства’, у оквиру које је до сада омогућено да 180 сеоских школа и издвојених одељења, у више од 40 општина Србије, први пут добије паркове као уређена места за игру деце.”
Вишегодишње иницијативе „Наше Србије” пример су како се кроз широко партнерство и заједничко деловање невладиног сектора, државних институција, добротворних организација у дијаспори, успешних и друштвено одговорних компанија, као и дипломатских представништава страних земаља, може учинити много тога за добробит наше деце.

***

Моје боље сутра
„Наша Србија” усмерава децу да постану добри људи и наставе круг доброчинства, те да једног дана и сами помогну некој другој деци или људима. Мисија јој је да допринесе општем добру деце, а тиме и бољој будућности Србије, на шта указује и мото: „Моје боље сутра”.

***

Давање и примање
„Живот нам враћа само оно што ми другима дајемо.” Та Андрићева мисао водиља је „Наше Србије” током њеног досадашњег десетогодишњег рада. У њеним бројним активностима за добробит најмлађих, помажу добротвори из земље и света. Својом подршком они чине лепшим и радоснијим детињство и будућност деце Србије.

 

Женско иновативно
предузетништвo
Искуство
као подршка


Реализацију
пројекта подржало

Кабинет Министра
за иновације и
технолошки развој

-----------------------


У продајним
објектима Трафике
од сада можете купити
Националну ревију

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 81 - руски

Србија - национална ревија - број 80 - руски

Србија - национална ревија - број 79 - руски

Србија - национална ревија - број 78 - руски

Србија - национална ревија - Туризам 2020.

Србија - национална ревија - Број 77

Србија - национална ревија - Број 76

Србија - национална ревија - Број 75Србија - национална ревија - Франкфурт
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - ПекингСрбија - национална ревија - број 74
Србија - национална ревија - број 73
Serbia - National Review, Leipzig
Србија - национална ревија - број 72Туризам 2019.Србија - национална ревија - број 71Србија - национална ревија - број 70
Србија - национална ревија - број 69Србија - национална ревија - број 68Туризам 2018.
Србија - национална ревија - број 66
Молитва без престанка
Србија - национална ревија - број 65Србија - национална ревија - број 64
Србија - национална ревија - број 63
Србија - национална ревија - број 62Србија - национална ревија - број 61
Србија - национална ревија - број 60

Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 58
Србија - национална ревија - број 57
Србија - национална ревија - број 56
Србија - национална ревија - број 55
Србија - национална ревија - број 54
Туризам 2016
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Serbia - National Review - No 51
Српска - број 10-11
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 48
Туризам 2015

Serbia - National Review - No 47Serbia - National Review - No 46, russianSerbia - National Review - No 45Srpska - No 6
SRPSKA - National Review - No 5Tourism 2014SRPSKA - No 2
SRPSKA - No 1
Tourism 2013
SRPSKA - National Review - Special Edition

Battle above Centuries
Legends of Belgrade
History of the HeartЕдиција УПОЗНАЈМО СРБИЈУ

ГУЧА - ПОЛА ВЕКА САБОРА ТРУБАЧА (1961-2010)
Чувар светих хумки
Србија од злата јабука - друго издање
Orthodox Reminder for 2013
Пирот - Капија Истока и Запада
Беочин - У загрљају Дунава и Фрушке Горе
Србија, друмовима, пругама, рекама
Србија од злата јабука
Туристичка библија Србије

Коридор X - Европски путеви културе
Београд у џепу
Тло Србије, Завичај римских царева
Добродошли у Србију