Здравље

СПЕЦИЈАЛНА БОЛНИЦА ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЈУ „ГАМЗИГРАД” У ГАМЗИГРАДСКОЈ БАЊИ
Баштиници царске мелем воде
Ова модерна болница успешно лечи реуматска обољења, болести крвних судова, везивног ткива, као и она неуролошка, ортопедијска, гинеколошка... Одлични програми за рад са спортистима и децом школског узраста


Њене термоминералне воде су са дубине од 303 метра и имају 42 степена Целзијусова. Спадају у земноалкалне хипертерме (акротерме) и извиру на самој обали Црног Тимока. Преко две хиљаде година те мелем воде су много више од метафоре за благодат овог краја. На њима је никла Гамзиградска бања, о чијој се благотворности приповедало и у римским царским палатама од Сирмијума до Солуна и Константинопоља.
Гамзиградска бања се налази на 11 километара западно од Зајечара, у доњем току Црног Тимока, у оној долини где ова река прави своје познате меандре. Недалеко је од магистралног пута Зајечар-Параћин, 160 метара изнад нивоа мора.
„Гамзиградска бања је у зони континенталне климе, али са сложеном микроклимом, која има одлике континенталног и потпланинског поднебља”, бележи мали локални бедекер. „Окружена је шумовитим брежуљцима и врло угодан кутак за лечење, одмор, рекреацију, спорт, риболов. Тиха, далеко од урбаних средина, са увек чистим ваздухом и ненарушеном природом, са лепим уређеним парком пуним цвећа и зеленила, ова бања има вишеструку привлачност и за људе без здравствених тегоба.”
На само четири километра од Гамзиградске бање откривени су остаци велелепне палате римског цара Гаја Галерија Валерија, по владаревој мајци назване „Феликс Ромулијана”. Један од осамнаест римских и рановизантијских царева рођених на тлу данашње Србије, који је столовао најпре у Сирмијуму, потом у Солуну, Галерије је несумњиво родом из овог краја. Заветну палату зато је саградио баш овде и крај ње је дивинизован (на оближњем брду Магура). Желео је да своје последње земне дане проведе тамо одакле се и отиснуо у авантуру звану живот. Међутим, старе хронике наговештавају да су један од битних разлога за такав царев избор места за град били и гамзиградски лековити извори. Он, који је дуго патио од реуме и још неких болести, веома добро је знао њихову вредност. Веле, овде је тражио смирење и за „своје напаћено тело”. Постојала је легенда да је вода са гамзиградских извора специјалним цевоводима допремана у саму Галеријеву палату, те да се цар лечио у својој кући, али нису пронађени материјални докази за то.
Како год, „Феликс Ромулијана” је данас једна од важних српских туристичких атракција и незаобилазно одредиште за госте Гамзиградске бање. (Они виталнији и куражнији одлазе у свакодневне шетње до палате.)
Изградња модерних купатила у Гамзиградској бањи започета је 1920. Године 1978. изграђена је и отпочела рад Специјална болница за рехабилитацију „Гамзиград”, окосница развоја бањског туризма и лечења овде.
– Успешно лечимо обољења периферних крвних судова (органски и функционални поремећаји артеријских крвних судова, обољења лимфног система) и вибрациону болест – обавештава нас Раде Костић, директор „Гамзиграда”. – Такође, радимо општу рехабилитацију болести везивног ткива, облика зглобног и ванзглобног реуматизма, ортопедијских болести и посттрауматских стања, аномалија дечјег узраста, неуролошка и гинеколошка обољења. Имамо два базена са термоминералном водом, за децу и одрасле, са импресивним зидним мозаицима (рад академика Србиновића).
Термоминерална вода се користи и у минералним, хабард и галванским кадама, бисерним и локалним купкама, за подводну масажу, гинеколошко орошавање.
– Примењујемо и електротерапију најсавременијим апаратима – додаје Костић. – Код обољења периферних крвних судова користе се специјални апарати засновани на принципу промене притиска. Фототерапија се обавља ултравиолетним и инфраруж лампама. За кинезитерапију и радну терапију имамо модерно опремљене сале. Радимо и парафинску терапију, дијагностику, испитивања функција периферног крвотока, срца, плућа, периферних нерава и мишића.

ЗА СПОРТИСТЕ И ШКОЛЕ

„Гамзиград” је развио одличне програме рада са спортистима, како у процесу њихових припрема, тако и у рехабилитацији. За те потребе на располагању су два затворена базена са топлом водом (за пливаче и за непливаче), тренинг сала са теретаном, сала за стони тенис. У кругу Специјалне болнице су и отворени терени за тенис, мали фудбал, рукомет, кошарку, одбојку, дренажирани травнати терен за велики фудбал.
– Имамо потврђене изванредне резултате у организовању и спровођењу прве и друге фазе припрема фудбалских екипа у њиховом припремном периоду – каже директор Раде Костић. – Уз одличне природне и техничке услове, наши стручњаци све време боравка неке екипе код нас брину о здрављу спортиста, о рехабилитацији неких од њих, вођењу тренинга за стицање опште кондиције у теретани и базену, подводној масажи, санирању повреда или акутних болести. Постоји посебна могућност да доктори специјалисти сваком спортисти ураде тест оптерећења срца.
Специјална болница „Гамзиград” много пажње посвећује условима за одмор и рекреацију, као и за рекреативну наставу школске деце. Отворене су могућности организовања школа за непливаче, посебних прегледа од стране физијатра за утврђивање правилности држања тела, стања табана. Третмани исправљања деформитета реализују се по методологији Ортопедске болнице „Бањица” у Београду, а добијају се и посебна упутства за настављање вежбања код куће.

***

Смештај, исхрана, разонода
У Специјалној болници „Гамзиград” смештај је у двокреветним и трокреветним собама и апартманима. Исхрана је организована по принципу три пансионска оброка, уз могућност уговарања допунских или посебних. Постоје два ресторана, шах и ТВ сала, стони тенис, билијар, услови за спортски риболов.

***

Контакти
Адреса: Бањски трг 12, 19228 Гамзиградска Бања
Телефон: (+381) 19 450 444
www.gamzigradskabanja.org.rs
e-mail: gambanja@verat.net

 

Женско иновативно
предузетништвo
Искуство
као подршка


Реализацију
пројекта подржало

Кабинет Министра
за иновације и
технолошки развој

-----------------------


У продајним
објектима Трафике
од сада можете купити
Националну ревију

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 81 - руски

Србија - национална ревија - број 80 - руски

Србија - национална ревија - број 79 - руски

Србија - национална ревија - број 78 - руски

Србија - национална ревија - Туризам 2020.

Србија - национална ревија - Број 77

Србија - национална ревија - Број 76

Србија - национална ревија - Број 75Србија - национална ревија - Франкфурт
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - ПекингСрбија - национална ревија - број 74
Србија - национална ревија - број 73
Serbia - National Review, Leipzig
Србија - национална ревија - број 72Туризам 2019.Србија - национална ревија - број 71Србија - национална ревија - број 70
Србија - национална ревија - број 69Србија - национална ревија - број 68Туризам 2018.
Србија - национална ревија - број 66
Молитва без престанка
Србија - национална ревија - број 65Србија - национална ревија - број 64
Србија - национална ревија - број 63
Србија - национална ревија - број 62Србија - национална ревија - број 61
Србија - национална ревија - број 60

Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 58
Србија - национална ревија - број 57
Србија - национална ревија - број 56
Србија - национална ревија - број 55
Србија - национална ревија - број 54
Туризам 2016
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Serbia - National Review - No 51
Српска - број 10-11
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 48
Туризам 2015

Serbia - National Review - No 47Serbia - National Review - No 46, russianSerbia - National Review - No 45Srpska - No 6
SRPSKA - National Review - No 5Tourism 2014SRPSKA - No 2
SRPSKA - No 1
Tourism 2013
SRPSKA - National Review - Special Edition

Battle above Centuries
Legends of Belgrade
History of the HeartЕдиција УПОЗНАЈМО СРБИЈУ

ГУЧА - ПОЛА ВЕКА САБОРА ТРУБАЧА (1961-2010)
Чувар светих хумки
Србија од злата јабука - друго издање
Orthodox Reminder for 2013
Пирот - Капија Истока и Запада
Беочин - У загрљају Дунава и Фрушке Горе
Србија, друмовима, пругама, рекама
Србија од злата јабука
Туристичка библија Србије

Коридор X - Европски путеви културе
Београд у џепу
Тло Србије, Завичај римских царева
Добродошли у Србију