Догађај

САЈАМ ПОЉОПРИВРЕДЕ, ЕКОЛОГИЈЕ И СЕОСКОГ ТУРИЗМА „КОЛУБАРАФЕСТ” У ЛАЗАРЕВЦУ, ТРЕЋИ ПУТ
Откривање нових потенцијала
Манифестација ће ове године бити одржана од 16. до 18. априла, задржаће међународни и позивни карактер, а улаз за посетиоце биће бесплатан. Окупиће око 60 излагача из Србије и региона. По први пут имаће програме и на отвореном простору, што ће омогућити да се представе и произвођачи пољопривредне механизације, пластеника, система за наводњавање. „Сајам има велики значај за афирмацију пољопривредних потенцијала које имамо”, каже Бранко Борић, председник ове београдске општине

Пише: Ненад Деспотовић


Помоћи стручњацима и пољопривредним произвођачима из региона да размене искуства, прошире знања и унапреде свој рад – то је кључна покретачка идеја „Колубарафеста”. Организатори ове добро осмишљене, корисне и атрактивне манифестације су, већ трећу годину заредом, београдска општина Лазаревац и ПДРБ „Колубара”.
Већ први „Колубарафест”, одржан 2008, био је међународни. Учествовали су, поред осталих, излагачи из Бијељине (Српска) и Истарске жупаније (Хрватска). Наредне године, односно прошле, 2009, Сајам је задржао међународни карактер, али је број излагача порастао на 45. Сајамске програме, манифестације и изложбе посетило је преко 6.000 људи.
– Због производње угља и електричне енергије, уврежено је мишљење да је Лазаревац превасходно индустријска општина. Међутим, и те како је значајан, иако деценијама запостављен, пољопривредни потенцијал који имамо. И то не само на рекултивисаним површинама РБ „Колубара”, него и у осталим деловима општине, пре свега оним јужним, који су нетакнути негативним индустријским утицајима на животну средину – каже за Националну ревију Бранко Борић, председник Градске општине Лазаревац. – Стога, иако то није у нашој непосредној надлежности, велике напоре чинимо да потпомогнемо аграр, да подстакнемо различите програме за развој сточарства, воћарства, пчеларства...
Прошлогодишње окупљање на „Колубарафесту” било је обогаћено и мини сајмом српских вина, по свој прилици првим таквим у Србији, што је манифестацији посебно дало на значају.

ПОТВРДА ВРЕДНОСТИ И СПОСОБНОСТИ

– Сајам је потврдио да имамо младе, вредне и способне произвођаче који заслужују једну овакву манифестацију, на којој ће моћи, тако рећи код куће, да се одговарајуће представе, да обезбеде добре пословне контакте и размене искуства са излагачима из окружења, као и са гостима из иностранства – додаје председник Борић. – Увиђајући да пољопривредници данас раде у ванредно тешким околностима, ми настојимо да успоставимо контакте са институтима и надлежним ресорним институцијама, те да предузимљивошћу Општине помогнемо у отклањању потешкоћа, посебно да из одговарајућих фондова обезбедимо средства за субвенције.
Ове године, 2010, Сајам „Колубарафест” биће одржан од 16. до 18. априла. Окупиће око 60 излагача из региона. Од домаћих, поред оних из самог Лазаревца, посебно представљање најавили су произвођачи из суседних општина Љиг, Лајковац, Обреновац, Уб и Топола. И ове године стижу излагачи из Бијељине, Братунца и Истре. По први пут „Колубарафест” имаће своје програме и активности и на отвореном простору, што ће омогућити да се представе и произвођачи пољопривредне механизације, пластеника, система за наводњавање...
– Овај сајам је веома важан допринос не само очувању традиционалних вредности нашег народа и здраве животне средине, него и економском развоју Лазаревца, а рекао бих и читавог региона, као и креирању овог подручја као економски атрактивног – констатује председник Борић.
А заменик председника ГО Лазаревац Александар Дражић вели:
– „Колубарафест” је од великог значаја за репрезентовање општине Лазаревац, пре свега њених пољопривредних произвођача. До пре три године они нису имали прилику да у својој општини изложе своје производе, потенцијале и ресурсе. Организациони одбор се постарао да и ове године припреме протекну управо онако како је замишљено, па очекујемо да све буде на високом нивоу.
„Колубарафест” и ове године ће задржати карактер позивног сајма, а улаз за посетиоце ће бити бесплатан.

***

Вино
– Општина Лазаревац последњих година потпомаже и обнову наших давно искорењених винограда, пре свега у Зеокама – додаје председник Бранко Борић. – Као резултат тих напора, с поносом то истичем, у новембру прошле године, дакле у години опште кризе, први пут смо организовали Фестивал српских вина, на којем смо имали 37 излагача из читаве Србије. Манифестација је одржана под слоганом: „Време је за вино, пијмо домаће!” Био је то, испоставило се, велики подстрек за наше виноградаре и винаре.

***

Обнова      
– Потичем из сеоског подручја наше општине, из села Сакуља које је ширењем рударских копова одавно нестало са географске карте – каже за Националну ревију Милан Ивковић, председник Скупштине ГО Лазаревац. – Али, сећам се како је у време мог детињства било лепо моје село, и друга у околини, са чистом средином, здравом храном, вредним људима. Желимо да то вратимо нашој општини у највећој мери, јер ми имамо ту добру традицију, а управо је овај сајам велики подстицај таквим нашим тежњама.

 

Женско иновативно
предузетништвo
Искуство
као подршка


Реализацију
пројекта подржало

Кабинет Министра
за иновације и
технолошки развој

-----------------------


У продајним
објектима Трафике
од сада можете купити
Националну ревију

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 81 - руски

Србија - национална ревија - број 80 - руски

Србија - национална ревија - број 79 - руски

Србија - национална ревија - број 78 - руски

Србија - национална ревија - Туризам 2020.

Србија - национална ревија - Број 77

Србија - национална ревија - Број 76

Србија - национална ревија - Број 75Србија - национална ревија - Франкфурт
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - ПекингСрбија - национална ревија - број 74
Србија - национална ревија - број 73
Serbia - National Review, Leipzig
Србија - национална ревија - број 72Туризам 2019.Србија - национална ревија - број 71Србија - национална ревија - број 70
Србија - национална ревија - број 69Србија - национална ревија - број 68Туризам 2018.
Србија - национална ревија - број 66
Молитва без престанка
Србија - национална ревија - број 65Србија - национална ревија - број 64
Србија - национална ревија - број 63
Србија - национална ревија - број 62Србија - национална ревија - број 61
Србија - национална ревија - број 60

Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 58
Србија - национална ревија - број 57
Србија - национална ревија - број 56
Србија - национална ревија - број 55
Србија - национална ревија - број 54
Туризам 2016
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Serbia - National Review - No 51
Српска - број 10-11
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 48
Туризам 2015

Serbia - National Review - No 47Serbia - National Review - No 46, russianSerbia - National Review - No 45Srpska - No 6
SRPSKA - National Review - No 5Tourism 2014SRPSKA - No 2
SRPSKA - No 1
Tourism 2013
SRPSKA - National Review - Special Edition

Battle above Centuries
Legends of Belgrade
History of the HeartЕдиција УПОЗНАЈМО СРБИЈУ

ГУЧА - ПОЛА ВЕКА САБОРА ТРУБАЧА (1961-2010)
Чувар светих хумки
Србија од злата јабука - друго издање
Orthodox Reminder for 2013
Пирот - Капија Истока и Запада
Беочин - У загрљају Дунава и Фрушке Горе
Србија, друмовима, пругама, рекама
Србија од злата јабука
Туристичка библија Србије

Коридор X - Европски путеви културе
Београд у џепу
Тло Србије, Завичај римских царева
Добродошли у Србију