Примери

ДР КРИСТИЈАН ОТО НОИ, ГЕНЕРАЛНИ ДИРЕКТОР „ДДОР НОВИ САД”
Инвестиција у грађане Србије
Једна од водећих компанија у Србији у области осигурања, од пре годину дана чланица италијанске групе „Fondiaria Sai”, инвестираће преко 15 милиона евра у подизање нивоа безбедности у саобраћају, што је највећа недржавна инвестиција те врсте. Више од 100.000 возача у Србији имаће врхунски тренажни процес, проћи кроз најкритичније ситуације, при реалним брзинама, и учити како да реагују, нарочито како да предупреде опасност. Субвенције или прикључење бесплатним програмима доступни свима, без обзира на то да ли су осигурани у „ДДОР Нови Сад”


„ДДОР Нови Сад” је потписао уговор са Националном возачком академијом (НАВАК) по којем ће у безбедност саобраћаја у Србији инвестирати више од 15 милиона евра. Инвестиција ће бити реализована кроз бесплатну едукацију возача, у селу Суботиште поред Пећинаца, у испитно-едукативном и тренинг центру Националне возачке академије, једином такве врсте у Србији.
У наредним годинама више од стотину хиљада возача биће у прилици да, по међународно признатим методама тренинга, унапреди своје знање. Ово је до сада највећа недржавна инвестиција у безбедност саобраћаја у Србији, прва која на директан начин улаже у саме грађане – учеснике у саобраћају, и тако утиче на смањење страдања људи на путевима.
Наиме, од три стуба безбедног саобраћаја – пут, возило, возач – улагањем у путну инфраструктуру и развој аутомобилизма, држава директно утиче на прва два, а „ДДОР Нови Сад” и НАВАК овим пројектом помажу јачање трећег стуба: квалитетног возача.
О овом значајном пројекту разговарали смо са др Кристијаном Отоом Ноијем, генералним директором „ДДОР Нови Сад”.

Ко ће, др Нои, имати највише користи од ваше инвестиције?
Друштво и грађани, пре свих. Трагедије проузроковане саобраћајним незгодама свакодневица су на путевима целе Европе, а ми смо препознали начин да део драгоценог европског искуства „Fondiaria Sai”, спојеним са изузетно дугом пословном традицијом и потврђеним вредностима у пословној стратегији „ДДОР Нови Сад”, искористимо и помогнемо свим грађанима Србије.
Разлог нашег ангажовања у овом пројекту је веома једноставан: пре свега, сваки тако окончан живот је непроцењив губитак. Због тога огромне штете трпе грађани, друштво, а у великој мери и осигурање. Исплаћују се огромне суме новца за штете настале у саобраћајним незгодама (у 2008. години нематеријалне штете износиле су око 30 милијарди динара). То угрожава све стубове друштва. Није реч само о изузетно значајној инвестицији, него, више но икад, о високој друштвеној одговорности компаније и потврди једног од најважнијих животних принципа – само дајући, може и да се добије.
Уз сатисфакцију грађана, додатну сигурност и искуство које ће стећи у саобраћају, ефекти ће бити бројни. Између осталог, штедеће се у трошковима поправки, лечења, одсуства са посла. Но ефекат који ћемо остварити смањењем броја незгода пре свега је људски, а потом, дакако, и финансијски. Сачуваћемо животе и здравље многих.
Овим пројектом, пружићемо возачима могућност да прођу кроз тренинг безбедне вожње, и то сви, без обзира на то да ли имају полису осигурања „ДДОР Нови Сад” или су осигурани код неке друге куће.

РЕАЛНО, ПРАКТИЧНО, ДЕЛОТВОРНО

Делује крајње необично да неко даје новац и онима који су се определили за конкурентске куће?
Жалосно је што такво размишљање није шира пракса. Група „Fondiaria Sai”, кроз своју чланицу „ДДОР Нови Сад”, управо тако наступа према својим садашњим и потенцијалним клијентима, али не заборављајући ни остале грађане, ни средину у којој послујемо. Само утицајем на ширу популацију, на све возаче, можемо да повећамо степен безбедности у саобраћају. Настојимо, дакле, да чувамо не само наше осигуранике, већ све људе, јер јасно је да незгоде не бирају жртве.

У том пројекту много новца се, практично, поклања. Где је ту ваша пословна рачуница?
Знам да 15 милиона евра делује много, али то је само почетак онога што би морало да буде уложено у возаче и њихово знање. Наравно, свака страна има свој интерес, а у овом случају нас је спојио један: безбедност у саобраћају и свест о драгоцености свачијег живота. Ми, пре свега, улажемо у возаче који ће сами доћи са жељом да буду бољи, у оне који су свесни значаја безбедности. Дакле, новац ће бити инвестиран у најсавесније возаче, најбоље осигуранике, у оне који треба да формирају критичну масу (језгро које ће уродити плодом и утицати на све друге). Када се тај точак закотрља, смањење броја незгода, погинулих и повређених, доћи ће природно, а не као плод само једне акције. У овом случају, као осигуравајуће друштво, делујемо превентивно.

Због чега инвестирате баш у тренинге безбедне вожње, односно едукацију возача?
Формирањем Националне возачке академије Србија је први пут добила школу безбедне вожње највишег квалитета, па је наша одлука да будемо партнери са њима сасвим логична. Тренинзи безбедне вожње су значајни највише због тога што возачи у току обуке, непосредно за управљачем, и то при реалним брзинама, пролазе све најкритичније ситуације у саобраћају и тако сами схватају шта се и како може догодити. Циљ је да се људима практично покаже шта је на путу опасно, да би се опасност могла избећи пре него што се догоди. Поврх тога возачи, такође у пракси, уче да се снађу у критичним тренуцима, да сами осете опасност, али у безбедним, контролисаним условима. Да доживе оно што у саобраћају често односи животе и доноси трајне тешке последице. Ово је, као што рекох, превентива у најбољем смислу. Светска искуства показују да се масовном применом овакве врсте тренинга за само пар година број погинулих може смањити и до 17 одсто.

ПРОБЛЕМЕ НЕЋЕ РЕШИТИ НЕКО ДРУГИ

Како на овај ваш потез гледају државне институције, да ли је већ неко пружио подршку вашем пионирском потезу?
Програмима тренинга безбедне вожње, које ћемо реализовати са Националном возачком академијом, похвале су већ упутили Министарство унутрашњих послова и Министарство инфраструктуре, али и Државни комитет за контролу и безбедност саобраћаја. Не сумњамо у подршку друштва, знајући да праве вредности увек буду истакнуте и награђене.

Да ли сте већ имали неке реакције самих возача, људи којима је читав програм намењен?
Још у току припрема за овај пројекат, за овако велику инвестицију, много времена је проведено у разговору управо са возачима. У истраживањима, у свему што је требало да нам покаже да ли возачи Србије желе да науче нешто више. Чак око 60 одсто возача изразило је велико интересовање да прође кроз овакве тренинге, а још више њих, чак 93 одсто, сматра да је безбедност у саобраћају пресудна, што на најбољи начин показује да је сада прави тренутак када треба пружити прилику људима да уче и да постану бољи учесници у саобраћају.

Када стартује цео програм и како ће возачи моћи да се прикључе?
Наше припремне активности одавно су у току, али ће специјализовани програми и понуде почети у наредних десетак дана. Свако ко дође у неку од пословница „ДДОР Нови Сад”, било где у Србији, моћи ће да оствари субвенције на цену тренинга или да се прикључи програмима који обезбеђују бесплатне тренинге, без обзира код кога је осигуран.

Рекли сте да ће инвестиција у знање и свест возача Србије трајати више година. Какве резултате и у безбедности и на пољу осигурања очекујете на тако дуг рок?
Већа безбедност у саобраћају не постиже се тренутним акцијама и активностима које трају пар недеља или месеци. Трајни ефекат може да се оствари искључиво улагањем на дужи рок, улагањем у стотине хиљада возача. Тек тада ћемо остварити оно што сви желимо – мање страдања на путевима. Надам се да ће наш пример следити и други, јер је време да се свако од нас запита шта може сам да учини да се страдања, ако не зауставе, бар смање. Време је да људи престану да чекају да им проблеме решава неко други.
Допустите ми да овом приликом још једном захвалим нашим партнерима у овом пројекту, Националној возачкој академији, државним институцијама, нашим клијентима, али и свим грађанима који ће препознати важност и вредност ове акције. Желимо да сопственим примером, први у Србији, укажемо на могући пут решавања изузетно великог проблема, да умањимо црне статистике бар када је безбедност саобраћаја у питању.

***

Др Кристијан Ото Нои, први човек „ДДОР Нови Сад”, по националности Немац, рођен је 1953. у Франкфурту на Мајни. Право је студирао у Франкфурту, Лозани и Минхену. Мастер студије завршио је на Њујоршком универзитету 1982/83. Као истраживач и асистент радио је на Универзитету у Минхену и Институту „Макс Планк”, где је и докторирао. Од 1985. до 1997. био је на одговорним дужностима у „Allianz Group”, од 1997. је генерални директор осигуравајућег друштва „Milano Assicurazioni”, а од 1. јануара 2003. је на важним управљачким функцијама у „Fondiaria SAI”.

***

Нове стратешке могућности
Групација „Fondiaria SAI” кључни је играч на италијанском финансијском тржишту, на којем је присутна преко сопствених компанија и кроз стратешка улагања у секторима осигурања, банкарства, телекомуникација, некретнина, здравства и пољопривреде. Послује са преко осам милиона клијената, посредством националне мреже од преко 3.500 агенција и 1.500 финансијских саветника. Укупна вредност средстава којима „Fondiaria SAI” управља износи више од 30 милијарди евра. У 2008. закључена премија износила је 11,6 милијарди евра.
У области неживотног осигурања, где је посебно важно осигурање од ауто-одговорности, „Fondiaria SAI” је прва у Италији, са тржишним учешћем од око 23 одсто.
Спајањем ове угледне групације са „ДДОР Нови Сад”, осигуравајућим друштвом које је кроз пословну традицију дугу преко 60 година изборило и потврдило лидерску позицију у Србији, отворене су бројне нове стратешке могућности, уз неговање старих и пласирање читаве палете нових производа потпуно усмерених ка клијентима и њиховим потребама.

 

Женско иновативно
предузетништвo
Искуство
као подршка


Реализацију
пројекта подржало

Кабинет Министра
за иновације и
технолошки развој

-----------------------


У продајним
објектима Трафике
од сада можете купити
Националну ревију

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 81 - руски

Србија - национална ревија - број 80 - руски

Србија - национална ревија - број 79 - руски

Србија - национална ревија - број 78 - руски

Србија - национална ревија - Туризам 2020.

Србија - национална ревија - Број 77

Србија - национална ревија - Број 76

Србија - национална ревија - Број 75Србија - национална ревија - Франкфурт
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - ПекингСрбија - национална ревија - број 74
Србија - национална ревија - број 73
Serbia - National Review, Leipzig
Србија - национална ревија - број 72Туризам 2019.Србија - национална ревија - број 71Србија - национална ревија - број 70
Србија - национална ревија - број 69Србија - национална ревија - број 68Туризам 2018.
Србија - национална ревија - број 66
Молитва без престанка
Србија - национална ревија - број 65Србија - национална ревија - број 64
Србија - национална ревија - број 63
Србија - национална ревија - број 62Србија - национална ревија - број 61
Србија - национална ревија - број 60

Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 58
Србија - национална ревија - број 57
Србија - национална ревија - број 56
Србија - национална ревија - број 55
Србија - национална ревија - број 54
Туризам 2016
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Serbia - National Review - No 51
Српска - број 10-11
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 48
Туризам 2015

Serbia - National Review - No 47Serbia - National Review - No 46, russianSerbia - National Review - No 45Srpska - No 6
SRPSKA - National Review - No 5Tourism 2014SRPSKA - No 2
SRPSKA - No 1
Tourism 2013
SRPSKA - National Review - Special Edition

Battle above Centuries
Legends of Belgrade
History of the HeartЕдиција УПОЗНАЈМО СРБИЈУ

ГУЧА - ПОЛА ВЕКА САБОРА ТРУБАЧА (1961-2010)
Чувар светих хумки
Србија од злата јабука - друго издање
Orthodox Reminder for 2013
Пирот - Капија Истока и Запада
Беочин - У загрљају Дунава и Фрушке Горе
Србија, друмовима, пругама, рекама
Србија од злата јабука
Туристичка библија Србије

Коридор X - Европски путеви културе
Београд у џепу
Тло Србије, Завичај римских царева
Добродошли у Србију