Здравље

ВЕЛНЕС ЦЕНТАР „ФОНС РОМАНУС” У СПЕЦИЈАЛНОЈ БОЛНИЦИ „МЕРКУР”, У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ
Програм против постмодерног стреса
Живите триста на сат, у сталном спиду, стварном или самонаметнутом, нерви су вам напети као струне. Стрес је ваш највернији пратилац, он је ту и кад вас сви други напусте. И кад спавате, и кад љубите, и кад време проводите са децом или пријатељима, ваше срце куца грозничаво као помахнитали дигитрон, као лоше наштеловани таксиметар. Свесни сте свега тога, али немате смирења и снагу воље да нешто редузмете. Велнес центар „Фонс Романус” је право место за вас

НР Прес

Међу бројним врхунским модерним садржајима у Специјалној болници „Меркур” у Врњачкој Бањи, чији су домети добро познати читаоцима Националне ревије, од маја 2005. ради и Велнес центар „Фонс Романус”, најбољи који досад постоји у српским бањама. Није, наравно, случајно што тај центар носи оно  име које су још стари Римљани дали најзначајнијем бањском извору.
Смештен у сутерену хотела „ Меркур нови”, Велнес центар има базен са топлом термоминералном водом, бифе на базену, финску сауну, фитнес центар, центар за физикалну терапију...
Овом приликом, укратко ћемо вас провести кроз најважнија места „Меркуровог” Велнес центра, препоручујући их с поуздањем какво постоји међу провереним партнерима.

БАЗЕН

Да, он је пред нама. Јединствена прилика за купање у термоминералној води на температури од 27-32 степени Целзијусових. У базен се улази степеништем или силазном рампом. Кружног је облика, пречника 25 метара.
Поред базена, кажемо то због зналаца којима је таква напомена важна, налази се када „knaip”.

САУНА

Налазили смо их у филмовима, северњачким и руским, у неким чувеним романима, попут Хамсуновог или Малапартеовог. Сада је имамо ту, на дохват руке и жеље.
Класична финска сауна, кажу они који су њени непоправљиви уживаоци,  увек пружа ново задовољство. Температура ваздуха је од 80 до 100 степени Цезијусових, влажност између 12 и 15 процената.
На улазу у ову, „Меркурову”, без обзира да ли сте тамо реално или виртуелно (посредством њиховог веб-сајта), подсетиће вас:
„Пре уласка у сауну обавезно се истуширајте. Приликом уласка и изласка брзо затворите врата сауне. Ноге држите увек у висини седишта; тако је корисније, а и мање места ћете заузети. Свој положај у сауни (лежећи, седећи) прилагодите броју посетилаца. Искључиво рецептор сме  да пећ у сауни полије водом. Пазите на посетиоца испод себе и не шкропите га знојем. У сауни не будите гласни, јер то може сметати другима. Уместо разговора, у сауни уживајте у нежној музици и сопственим мислима. Читање новина у сауни је забрањено...”
Мислите да су ова правила сувишна, да се то подразумева? Грешите. Искуство говори да грешите.
Ова су још важнија:
„Не улазите у сауну са потпуно празним или препуним желуцем. Након туширања добро се избришите, јер само суво тело почиње да се зноји. У сауну понесите пешкир. За десет минута лезите на средње високе клупе. На доњој клупи или на поду не постиже се жељени учинак. На највишим клупама време правилно одмерите, јер јепре свега глава изложена великој врућини. Претеривање може бити опасно. Пријеодласка из кабине, најприје полакоседите, да у мождане судове дође довољно крви. Немојте се смештати на највишу клупу непосредно пре одласка из кабине. Одмах након изласка из сауне расхладите се на тераси, будите у покрету и дубоко удишите свеж ваздух. Туш са хладном водом одстрањује остатке зноја на кожи. Главу истуширајте, увек, на крају. Немојте су умивати сапуном, ни испод топлог туша, јер то уништава ,кисели плашт’ коже и оптерећује крвоток. Они са нормалном кожом након тога могу ићи у базен. Да би се крвни притисак уравнотежио приликом расхлађивања, потребан је починак.”
После другог одласка у сауну, стручњаци препоручују, нимало случајно, масажу. А пре следећег уласка у сауну потребан је починак. Десет до петнаест минута дигните ноге мало више и одморите се.

МАСАЖА

Под вештим прстима неког од двадесетак шармантних физиотерапеута, напетост и замор мишића бивају отклоњени „као руком”. (Зашто „као”?)
Поред специфичних терапеутских ефеката, класична ручна масажа поспешује крвоток и подиже тонус мишића. Уместо описивања нашироко, боље је пробати.

ФИТНЕС

Теретана, са опремом за корективну гимнастику и боди-билдинг, омогућава активним вежбачима да на одмору не прекидају ритам и серију вежбања.
Када кажемо фитнес, најпре мислимо на вежбање на одговарајућим справама у теретани. Али, он није само то. „Обухвата и начин исхране, начин организације ових активности и њиховог уклапања у наш свакодневни живот. Боди-билдинг је данас животна филозофија.”
Боравак у „Меркуру” идеална је прилика онима који први пут улазе у свет боди-билдинга да буду упућени у његову суштину и створе претпоставке за даље усавршавање. Задатак стручних тренера је да обухвате не само методе и технике вежбања у теретани, већ и све друге активности које чине данашњи боди-билдинг. Тако доприносе да гости створе свеобухватну слику о томе шта им боди-билдинг нуди у остваривању циља: снажнијег и складнијег тела.

 

Женско иновативно
предузетништвo
Искуство
као подршка


Реализацију
пројекта подржало

Кабинет Министра
за иновације и
технолошки развој

-----------------------


У продајним
објектима Трафике
од сада можете купити
Националну ревију

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 81 - руски

Србија - национална ревија - број 80 - руски

Србија - национална ревија - број 79 - руски

Србија - национална ревија - број 78 - руски

Србија - национална ревија - Туризам 2020.

Србија - национална ревија - Број 77

Србија - национална ревија - Број 76

Србија - национална ревија - Број 75Србија - национална ревија - Франкфурт
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - ПекингСрбија - национална ревија - број 74
Србија - национална ревија - број 73
Serbia - National Review, Leipzig
Србија - национална ревија - број 72Туризам 2019.Србија - национална ревија - број 71Србија - национална ревија - број 70
Србија - национална ревија - број 69Србија - национална ревија - број 68Туризам 2018.
Србија - национална ревија - број 66
Молитва без престанка
Србија - национална ревија - број 65Србија - национална ревија - број 64
Србија - национална ревија - број 63
Србија - национална ревија - број 62Србија - национална ревија - број 61
Србија - национална ревија - број 60

Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 58
Србија - национална ревија - број 57
Србија - национална ревија - број 56
Србија - национална ревија - број 55
Србија - национална ревија - број 54
Туризам 2016
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Serbia - National Review - No 51
Српска - број 10-11
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 48
Туризам 2015

Serbia - National Review - No 47Serbia - National Review - No 46, russianSerbia - National Review - No 45Srpska - No 6
SRPSKA - National Review - No 5Tourism 2014SRPSKA - No 2
SRPSKA - No 1
Tourism 2013
SRPSKA - National Review - Special Edition

Battle above Centuries
Legends of Belgrade
History of the HeartЕдиција УПОЗНАЈМО СРБИЈУ

ГУЧА - ПОЛА ВЕКА САБОРА ТРУБАЧА (1961-2010)
Чувар светих хумки
Србија од злата јабука - друго издање
Orthodox Reminder for 2013
Пирот - Капија Истока и Запада
Беочин - У загрљају Дунава и Фрушке Горе
Србија, друмовима, пругама, рекама
Србија од злата јабука
Туристичка библија Србије

Коридор X - Европски путеви културе
Београд у џепу
Тло Србије, Завичај римских царева
Добродошли у Србију