Догађај

ЈУНИОРСКО ПРВЕНСТВО ЕВРОПЕ У АТЛЕТИЦИ У НОВОМ САДУ
Смотра будућих звезда
Од 23. до 26. јула 1.500 младих такмичара из 48 земаља по двадесети пут одмериће снаге и умећа у 44 дисциплине „краљице спортова”. Србија ће имати 27 представника, а „Српска Атина” чини све да буде врхунски домаћин и репрезентује земљу у најлепшем светлу

НР Прес

Јуниорска првенства Европе у атлетици, на којима учествују млади од 16 до 20 година, по традицији су јака такмичења. Многа од касније најславнијих имена овог спорта управо су медаљама на овим такмичењима лансирана ка светском врху. И звезде какве су Јелена Ишинбајева или Оливера Јевтић своје прве медаље освојиле су на европским јуниорским првенствима. А у јулу у Новом Саду гледаћемо, заправо, звезде Олимпијских игара у Лондону 2012, јер ће данашњи јуниори тада чинити окоснице својих националних селекција.
– Одржавање једног оваквог такмичења од изузетног је значаја за развој атлетике у Србији – каже за Националну ревију Петар Николић, извршни директор Двадесетог првенства Европе у атлетици за јуниоре. – Одлучни да се представимо у најбољем светлу и првенство добро организујемо, припреме смо почели још пре две године, чим смо сазнали да ћемо ми бити следећи домаћини. Одлука о томе донета је у Бирмингену 2007. Велика заслуга за то припада нашим прослављеним атлетичарима Стевану Зорићу и Драгутину Топићу, као и тадашњем секретару за међународне односе Атлетског савеза Србије (дугогодишњем генералном секретару Атлетског савеза Југославије) Ивици Матијевићу, баш као и Милану Спасојевићу, тадашњем председнику Атлетског савеза Србије, који су се у то време налазили у Бирмингену.

ТАКМИЧЕЊЕ

Свечано отварање Првенства заказано је за 22. јул у 21 час на новосадском Тргу Слободе. Кроз центар Новог Сада продефиловаће сви такмичари, а Првенство Европе ће отворити председник Европске атлетске федерације Хансјорг Вирц. У наредна четири дана, на Градском стадиону „Карађорђе” (стадиону „Војводине”) атлетичари ће се такмичити у 44 дисциплине, 22 женске и 22 мушке. Од девет ујутру до осам увече свакога дана љубитељи атлетике моћи ће да уживају у спортским достигнућима врло младих такмичара. Част да представљају Србију имаће 27 младих атлетичара.
– Од српских спортиста очекујемо да дају све од себе, а највише наде полажемо у Ивану Шпановић, скакачицу у даљ, и Татјану Јелачу, бацачицу копља. Очекујемо да ће освојити неку од медаља – каже Петар Николић.

ТУРИСТИЧКИ ЗНАЧАЈ

Осим што је значајно за афирмисање атлетике, ово такмичење има и туристички значај за Нови Сад и Србију. Довољно говори и сама чињеница да је за учешће на Првенству акредитовано 4.000 људи.
– Потрудићемо се да учеснике и остале госте упознамо са нашом традицијом, културом и историјом. Верујемо да ће из Новог Сада понети најлепше успомене – каже Николић. – Првенство Европе биће директно преношено, осим на српској националној телевизији, на каналу „Еуроспорт” и италијанском „Сателит спорт каналу”. Најављено је да ће и Би-Би-Си послати своју ТВ екипу. Важно им је, кажу, да на време почну да прате атлетичаре који ће за три године бити учесници Олимпијаде управо у њиховој престоници, Лондону.

***

Радови
– Као сваки Новосађанин, поносан сам што ће наш град бити домаћин младим атлетичарима из Европе. Чинимо све да Нови Сад, град богате културне историје и традиције, употпунимо садржајима који ће не само омогућити врхунску организацију једног оваквог међународног спортског догађаја, већ и младим спортистима из свих делова Европе дочарати и наш град и нашу земљу у најбољем светлу – каже за Националну ревију Борислав Новаковић, директор новосадског ЈП „Завод за изградњу града”. – Приводимо крају изградњу југоисточне трибине стадиона „Карађорђе”, постављање модерног семафора (првог таквог на Балкану) и реконструкцију атлетских борилишта. У пуном јеку су и радови на  реконструкцији „Ђачког игралишта”, од обнове терена и трибина до хортикултурног уређења. Укупна вредност свих предвиђених радова је 393.356.932 динара и биће завршени до почетка овог значајног такмичења. Планирамо и израду мастер плана за потпуну обнову стадиона „Карађорђе”, у који 40 година није значајније улагано.

***

Историјат
Прва смотра најбољих младих атлетичара Европе, тада под именом Европске јуниорске игре, одржана је 1964. у пољској престоници Варшави. Званичну верификацију Европске јуниорске игре добиле су 1966, а под тим називом организоване су још једном, у Лајпцигу 1968. Од 1970. до данас, такмичење носи званичан назив Европско јуниорско првенство. За 45 година постојања, у атлетску орбиту лансирало је низ сјајних такмичара. Управо медаљама на овом такмичењу своје касније велике каријере најавили су и такви асови какви су Валериј Борозов, Стив Овет, Јуриј Борзаковски, Колин Џексон, Патрик Сјоберг, Јуриј Седик, Стив Бекли, Далеј Томпсон, Јелена Ишинбајева, Хаике Дауте... На европским јуниорским шампионатима своје прве интернационалне медаље освајали су великани српске атлетике Ненад Стекић, Вера Николић, Оливера Јевтић, Стеван Зорић, Снежана Пајкић, Тамара Малешев...

 

Женско иновативно
предузетништвo
Искуство
као подршка


Реализацију
пројекта подржало

Кабинет Министра
за иновације и
технолошки развој

-----------------------


У продајним
објектима Трафике
од сада можете купити
Националну ревију

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 81 - руски

Србија - национална ревија - број 80 - руски

Србија - национална ревија - број 79 - руски

Србија - национална ревија - број 78 - руски

Србија - национална ревија - Туризам 2020.

Србија - национална ревија - Број 77

Србија - национална ревија - Број 76

Србија - национална ревија - Број 75Србија - национална ревија - Франкфурт
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - ПекингСрбија - национална ревија - број 74
Србија - национална ревија - број 73
Serbia - National Review, Leipzig
Србија - национална ревија - број 72Туризам 2019.Србија - национална ревија - број 71Србија - национална ревија - број 70
Србија - национална ревија - број 69Србија - национална ревија - број 68Туризам 2018.
Србија - национална ревија - број 66
Молитва без престанка
Србија - национална ревија - број 65Србија - национална ревија - број 64
Србија - национална ревија - број 63
Србија - национална ревија - број 62Србија - национална ревија - број 61
Србија - национална ревија - број 60

Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 58
Србија - национална ревија - број 57
Србија - национална ревија - број 56
Србија - национална ревија - број 55
Србија - национална ревија - број 54
Туризам 2016
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Serbia - National Review - No 51
Српска - број 10-11
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 48
Туризам 2015

Serbia - National Review - No 47Serbia - National Review - No 46, russianSerbia - National Review - No 45Srpska - No 6
SRPSKA - National Review - No 5Tourism 2014SRPSKA - No 2
SRPSKA - No 1
Tourism 2013
SRPSKA - National Review - Special Edition

Battle above Centuries
Legends of Belgrade
History of the HeartЕдиција УПОЗНАЈМО СРБИЈУ

ГУЧА - ПОЛА ВЕКА САБОРА ТРУБАЧА (1961-2010)
Чувар светих хумки
Србија од злата јабука - друго издање
Orthodox Reminder for 2013
Пирот - Капија Истока и Запада
Беочин - У загрљају Дунава и Фрушке Горе
Србија, друмовима, пругама, рекама
Србија од злата јабука
Туристичка библија Србије

Коридор X - Европски путеви културе
Београд у џепу
Тло Србије, Завичај римских царева
Добродошли у Србију