Здравље

СПЕЦИЈАЛНА БОЛНИЦА ”МЕРКУР” ИЗ ВРЊАЧКЕ БАЊЕ УВОДИ НОВЕ ПРОГРАМЕ
Живети са дијабетисом
Одлуком Републичког завода за здравствено осигурање, ова установа постала је Национални центар за превенцију дијабетиса и едукацију дијабетичара. У Србији је регистровано више од пола милиона оболелих од ове болести, а у ”Меркуру” могу да о њој сазнају све и науче како да се против ње боре


У више наврата Национална ревија писала је о Специјалној болници ”Меркур” у Врњачкој Бањи, јединственој здравственој установи у Србији, која је успешно објединила традиционално бањско лечење, балнео терапију и савремене велнес и аква садржаје. Одлуком Републичког завода за здравствено осигурање, ”Меркур” је прошле године постао и Национални центар за превенцију и едукацију дијабетичара. Јер, иако су лекови све бољи, успешност терапије у случају ове болести зависи у великој мери од промене начина живота. А баш то се овде учи.
Дневно у Специјалној болници ”Меркур” борави око 400 дијабетичара о трошку Завода. Остатак капацитета користе гости који су дошли да се забаве, одморе, искористе овдашњу брзу дијагностику и провере своје здравствено стање, да кроз превентивни програм за менаџере науче како да елиминишу стрес, сачувају своје здравље, или да под контролом лекара смршају. Сви ти разнолики садржаји учинили су да ”Меркур” прошле године забележи више од 160.000 ноћења, што је рекорд у последњих 20 година.
– Историјат ”Меркура” почиње 1930-их, када је направљена она зграда купатила која се налази на свим разгледницама и сувенирима Врњачке Бање – каже за Националну ревију др Дејан Станојевић, директор. – Лани је у Бањи обележено 140 година организованог лечења и туризма. На тој традицији израстао је и ”Меркур”. Данашњи гост не жели само да лежи, да се лечи, да пије воду... Долази нам много младих и здравих гостију који желе да се овде проведу. Стога смо у новом објекту ”Меркура” направили велнес и аква центар, са пратећим садржајем. Но, највећу пажњу посвећујемо дијабетичарима. Шећерна болест је једна од највећих пошасти XXI века. У Србији имамо регистровано више од пола милиона дијабетичара. То је и једна од најподмуклијих болести, јер се открије тек кад се јаве компликације. Зато је наш циљ да гости све о њој сазнају, да науче како да се против ње боре и како са њом да живе.

НОВИ КАПАЦИТЕТИ И МОГУЋНОСТИ

Крајем априла биће отворен потпуно реновирани објекат ”Мирко Томић”, односно онај санаторијум ”Свети Ђорђе” из 1918. године, коме ће, кажу, да врате старо име. Вратиће стари изглед и лепоту отменим бањским вилама, прављеним за господу између два светска рата, данас законом заштићеним. Идуће године биће преуређен и стационар ”Романија”, дотераће и мале виле са 30 до 50 лежаја за комерцијалне госте.
– Од 1. маја ове године моћи ћемо дневно да примимо 750 гостију и пацијената. Поред странаца, гости су нам запослени из организација које шаљу своје раднике на превенцију и рехабилитацију, радници који раде у отежаним условима. Једна од најзначајнијих области у којој су се истакли стручњаци наше Специјалне болнице је гастроентерологија (лечење од болести органа за варење). Долазе пацијенти који имају гастритис, чир на желуцу, или се опорављају после операције желуца, операције жучне кесе, после упале дебелог црева, након кронове болести, колитиса... Наше топле воде се користе за лечење стомачних обољења, а хладне за избацивање песка и каменчића из жучне кесе, из бубрега, бешике – наводи др Станојевић. – Пију их и дијабетичари, јер је доказано да смирују панкреас. Користе се и за умивање (постоји посебно место где се испирају очи), пошто, опет доказано, смањују количину и јачину катаракте. Већ 20 година сам лекар у овој установи и тврдим да изузетно добре ефекте постижемо у свим областима. Што је најважније, све се лечи природним путем, без хемије.
Уместо да недеље и недеље људи проводе по разним лекарским ординацијама и лабораторијама, у болничким и клиничким центрима, како би проверили здравствено стање, у Специјалној болници ”Меркур” све то могу да ураде за пет дана, од понедељка до петка, без чекања у реду и нервирања.
– То је менаџерски превентивни пакет, кад гости долазе пре подне на комплетну дијагностику, а после подне добијају неку од разних врста масажа у нашем велнес центру. Започели смо и програме ”денталног туризма”. Већ смо угостили неколико група италијанских гостију који долазе на комплетно сређивање зуба. То им је, кажу, кудикамо јевтиније него да бораве у било ком летовалишту у Европи. Имамо ординацију за хирургију и оралну хирургију, а припремамо се да отворимо и амбуланту за пластичну и реконструктивну хирургију. То су само неке од наших ванстандардних понуда – каже др Станојевић.

***

Усавршавање
Сигурно је да овакве успешности не би било да се у колективу не посвећује посебна пажња усавршавању, не само кадрова, већ и опреме. У најновију медицинску и дијагностичку опрему уложен је милион евра, и то из сопствених средстава.
– Некада су се усавршавали само медицинари, сада се усавршавају кувари, конобари, туристички радници – каже др Станојевић. – И управо тај млади кадар носи посао. Схватили су да су гост и пацијент светиња, а осмех и љубазност, уз беспрекорно знање, најважнији.

 

Женско иновативно
предузетништвo
Искуство
као подршка


Реализацију
пројекта подржало

Кабинет Министра
за иновације и
технолошки развој

-----------------------


У продајним
објектима Трафике
од сада можете купити
Националну ревију

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 81 - руски

Србија - национална ревија - број 80 - руски

Србија - национална ревија - број 79 - руски

Србија - национална ревија - број 78 - руски

Србија - национална ревија - Туризам 2020.

Србија - национална ревија - Број 77

Србија - национална ревија - Број 76

Србија - национална ревија - Број 75Србија - национална ревија - Франкфурт
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - ПекингСрбија - национална ревија - број 74
Србија - национална ревија - број 73
Serbia - National Review, Leipzig
Србија - национална ревија - број 72Туризам 2019.Србија - национална ревија - број 71Србија - национална ревија - број 70
Србија - национална ревија - број 69Србија - национална ревија - број 68Туризам 2018.
Србија - национална ревија - број 66
Молитва без престанка
Србија - национална ревија - број 65Србија - национална ревија - број 64
Србија - национална ревија - број 63
Србија - национална ревија - број 62Србија - национална ревија - број 61
Србија - национална ревија - број 60

Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 58
Србија - национална ревија - број 57
Србија - национална ревија - број 56
Србија - национална ревија - број 55
Србија - национална ревија - број 54
Туризам 2016
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Serbia - National Review - No 51
Српска - број 10-11
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 48
Туризам 2015

Serbia - National Review - No 47Serbia - National Review - No 46, russianSerbia - National Review - No 45Srpska - No 6
SRPSKA - National Review - No 5Tourism 2014SRPSKA - No 2
SRPSKA - No 1
Tourism 2013
SRPSKA - National Review - Special Edition

Battle above Centuries
Legends of Belgrade
History of the HeartЕдиција УПОЗНАЈМО СРБИЈУ

ГУЧА - ПОЛА ВЕКА САБОРА ТРУБАЧА (1961-2010)
Чувар светих хумки
Србија од злата јабука - друго издање
Orthodox Reminder for 2013
Пирот - Капија Истока и Запада
Беочин - У загрљају Дунава и Фрушке Горе
Србија, друмовима, пругама, рекама
Србија од злата јабука
Туристичка библија Србије

Коридор X - Европски путеви културе
Београд у џепу
Тло Србије, Завичај римских царева
Добродошли у Србију