Светиње

ОСВЕШТАНА КОПИЈА ИКОНЕ БОГОРОДИЦЕ МЛЕКОПИТАТЕЉНИЦЕ ИЗ КАРЕЈЕ ДАРОВАНА МИТРОПОЛИЈИ НА ЦЕТИЊУ
Где год дође, доноси цело небо
Икона је дар старца Никодима, из карејске Испоснице Светог Саве, Митрополији црногорско-приморској Српске православне цркве. Да донесе мир и молитву, благослов и заштиту Црној Гори са Свете горе у овом тешком времену. На путу од Кареје, преко Албаније, до Цетиња, светињу су допратили игуман острошки Сергије, потписник ових редова, као и Крсто Пауновић, Александар Милојевић, Драган Микић и Милош Томић. На Цетињу је дочекана звонима, појањем, шпалиром и молебаном

Пише: Мишо Вујовић
Фото: Небојша Петровић


Уз звона, молитве и тропаре, у свечаној атмосфери, у Цетињском манастиру је средином јуна дочекана освештана копија чудотворне иконе Млекопитатељнице Карејске. То је дар оца Никодима из карејске Испоснице Светог Саве, где се налази оригинал ове свете слике веома поштоване у православљу.
Икону је у првом веку насликао апостол Лука. До 13. века налазила се у манастиру Светог Саве Освећеног у Палестини. Како предање говори, Свети Сава Освећени (по коме ће млади племић Растко Немањић добити монашко име) оставља аманет да ће много векова након његовог упокојења манастир посетити монах племићког рода по имену Сава. Његова помоћ манастиру биће непроцењива, па монаси треба из захвалности да му дарују иконе Тројеручицу и Млекопитатељницу, као и игумански штап звани Патерица.
Аманет Светог Саве Освећеног испуњен је шест векова касније, приликом првог боравка Светог Саве Српског у Великој Лаври у Јудејској пустињи. И данас монаси ове светиње, незаобилазне на ходочашћу кроз Свету земљу, негују молитвено сећање на Светог Саву Српског и његово доброчинство манастиру Светог Саве Освећеног.
Желећи да се повуче у строго молитвено тиховање, нарочито након упокојења свога оца Светог Симеона, Свети Сава је у Кареји основао Испосницу. Одступајући од правила, у њој је као престону икону, уместо Христа, поставио управо Богородицу Млекопитатељницу. Тиме је додатно указао на поштовање и љубав према заштитници монаха.
Више од осам векова Богомајка Чудотворка, Млекопитатељница или Хранитељка, са Христом на грудима, духовно храни, окрепљује и исцељује, дарује потомство. Генерацијама поклоника услишила је молитве, ширећи своју благодат на све стране света.
– Црна Гора је вековима опстала бранећи крст и штитећи се крстом. Богородица је у овим тешким временима потребна Цетињу. Носи му мир и молитву, благослов и заштиту читаве Свете Горе Атонске, која вековима живи под окриљем Мајке Божје. Желим да ова икона буде утеха и окрепљење митрополиту, његовом монаштву, свештенству и целом верујућем народу у Црној Гори. Божја је промисао што је ова икона кренула према Цетињу – поручио је отац Никодим, ревносни подвижник и дародавац, предајући икону игуману манастира Острог архимандриту Сергију (Рекићу) и аутору ових редова, којима је указана част да ову вредну реликвију уруче на Цетињу митрополиту Јоаникију.

ВРЕМЕ ЈЕ ИСЕЧАК ВЕЧНОСТИ

Своју радост након освећења није крио ни наш духовник на овом путу отац Сергије, разборити игуман острошки. На молбу оца Никодима, он је пристао да нас предводи на овом путу од Свете до Црне Горе, кроз Албанију погођену кишом и невременом праћеним одронима, бујицама, клизиштима, поплавама. Све смо то превазишли благословом Богородице и молитвама геронде Никодима, угледног светогорског црнорисца чије молитвено правило, без осталих обавеза око одржавања читавог комплекса, траје и по осамнаест часова дневно. Наишли смо на неколико места где је бујица однела део пута, обрушавање камења и песка пратило нас је од уласка у Албанију до Тиране, али ни у једном тренутку напетост се није осетила. Наше расположење није пореметио ни квар на хладњаку једног нашег аутомобила. Након неколико доливања воде и покушаја да дозовемо сервис, цурење се на волшебан начин зауставило. Прошли смо три границе а нико нам пртљажник није отворио. Светогорски цариник, када смо излазили из луке Дафни и показали му писани благослов оца Никодима, тражио је да целива икону.
Монашком смиреношћу и ведрином бодрио нас је игуман Сергије, човек чија појава и благородност уливају поверење.
– Кад смо дошли у додир и молитвени сусрет са вјерном копијом, тим потоком благодати која преко изворне иконе Пресвете Богородице Млекопитатељнице тече из руке Светог апостола Луке, доживели смо опитно речи Светога Аве Јустина да је време заправо исечак вечности. Да живимо и доживљавамо у исти час и целу досадашњу историју Иконе, али и неизмерну радост свих оних који ће је у будућности целивати и преко ње примати благодатне дарове Владичице Богородице. Да смо сви (за)једно у Христу, кога целивамо клањајући се Његовом лику на Икони – рекао је архимандрит Сергије, благодарећи на дару старцу карејском Никодиму.
Обраћајући се окупљеним верницима и свештенству након молебана у Цетињском манастиру, који преко пет векова ужива Богородичино небеско покровитељство, митрополит Јоаникије је од срца заблагодарио „нашем драгом монаху Никодиму Хиландарцу, настојатељу Испоснице Светог Саве, великом подвижнику и молитвенику за цијелу православну васељену, који је благоизволио да ову чудотворну икону пошаље Цетињском манастиру”.
– Као што у давнини свједочи владика Данило Петровић, о томе кад се овдје бранила вјера: „Слава Богу, нико не погибе, осим што једно момче би рањено, али га спасе Пресвета Богородица.” Можемо рећи да је то било у извјесном смислу и пророштво које указује и на овај свети чин. Јер, Божја дјела су таква: не задржавају се у једном времену него прожимају сва времена. И ми имамо ту прилику, молећи се овдје, пред овом чудотворном иконом, да осјетимо сви благодат Пресвете Богородице – рекао је митрополит Јоаникије.
Нагласио је да се у Цетињском манастиру иначе петком служи молебан Пресветој Богородици, али да до сада у њему није било иконе одговарајуће за то.
– И ево, она нам је стигла љубављу нашега брата Никодима, и трудом нашег игумана острошкога Сергија, брата Миша Вујовића и господе Крста Пауновића, Александра Милојевића, Драгана Микића и Милоша Томића, који су је допратили од Испоснице Светога Саве до Цетињског манастира, све са Божјим благословом. И то је била једна велика и чудесна литија коју су пратили анђели Божји, јер ова светиња, гдје год дође, доноси цијело небо. А може бити да долазак ове чудотворне иконе најављује и ослобођење чудотворне иконе Богородице Филермске, заточене у музеју гдје се не можемо како ваља пред њеним чудесним ликом помолити, јер прави амбијент за узношење молитава јесте храм Божји, а не музеј.


***

Из дубине векова
– Припала ми је велика част и задовољство да у име оца Никодима, једног од највећих светогорских подвижника, данас овдје, гдје је утемељена црногорска држава и гдје је сачуван континуитет Српске цркве кроз све вјекове турског ропства, предам ову чудотворну икону Богородице Млекопитатељнице – рекао је потписник ових редова, уручујући икону. – Ту икону Свети Сава донео је у 13. вијеку из Свете земље, из манастира Светог Саве Освећеног, гдје је шест вјекова живио аманет да ће једног дана доћи племић царског рода и поријекла коме треба да се преда та икона, икона Тројеручица и игумански штап – патерица. Осећам велику радост што ће данас ову светињу украсити још један свети бисер са Свете Горе, из Испоснице у којој молитва непрекидно траје више од осамсто година.

 

Женско иновативно
предузетништвo
Искуство
као подршка


Реализацију
пројекта подржало

Кабинет Министра
за иновације и
технолошки развој

-----------------------


У продајним
објектима Трафике
од сада можете купити
Националну ревију

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 81 - руски

Србија - национална ревија - број 80 - руски

Србија - национална ревија - број 79 - руски

Србија - национална ревија - број 78 - руски

Србија - национална ревија - Туризам 2020.

Србија - национална ревија - Број 77

Србија - национална ревија - Број 76

Србија - национална ревија - Број 75Србија - национална ревија - Франкфурт
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - ПекингСрбија - национална ревија - број 74
Србија - национална ревија - број 73
Serbia - National Review, Leipzig
Србија - национална ревија - број 72Туризам 2019.Србија - национална ревија - број 71Србија - национална ревија - број 70
Србија - национална ревија - број 69Србија - национална ревија - број 68Туризам 2018.
Србија - национална ревија - број 66
Молитва без престанка
Србија - национална ревија - број 65Србија - национална ревија - број 64
Србија - национална ревија - број 63
Србија - национална ревија - број 62Србија - национална ревија - број 61
Србија - национална ревија - број 60

Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 58
Србија - национална ревија - број 57
Србија - национална ревија - број 56
Србија - национална ревија - број 55
Србија - национална ревија - број 54
Туризам 2016
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Serbia - National Review - No 51
Српска - број 10-11
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 48
Туризам 2015

Serbia - National Review - No 47Serbia - National Review - No 46, russianSerbia - National Review - No 45Srpska - No 6
SRPSKA - National Review - No 5Tourism 2014SRPSKA - No 2
SRPSKA - No 1
Tourism 2013
SRPSKA - National Review - Special Edition

Battle above Centuries
Legends of Belgrade
History of the HeartЕдиција УПОЗНАЈМО СРБИЈУ

ГУЧА - ПОЛА ВЕКА САБОРА ТРУБАЧА (1961-2010)
Чувар светих хумки
Србија од злата јабука - друго издање
Orthodox Reminder for 2013
Пирот - Капија Истока и Запада
Беочин - У загрљају Дунава и Фрушке Горе
Србија, друмовима, пругама, рекама
Србија од злата јабука
Туристичка библија Србије

Коридор X - Европски путеви културе
Београд у џепу
Тло Србије, Завичај римских царева
Добродошли у Србију