Брига

БЕОГРАДСКО ВЕРСКО ДОБРОТВОРНО СТАРАТЕЉСТВО ПОМЕРА ПЛАНИНЕ
Срцем се лечи све
Обновљено 1996. по налогу тадашњег патријарха Павла, ово Старатељство припрема и дели на хиљаде оброка. Пружа бесплатну образовну, правну, медицинску (...) помоћ. Помаже сиротиштима, прихватилиштима, старачким домовима. Обилази болесне и немоћне, затворенике, болнице, нарочито дечја одељења на Онкологији. Посебно је важна конкретна подршка српским породицама да имају четворо и више деце, као и намера да се у српским земљама примене изванредна руска искуства у заустављању „беле куге” катастрофалних размера

Пише: Данијела Кнежевић Стевановић
Фото: ВДС


Предвиђено темељним документима Српске православне цркве, Верско добротворно старатељство Архиепископије београдско-карловачке постоји од 1934. године. Председник му је Његова Светост патријарх српски, има и Скупштину, а најзначајније акције оперативно води генерални секретар. Данас ту светлу дужност обавља свештеник Владимир Марковић.
Бивало је, током великих криза и ратова, да Верско добротворно старатељство у изнудици обустави рад, али га је обнављало чим би прилике допуштале. Последња обнова била је 1996, када се у Београд и Србију слио бројни народ избегао из ратом захваћених јужнословенских подручја. Старатељство је обновио протојереј-ставрофор хаџи Љубодраг Петровић. Добри отац Љуба покретао је тих година оно што је народу било најпотребније. Прво је при Храму светог Александра Невског 1985. године основао Православну мисионарску школу, коју је похађало више од десет хиљада полазника разних узраста. У тој Мисионарској школи поникли су многи будући свештеници, монаси, теолози, лекари, уметници, професори, научници. При истом храму била је активна позоришна сцена Православне омладине. Са пуно ентузијазма млади су припремали представе на црквене и национално-историјске теме. Био је то један од начина живог приближавања Цркви и правим вредностима. Када је отац Љуба пензионисан, тадашњи патријарх Павле поверио му је нови задатак: да обнови Верско добротворно старатељство Архиепископије београдско-карловачке.
– Под руководством проте Љубе, Верско добротворно старатељство проширило је делатност у више области – каже свештеник Владимир Марковић. – У нашим саветовалиштима било је могуће добити бесплатну образовну, правну, медицинску или хуманитарну помоћ. Отац Љуба оснива и Православни народни универзитет који, у сали Патријаршије, организују редовна предавања и трибине. Долазили су реномирани предавачи и пуно народа. Постојала је и издавачка делатност: штампане су православне књиге, покренут часопис Црквени живот. Успешно је радила „Учионица за православље и правоживље”. Бавило се милосрдним радом и на терену, посећивани болесни и немоћни. Старатељство се увек, па и тада, прилагођавало потребама заједнице... Тако је и данас.

МИЛОСРЂЕ ЈЕ ЛЕКОВИТО

Под руководством свештеника Владимира Марковића, последњих година Верско добротворно старатељство нарочито је развило црквено-народну кухињу. Од понедељка до петка тамо се кува и до две хиљаде бесплатних оброка.
– Кухиња у озбиљној форми постоји од 2009. године – наставља отац Владимир. – Радимо сваког радног дана, осим на црвено слово, уз помоћ волонтера и прилога. Координатор кухиње је Василије Ковачевић, а кроз њу је прошло више од седамдесет волонтера. Главна кухиња и трпезарија су у Француској 31, где се кува храна и за све остале пунктове који се налазе при храмовима у Београду. Пунктови су при Цркви Сабора српских светитеља на Карабурми, Цркви светог кнеза Лазара на Звездари, Цркви Вазнесења Господњег у Жаркову и Цркви светог Георгија у Бежанији. При храмовима се храна само подели, а у трпезарији у Француској улици може да се седи и руча.
Осим кухиње, у просторијама Верског добротворног старатељства у Француској улици налазе се мала амбуланта и апотека за пружање здравствених услуга. Здравствени сектор води др Марија Поповић, неуропсихијатар. Уз њу овде редовно волонтира четрдесетак лекара.
– Милосрдна секција је веома активна на терену. Њен координатор је такође Василије Ковачевић. Људи из Милосрдне секције обилазе немоћне и болесне, углавном недељом, после литургије. Одлази се у посете свим врстама центара социјалне заштите у Београду: сиротиштима, прихватилиштима, старачким домовима... Идемо у болнице, нарочито на дечја одељења клиника за онкологију. Идемо и у затворе – објашњава отац Владимир. – Наша материјална помоћ је тада симболична, нагласак је на дружењу са тим људима. Кроз разговор и заједнички проведено време стварају се блискости које људима у невољи много значе. У затвор се најчешће носе средства за хигијену, у старачки дом воће, у сиротишта слаткиши и воће. Делимо и црквену периодику. И, најважније, време се проводи у дружењу. Доносимо пажњу и бригу онима који су заборављени и запостављени.

СВЕТИЊА ЖИВОТА

Најновији сектор у Верском добротворном старатељству је „Светиња живота”. Брине о српским породицама са више деце, подржавајући да их буде четворо и више.
– Осим пружања материјалне помоћи породицама са више деце, помоћи у храни и основним намирницама, делимо и специјалне пакете помоћи за принове (пелене и све оно што је потребно када беба уђе у кућу). У сарадњи са грчком православном црквом започетој пре две године, организујемо и летовања за ове породице. У једном интернату у месту Катерини добијамо неколико бесплатних термина током лета. Прве године смо успели да пошаљемо једну, потом чак две групе породица са више деце – каже свештеник Марковић.
У Верском добротворном старатељству посебно важно место има саветовалиште „Породица, брак и васпитање”. Прота Љуба Петровић је тај сектор некада звао „Топла родитељска љубав”. Овај сектор помаже у решавању породичних проблема, саветује у васпитавању деце, организује педијатријске прегледе. Све то врло посвећено води др Милијана Абрамовић Савић.
– Са великим задовољством могу да кажем да смо прошле јесени организовали симпосион „Светиња живота и подршка рађању” у парохијском дому Храма светог Саве, са благословом патријарха Иринеја – каже др Абрамовић Савић. – Том приликом угостили смо психолога Јелену Јурјевну Шабалину из Русије, руководиоца Центра за заштиту материнства „Покров”, која је одличан промотер активности усмерених на очување светиње живота. Предавањем „Руска православна црква и подршка рађању” показала нам је како је у Русији заживео пројекат борбе против беле куге. Њихове статистике показују да чак у 30 одсто случајева труднице, након консултација са духовницима и стручњацима, одустају од  погубне намере да изврше абортус. Руски патријарх Кирил потписао је споразум са њиховим Министарством здравља о сарадњи на пољу борбе за рађање деце. Пројекат је подржала шира руска заједница, многе фондације, тако да је само једна од тих организација прошле године успела да спаси преко 4.000 беба од прекида живота у пренаталном стадијуму! По узору на братску Руску цркву, ми смо сада начинили прве кораке ка организацији саветовалишта при болничким капелама и храмовима Српске православне цркве са циљем да жена начини прави избор, да изабере живот и љубав, да се деца рађају у што већем броју.
„Када човек учини неко добро (дело), и њему самоме бива добро од тога.” Тако нас уче свети оци. У Верском добротворном старатељству Архиепископије београдско-карловачке добро разумеју и живе светоотачки пут. Проширују своју мисију оснивајући старатељства и у другим епархијама, помажући тихо и конкретно. Уистину милосрдно. Живећи по Јеванђељу.


***

Многе милосрдне делатности
– Имамо и бројне друге милосрдне делатности, разврстане у седам сектора – напомиње отац Владимир Марковић. – Адвокатско саветовалиште, рецимо, има свој термин средом од 12 часова. Организујемо и редовне курсеве страних језика, као и допунску наставу за децу...

***

Рукодеље
Др Милијана Абрамовић Савић с поносом истиче Женску секцију, чувене српске рукодеље. Ту се окупљају многе српске даме – мајке, сестре, баке – и сваке године организују продајне изложбе својих ручних радова.  Сав приход усмерава се у хуманитарне делатности Верског добротворног старатељства.

 

Женско иновативно
предузетништвo
Искуство
као подршка


Реализацију
пројекта подржало

Кабинет Министра
за иновације и
технолошки развој

-----------------------


У продајним
објектима Трафике
од сада можете купити
Националну ревију

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 81 - руски

Србија - национална ревија - број 80 - руски

Србија - национална ревија - број 79 - руски

Србија - национална ревија - број 78 - руски

Србија - национална ревија - Туризам 2020.

Србија - национална ревија - Број 77

Србија - национална ревија - Број 76

Србија - национална ревија - Број 75Србија - национална ревија - Франкфурт
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - ПекингСрбија - национална ревија - број 74
Србија - национална ревија - број 73
Serbia - National Review, Leipzig
Србија - национална ревија - број 72Туризам 2019.Србија - национална ревија - број 71Србија - национална ревија - број 70
Србија - национална ревија - број 69Србија - национална ревија - број 68Туризам 2018.
Србија - национална ревија - број 66
Молитва без престанка
Србија - национална ревија - број 65Србија - национална ревија - број 64
Србија - национална ревија - број 63
Србија - национална ревија - број 62Србија - национална ревија - број 61
Србија - национална ревија - број 60

Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 58
Србија - национална ревија - број 57
Србија - национална ревија - број 56
Србија - национална ревија - број 55
Србија - национална ревија - број 54
Туризам 2016
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Serbia - National Review - No 51
Српска - број 10-11
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 48
Туризам 2015

Serbia - National Review - No 47Serbia - National Review - No 46, russianSerbia - National Review - No 45Srpska - No 6
SRPSKA - National Review - No 5Tourism 2014SRPSKA - No 2
SRPSKA - No 1
Tourism 2013
SRPSKA - National Review - Special Edition

Battle above Centuries
Legends of Belgrade
History of the HeartЕдиција УПОЗНАЈМО СРБИЈУ

ГУЧА - ПОЛА ВЕКА САБОРА ТРУБАЧА (1961-2010)
Чувар светих хумки
Србија од злата јабука - друго издање
Orthodox Reminder for 2013
Пирот - Капија Истока и Запада
Беочин - У загрљају Дунава и Фрушке Горе
Србија, друмовима, пругама, рекама
Србија од злата јабука
Туристичка библија Србије

Коридор X - Европски путеви културе
Београд у џепу
Тло Србије, Завичај римских царева
Добродошли у Србију