Везе

ЕВРОПСКА ПРЕМИЈЕРА ВЕЛИКОГ ПРОЈЕКТА „ТЕЛЕКОМА СРБИЈА”
„Теслин времеплов” у Бечу и Берлину
„Овај аутентични пројекат је почаст визионару који је својим проналасцима оставио неизбрисив траг”, рекао је Предраг Ћулибрк, генерални директор „Телекома Србија”. Мултимедијална пројекција наишла на одличан пријем и стручне јавности и публике. Прво учешће неког из Србије на берлинском Фестивалу светлости


Мултимедијална пројекција „Теслин времеплов” компаније „Телеком Србија”, после запажених гостовања у Србији, Црној Гори, Босни и Херцеговини, приказана је и у Бечу и Берлину, где се још једном потврдио значај овог пројекта, како за саму компанију, тако и када је реч о квалитету саме пројекције у домену визуелне и дигиталне уметности.
Крајем септембра, компанија „m:tel Austria”, која послује у оквиру „Телеком Србија групе”, подарила је грађанима и посетиоцима Беча несвакидашњу 4D пројекцију о великом научнику и генијалном иноватору Николи Тесли, без чијих изума не бисмо могли да замислимо савремени начин живота. Фасада Техничког универзитета на Карлсплацу послужила је младом уметнику Душану Јововићу као платно да „ослика” и дочара живот и дело Николе Тесле кроз овај аудио-визуелни спектакл.
Тако је у граду познатом по великанима просветитељства и културе „Теслин времеплов” имао своје премијерно приказивање изван нашег региона.
– Компанија „Телеком Србија” осмислила је овај аутентичан пројекат у жељи да ода почаст визионару који је својим генијалним проналасцима оставио неизбрисив траг у друштву. Континуирано се залажући за промоцију науке, желели смо да кроз спој савремених технологија и уметности  подржимо  иновације и подстакнемо неке будуће научнике,  али и да ојачамо имиџ наше компаније – истакао је Предраг Ћулибрк, генерални директор „Телекома Србија”.
Бечка пројекција имала је и посебну симболику јер је Тесла, иако није боравио у Бечу, био препознат и цењен и у аустријској престоници. Бечки Технички универзитет, на чијој фасади је приказана пројекција, 1908. године доделио му је почасни докторат, што потврђује  да су рад великог Тесле за време његовог живота веома поштовале и његове бечке колеге.
Миленко Цвијановић, директор „m:tel Austria”, истакао је значај пројекције у Бечу, где компанија „Телеком Србија” послује преко своје најмлађе чланице:
– Компанија „m:tel Austria” прилагођава се жељама и потребама људи који живе у Аустрији, а имају породице, пријатеље и пословне сараднике у Србији, Босни и Херцеговини или Црној Гори. Њима је од великог значаја да имају партнера од поверења који ће им пружити увек више када су телекомуникационе услуге у питању, што заправо представља највећу конкурентску предност наше компаније.
Пре пројекције „Теслиног времеплова”, окупљеним грађанима су се обратили и Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије, посланик Ернст Волер, председник Одбора Градског већа за културу, науку и спорт, као и др Валтер Ерлих Шупита, вицедекан Факултета за електротехнику и ИТ Техничког универзитета који је том приликом генералном директору „Телекома Србија” уручио факсимил телеграма Николе Тесле. Поменути телеграм славни научник је 1908. године послао из Њујорка Техничком универзитету у Бечу како би се захвалио на додељеном почасном докторату. Текст телеграма гласи:
„Захваљујем на  изузетно цењеном признању мојих скромних заслуга. У нади да ће Ваша сјајна установа и даље успешно напредовати,  молим Вас да пренесете поздраве  мојим сарадницима и блиским пријатељима. – Никола Тесла.”

НА ФЕСТИВАЛУ СВЕТЛОСТИ

После Беча, „Теслин времеплов” је наставио пут немачке престонице где је био специјални гост Фестивала светлости у Берлину, који сваке године привлачи пажњу милиона посетилаца. Необична животна прича српског научника испричана је на чувеном здању Хаус Хут, на Потсдамер тргу.
– У име компаније „Телеком Србија”, изузетна ми је част што је иновативни пројекат „Теслин времеплов” добио прилику да буде приказан и у Берлину, на чувеном Фестивалу светлости. Захвалност дугујемо организаторима који су препознали јединственост нашег пројекта и уврстили га у програм. Поносни смо што је „Теслин времеплов” једини пројекат са подручја Балкана који је добио привилегију да буде део овог спектакуларног догађаја. Када смо покренули пројекат, веровали смо да смо урадили нешто посебно, али нисмо могли ни да замислимо да ће Теслина прича отићи и ван граница региона, а пројекцију у Берлину доживљавамо као својеврсно признање – изјавио је Предраг Ћулибрк, генерални директор компаније „Телеком Србија”.
На четрдесет локација у немачкој престоници, уметници из целог света приказали су своје уметничке изразе кроз пројекције на фасадама разних здања. Истичући специфичност „Теслиног времеплова”, који поред визуелног и музичког има и јак наративно-драмски моменат, јер прича о Теслином животу и развоју, директорка Фестивала светлости Биргит Зандер није крила своје одушевљење овом дигиталном представом.
– Фестивал светлости је настао пре тринаест година и сваког октобра светлима обасјавамо Берлин који постаје једна велика сцена, а грађевине и споменици главни глумци. Током фестивала више од два милиона посетилаца ужива у светлосним инсталацијама. Веома ми је драго да је Србија први пут присутна на Фестивалу и одушевљена сам „Теслиним времепловом”, баш као и бројни посетиоци на чијим лицима такође можете видети позитивне реакције. Ово је јединствена прилика за њих да се упознају са животом и радом Николе Тесле – рекла је Биргит Зандер. – Дивно је што је „Телеком Србија” реализовао овај пројекат, показујући тиме своју подршку науци, а истовремено дајући шансу младим уметницима да представе своје креативне радове.

***

Признања у низу
„Теслин времеплов” је у току 2016. приказан у седам градова региона, а недавно је добио престижно признање „BalCannes 2017” за најбољи регионални пројекат, док је 2016. године награђен европском наградом „PR Excellence Award” као један од пет најбољих пројеката у категорији „Наука и образовање”.

 

Женско иновативно
предузетништвo
Искуство
као подршка


Реализацију
пројекта подржало

Кабинет Министра
за иновације и
технолошки развој

-----------------------


У продајним
објектима Трафике
од сада можете купити
Националну ревију

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 81 - руски

Србија - национална ревија - број 80 - руски

Србија - национална ревија - број 79 - руски

Србија - национална ревија - број 78 - руски

Србија - национална ревија - Туризам 2020.

Србија - национална ревија - Број 77

Србија - национална ревија - Број 76

Србија - национална ревија - Број 75Србија - национална ревија - Франкфурт
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - ПекингСрбија - национална ревија - број 74
Србија - национална ревија - број 73
Serbia - National Review, Leipzig
Србија - национална ревија - број 72Туризам 2019.Србија - национална ревија - број 71Србија - национална ревија - број 70
Србија - национална ревија - број 69Србија - национална ревија - број 68Туризам 2018.
Србија - национална ревија - број 66
Молитва без престанка
Србија - национална ревија - број 65Србија - национална ревија - број 64
Србија - национална ревија - број 63
Србија - национална ревија - број 62Србија - национална ревија - број 61
Србија - национална ревија - број 60

Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 58
Србија - национална ревија - број 57
Србија - национална ревија - број 56
Србија - национална ревија - број 55
Србија - национална ревија - број 54
Туризам 2016
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Serbia - National Review - No 51
Српска - број 10-11
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 48
Туризам 2015

Serbia - National Review - No 47Serbia - National Review - No 46, russianSerbia - National Review - No 45Srpska - No 6
SRPSKA - National Review - No 5Tourism 2014SRPSKA - No 2
SRPSKA - No 1
Tourism 2013
SRPSKA - National Review - Special Edition

Battle above Centuries
Legends of Belgrade
History of the HeartЕдиција УПОЗНАЈМО СРБИЈУ

ГУЧА - ПОЛА ВЕКА САБОРА ТРУБАЧА (1961-2010)
Чувар светих хумки
Србија од злата јабука - друго издање
Orthodox Reminder for 2013
Пирот - Капија Истока и Запада
Беочин - У загрљају Дунава и Фрушке Горе
Србија, друмовима, пругама, рекама
Србија од злата јабука
Туристичка библија Србије

Коридор X - Европски путеви културе
Београд у џепу
Тло Србије, Завичај римских царева
Добродошли у Србију