Представљање

НАУЧНО-ТЕХНОЛОШКИ ПАРК „ЗВЕЗДАРА” И НОВИ СРПСКИ РАЗВОЈНИ ИСТРАЖИВАЧКИ ПРОЈЕКТИ
Силицијумска долина у звездарској шуми
У пословном инкубатору на звездарском брегу, у научно-технолошком парку, услови подсећају на оне у америчким компанијама „Apple” и „Google”. Све је осмишљено тако да подстакне развој економије засноване на знању и оживи везу привреде и универзитетâ. У тим оквирима, одређеним владином Стратегијом научног и технолошког развоја Србије од 2010. до 2015, делује и Јединица за управљање пројектом. Управо се отвара нова прилика да заинтересовани обезбеде свој простор у том средишту

Пише: Драган Величковић
Фотографије: Драган Боснић


Пре више од двадесет година настала је идеја да се на ободима Звездарске шуме изгради велики научно-технолошки парк, који би представљао центар научног иновативног развоја за тадашњу привреду. Изградња првих објеката у саставу парка започета је давне 1989. Међутим, због распада земље пројекат је заустављен недуго потом. У првој фази подигнуто је пет објеката, али је изградња прекинута након завршетка бетонских радова. Полузавршени објекти, тако, зарасли су у шибље, а пројекат је практично заборављен све до 2011. године. Тада се закључило да се уз релативно мала средства објекти могу оспособити за првобитну намену.Изградња је настављена средствима од кредита Европске инвестиционе банке. Реализација овог пројекта дефинисана је уговором о финансирању и управљању изградњом Научно-технолошког парка „Звездара” између ЈУП „Истраживање и развој” и Министарства просвете, науке и технолошког развоја. За само две године Јединица за управљање пројектом (ЈУП) изградила је парк.

ПОВЕЗИВАЊЕ НАУКЕ И ПРИВРЕДЕ

Научно-технолошки парк „Звездара” замишљен је као инкубатор предузећâ која се баве развојем идеја и њиховом технолошком применом. Циљ је да се подстакне развој економије засноване на знању и оживи веза привреде и универзитета. Зграда је замишљена као open-space канцеларијски простор. Научно-технолошки парк би требало да постане самоодржив центар заснован на знању и новим технологијама, у складу са најновијим научно-технолошким достигнућима у јавном сектору. То је и пут ка што већем броју новозапослених високообразованих кадрова који остати у Србији.
 У тесној вези са универзитетима и остатком научне заједнице, Научно-технолошки парк „Звездара” треба да пружи инфраструктурну подршку привредним друштвима заснованим на иновацијама произашлим из научних истраживања, као и на реализацији заједничких пројеката научника и заинтересованих предузећа.
Комплекс Научно-технолошког парка „Звездара” састоји се од пет модуларних објеката, заједничког улазног хола, те везних објеката и пасарела који повезују модуларне објекте. Укупна површина објекта је око 14.000 квадратних метара, од тога је канцеларијски простор на 8.000 квадратних метара.
Овај велелепни објекат одликују стандардни open-space дизајн, могућност преграђивања простора по захтеву клијента, највиши међународни стандарди дизајна и квалитета, спуштени плафони са паметном расветом, ИТ подршка, централизована клима, вентилација и систем грејања, природно светло у пословном простору...

ЈЕДИНИЦА ЗА УПРАВЉАЊЕ ПРОЈЕКТОМ

Влада Србије основала је Јединицу за управљање пројектом (ЈУП) као подршку Пројекту „Истраживање и развој у јавном сектору”, по финансијском уговору са Европском инвестиционом банком из марта 2010. Усвајањем Стратегије научног и технолошког развоја Србије од 2010. до 2015, Влада је иницирала инвестирање у научну и технолошку инфраструктуру. Средства у износу од око 400 милиона евра обезбеђена су кроз финансијске споразуме са Европском инвестиционом банком, Банком за развој Савета Европе, бесповратна средства Европске Уније (ИПА) и кроз буџетска средства на републичком, покрајинском и локалном нивоу.
Циљ овог пројекта је да унапреди научно-технолошку инфраструктуру Србије и подигне је на ниво прихватљив за Европску унију. Пројекат подразумева изградњу савремених научно-технолошких објеката, ревитализацију постојеће инфраструктуре за научно-истраживачку делатност на факултетима и институтима, као и набавку капиталне опреме и потрошног материјала за научно-истраживачке активности и унапређење научних потенцијала. Један од важнијих сегмената пројеката подразумева и изградњу станова за младе научнике.
Поред Научно-технолошког парка „Звездара” и станова за младе научнике у Блоку 32 у Новом Београду, завршена је изградња (или су радови при самом крају) бројних инфраструктурних објеката, као и други пројекти од значаја за Републику Србију.
Поред управљања пројектима изградње научне инфраструктуре, ЈУП реализује и Програм модернизације школа и Регионални стамбени програм.


***

Закуп
У децембру 2014. објављен је још један јавни позив за даље попуњавање пословног простора у Научно-технолошком парку „Звездара”. Такви позиви били су и у фебруару и мају, а након њих потписана су четири предуговора и три уговора о закупу пословног простора. Цена изнајмљивања се одређује на јавним надметањима, а за почетну се узима референтна цена за изнајмљивање пословног простора дефинисана одлуком Општине Звездара.

***

Закупци
Право на закуп имају и домаћа и страна правна лица: високошколске установе, научно-истраживачке и иновационе организације, високотехнолошка и средњетехнолошка привредна друштва која се баве научном, истраживачко-развојном или производном делатношћу (укључујући start up и spin-off компаније)... Циљ је и њихово међусобно повезивање у простору Научно-технолошког парка „Звездара”, пре свега у примени нових технологија, стварању и пласману нових производа и услуга на тржишту.

 

 

Женско иновативно
предузетништвo
Искуство
као подршка


Реализацију
пројекта подржало

Кабинет Министра
за иновације и
технолошки развој

-----------------------


У продајним
објектима Трафике
од сада можете купити
Националну ревију

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 81 - руски

Србија - национална ревија - број 80 - руски

Србија - национална ревија - број 79 - руски

Србија - национална ревија - број 78 - руски

Србија - национална ревија - Туризам 2020.

Србија - национална ревија - Број 77

Србија - национална ревија - Број 76

Србија - национална ревија - Број 75Србија - национална ревија - Франкфурт
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - ПекингСрбија - национална ревија - број 74
Србија - национална ревија - број 73
Serbia - National Review, Leipzig
Србија - национална ревија - број 72Туризам 2019.Србија - национална ревија - број 71Србија - национална ревија - број 70
Србија - национална ревија - број 69Србија - национална ревија - број 68Туризам 2018.
Србија - национална ревија - број 66
Молитва без престанка
Србија - национална ревија - број 65Србија - национална ревија - број 64
Србија - национална ревија - број 63
Србија - национална ревија - број 62Србија - национална ревија - број 61
Србија - национална ревија - број 60

Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 58
Србија - национална ревија - број 57
Србија - национална ревија - број 56
Србија - национална ревија - број 55
Србија - национална ревија - број 54
Туризам 2016
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Serbia - National Review - No 51
Српска - број 10-11
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 48
Туризам 2015

Serbia - National Review - No 47Serbia - National Review - No 46, russianSerbia - National Review - No 45Srpska - No 6
SRPSKA - National Review - No 5Tourism 2014SRPSKA - No 2
SRPSKA - No 1
Tourism 2013
SRPSKA - National Review - Special Edition

Battle above Centuries
Legends of Belgrade
History of the HeartЕдиција УПОЗНАЈМО СРБИЈУ

ГУЧА - ПОЛА ВЕКА САБОРА ТРУБАЧА (1961-2010)
Чувар светих хумки
Србија од злата јабука - друго издање
Orthodox Reminder for 2013
Пирот - Капија Истока и Запада
Беочин - У загрљају Дунава и Фрушке Горе
Србија, друмовима, пругама, рекама
Србија од злата јабука
Туристичка библија Србије

Коридор X - Европски путеви културе
Београд у џепу
Тло Србије, Завичај римских царева
Добродошли у Србију