Баштина

БЛИЖИ СЕ 65. ГОДИШЊИЦА АНСАМБЛА „КОЛО”
Игра изашла из нас самих
Од оснивања, 1948, Ансамбл народних игара и песама Србије одликује богат уметнички репертоар, високо умеће и професионализам. Има кореографије из свих српских земаља. „Коло” је откривалац, тумач и чувар баштине, али и њен креативни настављач. Тријумфално је наступало у најпрестижнијим светским концертним дворанама, од „Метрополитена” и „Карнеги хола” до „Баљшој театра” и Сиднејске опере

Пише: Ружа Србиновић
Фотографије: Архива „Кола” и Р. Србиновић


Да би се заиста упознао један народ, мора се упознати његова игра. Традиционална уметност непогрешиво приказује народну духовну и материјалну културу. А коло је препознатљиви део српског културног идентитета. Својом лепотом и темпераментом преноси нам много слојевитих порука. Најчешћи је облик игре у српским земљама и стога назив Ансамбла народних игара и песама Србије, установе културе која народне игре, песме, музику и обичаје отрже од заборава и оживљава на сцени – каже Радојица Кузмановић, директор Ансамбла „Коло”. – Овај национални ансамбл наступао је на свим континентима, а и у најпрестижнијим светским концертним салама (у „Метрополитену”, Палати „Шајо”, „Карнеги холу”, „Баљшој театру”, Опери у Сиднеју...) Српске народне игре, ношња и музика остављали су изузетан утисак на гледаоце, успостављана је изванредна комуникација и љубав на први поглед...
Од оснивања, године 1948, „Коло” одликује богат уметнички репертоар и висок професионализам. Јер, каже директор Кузмановић, само врхунски извођачи имају привилегију да буду запослени у националном ансамблу. Они морају да буду одлични играчи, да добро певају, да имају леп изглед и став, сценску културу. „Најбољи играчи играју главом. Као што сликар прво осмисли композицију и онда је пренесе на платно, тако играчи прво виде свој корак, па онда играју. Ноге су само инструмент.”
– Ми, пре свега, волимо да играмо. Трудимо се да увек уђемо у суштину, у срж игре неког краја. Када наши играчи играју влашке игре, они настоје да се понашају и размишљају као Власи. Позната је прича да су Власи некада носили резервне опанке када би пошли на игранку, да би имали у чему да се врате кући, јер би једне истрошили. Ту енергију и страст, ту ватру, морамо и ми да покажемо на сцени – објашњава Кузмановић.

А МОЈИ КОРЕНИ СУ ТАМО

– „Коло” народне песме и игре уметнички интерпретира – вели Радојица Кузмановић. – Али, ако нас гледа неко из Шумадије, он мора у нашем програму, у играма из тог краја, да препозна народно извођење и да му та игра (без обзира на то што нико тако не игра) буде блиска.
Српски народ, каже први човек „Кола”, има аутентичан и сложен начин изражавања. У селима су најбољи играчи стварали кораке, а онда су други учили од њих. На следећој игранци они би доправљали корак, или га украшавали, па тако имамо неколико варијаната истог кола.
– Ми у „Колу” идемо истим путем. Интерпретирамо народне игре чувајући њихову изворност и стил, кореографски их уобличавамо поштујући законе сцене, стварамо уметничко дело у којем су усклађени игра, музика, песма, костим, народни инструменти, обичаји, сцена. Познати кореографи, композитори, етнолози и други стручњаци учествовали су у стварању уметничког репертоара Ансамбла “Коло”. Имамо у свом програму кореографије из свих крајева, из свих српских земаља.
Радојица Кузмановић је „Колу” посветио живот. Био је играч, кореограф, сада је на челу националног ансамбла. Верује, каже, да је лепота живљења у препознавању лепоте. А праву лепоту је упознао када је заиграо.
– Моји родитељи су желели само да научим кораке, а коло је, ето, обележило мој живот. Мислим да је игра изашла из мене самог. Када ме неко пита одакле сам, кажем да сам из Мрчајеваца, иако нисам тамо рођен. Али, моји корени су тамо – каже директор Ансамбла „Коло”. – Српско коло побуђује оно најбоље у човеку. У нашој игри нема солирања. Коло нас учи да један без другог не можемо, повезује нас и даје нам снагу, па и моћ. Говор тела је говор душе; оно што душа осећа, то тело говори. У сржи, коло представља лепоту српске душе.
Жарко жели да се пронађе начин како да се та лепота препознаје на свакој тачки на планети. Да се српска музика и игра више представе уз српске брендове, у филмовима, на победничким пиједесталима, и да једног дана када неко чује „моравац” одмах зна чија је то игра.

***

„КОЛО”
Београд, Митрополита Петра 8
011 276 31 44, 011 276 23 61
www.kolo.rs

***

Живо било народа
Национални ансамбл „Коло” обновитељ је наслеђа и чувар народног блага. Преноси поруке из старине, оживљава и поставља на сцену српске песме, игре и реквизите. На пример, фундус костима веома је богат и има, осим употребне, велику културну вредност. Поред осталог, лепотом се издвајају оригинални српски градски костими из Призрена с краја XIX века.
Иако га, стога, многи га називају покретним музејем, то што „Коло” ради није тек историја, него живо било овог народа.

 

Женско иновативно
предузетништвo
Искуство
као подршка


Реализацију
пројекта подржало

Кабинет Министра
за иновације и
технолошки развој

-----------------------


У продајним
објектима Трафике
од сада можете купити
Националну ревију

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 81 - руски

Србија - национална ревија - број 80 - руски

Србија - национална ревија - број 79 - руски

Србија - национална ревија - број 78 - руски

Србија - национална ревија - Туризам 2020.

Србија - национална ревија - Број 77

Србија - национална ревија - Број 76

Србија - национална ревија - Број 75Србија - национална ревија - Франкфурт
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - ПекингСрбија - национална ревија - број 74
Србија - национална ревија - број 73
Serbia - National Review, Leipzig
Србија - национална ревија - број 72Туризам 2019.Србија - национална ревија - број 71Србија - национална ревија - број 70
Србија - национална ревија - број 69Србија - национална ревија - број 68Туризам 2018.
Србија - национална ревија - број 66
Молитва без престанка
Србија - национална ревија - број 65Србија - национална ревија - број 64
Србија - национална ревија - број 63
Србија - национална ревија - број 62Србија - национална ревија - број 61
Србија - национална ревија - број 60

Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 58
Србија - национална ревија - број 57
Србија - национална ревија - број 56
Србија - национална ревија - број 55
Србија - национална ревија - број 54
Туризам 2016
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Serbia - National Review - No 51
Српска - број 10-11
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 48
Туризам 2015

Serbia - National Review - No 47Serbia - National Review - No 46, russianSerbia - National Review - No 45Srpska - No 6
SRPSKA - National Review - No 5Tourism 2014SRPSKA - No 2
SRPSKA - No 1
Tourism 2013
SRPSKA - National Review - Special Edition

Battle above Centuries
Legends of Belgrade
History of the HeartЕдиција УПОЗНАЈМО СРБИЈУ

ГУЧА - ПОЛА ВЕКА САБОРА ТРУБАЧА (1961-2010)
Чувар светих хумки
Србија од злата јабука - друго издање
Orthodox Reminder for 2013
Пирот - Капија Истока и Запада
Беочин - У загрљају Дунава и Фрушке Горе
Србија, друмовима, пругама, рекама
Србија од злата јабука
Туристичка библија Србије

Коридор X - Европски путеви културе
Београд у џепу
Тло Србије, Завичај римских царева
Добродошли у Србију