Стил

31. БЕОГРАДСКА НЕДЕЉА МОДЕ
Све нијансе пролећа
Психолози сматрају да људи данас купују одећу вођени емоцијама, а не разумом. „Љубав и мода / зову нас сад / на свој ведри карневал”, певао је Ђуза Стојиљковић у чувеном београдском филму из 1960, са незаборавном Бебом Лончар у главној улози. А шта нам је донела овогодишња престоничка смотра моде? Каква се то искрица запали у срцу новобеоградске Амелије Пулен пред тим карневалом боја, материјала, кројева...? Љубав? Мода?

Пише: Драгана Барјактаревић


Два пута годишње, у пролеће и у јесен, Београд слави моду, даје шансу младим дизајнерима и краде од заборава већ прослављена имена. Са слоганом „Нова енергија”, она од које пролеће пршти, Београдска недеља моде овог априла по 31. пут приредила је ту светковину у славу дизајна. Комерцијалне и ауторске ревије на смену, инсталације, изложбе, радионице, разне друштвене иницијативе, неки нови простори – седам дана богатог програма за модне сладокусце. За почетак „Software” линија Драгане Огњеновић у „Експо центру”, за крај екстраваганција Бате Спасојевића у Народном музеју, а између богат колорит и цветни дезени, позајмљени од пролећа. И свака је ревија прича за себе. И сваки креатор вади идеје из џепова свога срца. Сва одећа одише неком фином женственошћу и романтиком, скројена у свили, тилу и чипки.
Изгледа да су у току немиле зиме сви креатори сањали у боји, јер су пистама лепршале неке пробуђене нијансе, нежне палете, пудер, ванила, резедо, и одважне црвене, наранџасте, лимунжуте – пастелне и дречаве – крајности у савршеном сагласју. У инат мразу. У славу „нове енергије”, првих висибаба и ласта, колебљивог сунца, кратких рукава, балетанки, шетњи, сладоледа...
Две нежне креаторке, Ана Љубинковић и Наташа Пејовић, испричале су нам одакле оне црпу идеје. И још понешто о пролећу, музици и плановима.

АНА ЉУБИНКОВИЋ, ТРЕЋЕ ВЕЧЕ И ТИХО ПРОЛЕЋЕ

Свакоме ко прати Ваше стварање јасно је да нисте оптерећени правилима која намећу светски модни диктати. Измаштали сте свој мали модни свет препознатљивих оштрих форми и јаких боја. И он већ осам година опстаје и еволуира. Како у томе успевате?
Сваки човек ствара неки свој свет и из њега црпе инспирацију. Моју машту покреће креативна енергија, која подстиче на сталну акцију, а то је стварање нових колекција...
У тренутку кад боје у свим излозима вриште, Ваша колекција носи име Silent spring. Зашто је за вас ово пролеће тихо?
Моја колекција је такође пуна боја, само што вришти на један други начин. Назив „Тихо пролеће” личне је природе и нема много везе са визуелним, већ са емотивним моментом у колекцији.
Пруге, перле, цветови, углавном пастелне боје – шта је заједнички именитељ тим елементима?
Основна идеја је стилизација оклопа, симетрично одузимање форме у односу на силуету. Ту конструкцију сам обогатила цветним дезенима, штрафтама, детаљима у виду перли и циркона, али тако да не ремете форму, већ да је нагласе и улепшају.
Будући да су форме Ваших модела прилично необичне и комплексне, колико је тешко укалупити идеју у могућности материјала и конструкција?
Највећи проблем у реализацији ове колекције било је пронаћи одговарајући квалитет материјала у одговарајућој боји. Нажалост, спој ова два елемента готово је немогућ у Србији. Као креатор најчешће се суочавам баш са проблемом прилагођавања идеје ограниченом избору материјала, док конструкција, квалитетно шивење и оригинална идеја никада не представљају проблем.
Музичка подлога за вашу ревију била је Лана дел Реј. Колико Вас музика води док стварате?
Музика је елемент који ме веома инспирише. Атмосфера коју ствара музика Лане дел Реј одлично се уклопила у презентацију колекције. У бекстејџу, пре ревије, посетио ме је новинар из Француске, који се радознало распитивао о музици која ће бити на ревији. Био је разочаран када сам му рекла да ћемо слушати Лану дел Реј. Међутим, након ревије ми је одушевљено пришао, честитао и рекао да нигде нисам погрешила, а да се музика савршено уклопила!

НАТАША ПЕЈОВИЋ, ПРВО ВЕЧЕ И ЦРВЕНЕ ЛАТИЦЕ

Своју прву колекцију приказали сте на црногорској модној манифестацији „Fashion connection” пре само годину дана. Сада сте одушевили и београдску публику на Недељи моде. Да ли се од пролеће до пролећа нешто значајно променило у Вашем раду?
Годину дана је дугачко време када се ради и учи. Тако да промјена има више. Поред тога, упознала сам много занимљивих људи.
Да ли се у креирању водите искључиво личним осећајима или се повинујете и светским модним прохтевима?
Део мог посла је и праћење шта се дешава на модној сцени, али када осмишљавам, водим се искључиво својим сензибилитетом. Када креирам, полазим од себе, од оног шта бих ја вољела да обучем, и тако обично настану модели који привуку велику пажњу. Када је реч о актуелностима, у овој колекцији је дошло до преклапања у колориту.
Колекција „Red petals” изузетно је нежна, романтична, лепршава. Док креирате одећу, да ли замишљате ко би могао да је понесе?
Моји модели су намијењени женама које су сигурне у себе и које желе да изгледају надасве женствено.
Имате ли неку сталну инспирацију или лутате у бескрају идеја?
Имам доста занимљивих идеја и морам признати да се тешко одлучујем којој да се посветим. Колекција „Red petals” инспирисана је прољећем, процватом, буђењем, а када су кројеви у питању, педесетим годинама прошлог вијека. Изузетно сам уживала док сам у зимским данима, окована снијегом, маштала о лаганим и лепршавим формама.
Даљи планови?
Чека ме представљање актуелне колекције у Црној Гори и сликање за каталог. После тога ћу се посветити отварању мог showroom-а у Подгорици, те припреми колекције за јесен и зиму.

***

Освешћивање
Београдска недеља моде има велики друштвени утицај и свакако обавезу да промовише и друштвено одговорно понашање. Овог пролећа је подржала акцију „Реци НЕ насиљу у породици” и кампањи „Најбољи пријатељ”, у оквиру које је организована ревија аксесоара за псе „Doggy style”.
Важан део програма била је и изложба „Осмех за осмех”, којом су прикупљена средства за Центар за едукацију и рехабилитацију деце са сметњама у развоју.
Мрежа удружења „Стари занати за ново доба” представила се изложбом у Етнографском музеју. Циљ пројекта био је да се јавности укаже на потенцијал женског предузетништва у руралним срединама и значај очувања старих заната. Током модне инсталације приказана је колекција „Руковети” настала у оквиру дизајн-колоније у Чајетини.

***

На тапету Fashion Week
Нова имена: Наташа Пејовић, Данка Каровић, Александра Митковска, Нина Карлаварис, Татјана Станковић.
Стари мајстори: Драгана Огњеновић, Ива Стефановић, Љуба Сикимић, Ана Љубинковић, Belgrade district design, Дејана Момчиловић, Гордана Ћирић Крстић, Сања Крстић, Валентина Обрадовић, Бата Спасојевић.
Модне вињете: Александра Жиравац, Тијана Жунић, Јована Марковић, Милица Опачић, Живко Стоилов, Студенти академије лепих уметности.
Излози велеграда: Miss Sixty, Killah, Energie, Sisley, Benetton, Martini Vesto, Patrizia Pepe.

 

Женско иновативно
предузетништвo
Искуство
као подршка


Реализацију
пројекта подржало

Кабинет Министра
за иновације и
технолошки развој

-----------------------


У продајним
објектима Трафике
од сада можете купити
Националну ревију

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 81 - руски

Србија - национална ревија - број 80 - руски

Србија - национална ревија - број 79 - руски

Србија - национална ревија - број 78 - руски

Србија - национална ревија - Туризам 2020.

Србија - национална ревија - Број 77

Србија - национална ревија - Број 76

Србија - национална ревија - Број 75Србија - национална ревија - Франкфурт
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - ПекингСрбија - национална ревија - број 74
Србија - национална ревија - број 73
Serbia - National Review, Leipzig
Србија - национална ревија - број 72Туризам 2019.Србија - национална ревија - број 71Србија - национална ревија - број 70
Србија - национална ревија - број 69Србија - национална ревија - број 68Туризам 2018.
Србија - национална ревија - број 66
Молитва без престанка
Србија - национална ревија - број 65Србија - национална ревија - број 64
Србија - национална ревија - број 63
Србија - национална ревија - број 62Србија - национална ревија - број 61
Србија - национална ревија - број 60

Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 58
Србија - национална ревија - број 57
Србија - национална ревија - број 56
Србија - национална ревија - број 55
Србија - национална ревија - број 54
Туризам 2016
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Serbia - National Review - No 51
Српска - број 10-11
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 48
Туризам 2015

Serbia - National Review - No 47Serbia - National Review - No 46, russianSerbia - National Review - No 45Srpska - No 6
SRPSKA - National Review - No 5Tourism 2014SRPSKA - No 2
SRPSKA - No 1
Tourism 2013
SRPSKA - National Review - Special Edition

Battle above Centuries
Legends of Belgrade
History of the HeartЕдиција УПОЗНАЈМО СРБИЈУ

ГУЧА - ПОЛА ВЕКА САБОРА ТРУБАЧА (1961-2010)
Чувар светих хумки
Србија од злата јабука - друго издање
Orthodox Reminder for 2013
Пирот - Капија Истока и Запада
Беочин - У загрљају Дунава и Фрушке Горе
Србија, друмовима, пругама, рекама
Србија од злата јабука
Туристичка библија Србије

Коридор X - Европски путеви културе
Београд у џепу
Тло Србије, Завичај римских царева
Добродошли у Србију