Примери

ВИСОКА ХОТЕЛИЈЕРСКА ШКОЛА ИЗ БЕОГРАДА, ЈЕДАН ПОБЕДНИЧКИ ПОГЛЕД НА СВЕТ
Знање + вештина + креативност
Већ смо извештавали о њиховим успесима, медаљама, победама широм света. О аутентичном и очито веома плодотворном моделу образовног процеса, по којем на сваких два сата врхунског предавања следи пет сати практичног вежбања. И најпознатије светске образовне установе тог типа сада врло помно прате њихов рад, тражећи редовну и квалитетну размену студената и искустава. А то београдској Високој хотелијерској школи омогућава да остане у светској жижи

Пише: Зоран Плавшић


Кажу, овој високошколској установи, највишем степену образовања у хотелијерству Србије и региона, недостаје још само славолук на улазу, та капија коју су измислили Римљани у част победоносаца, како би тријумфално дочекала своје професоре и студенте. Све остало има. То је школа са најдужом традицијом практичне наставе и стручне праксе у високом образовању Србије. Међу 37 запослених, њих 16 су доктори наука, а 12 магистри. Њени студенти раде на свим континентима у репрезентативним туристичким и угоститељским објектима, а на бројним међународним такмичењима освојили сијасет награда.
Како тврди Брајан Трејси, Канађанин који је живот посветио образовању људи у пословном лидерству, успех је скуп производ ипродаје се искључиво авансно. Прво мораш да платиш високу цену,па тек онда у њему да уживаш. И баш тако раде у Високој хотелијерскојшколи. Убирају плодове рада дугог више од три и по деценије, не посустајућиу праћењу савремених светских трендова,и за то стижу награде. Светске.
Послују као државна школа, основана 1974. Наставне програме и планове редовно усклађују са сродним установама туристички најразвијенијих земаља,попут Француске, Италије, Швајцарске, Енглеске, Холандије, Америке... Стога су успешно прошли кроз процес акредитације у складу са новим Законом о високом образовању, базираном на европским критеријумима из Болоњскеконвенције. После акредитовања, добили су ново име и ранг: Висока хотелијерска школа струковних студија.
Основне струковне студије трају три године, а дипломирани студенти стичу високо образовање из области хотелијерства, ресторатерства и гастрономије.
– Наша школа ради по истим стандардима као сличне установе у најразвијенијим земљама и образовним системима у свету. Са многима од њих имамо одличну сарадњу, и у размени искустава и у практичном раду. Стога ми имамо обичај да нашим студентима већ на почетку студија кажемо: „На коју год страну света да кренете кроз наше капијезнања, доћи ћете до светских звања“ – каже за Националну ревију директор Високехотелијерске школе др Славољуб Вићић. –А да је то тако, говоре подаци даје за најбољег кувара Велике Британијепроглашен наш ђак Горан Ковачевић, да наши ђаци раде на најелитнијим бродовима-хотелима („Queen Mary II“), да је њих 120 запослено у хотелима групе „Savoy“ („Claridges“, Лондон), да... Лани, на такмичењу студената на Међународном сајму хране, пића и гастрономске опреме у Солуну, надметало се шест наших студената и донели су шест медаља. Пре тога, у Естонији, на такмичењу европских школа из 32 земље, освојили смо две медаље: златну за посластичарство (Милан Лекић) и сребрну за хотелско домаћинство (Марија Миладиновић).

У СРЕДИШТУ СТРУКЕ

Прича о наградама не би била потпуна без помена великог успеха постигнутог у Венецији 2007. године, кад су студенти Високе хотелијерске школе освојили пет медаља међу 650 учесника, а Школа добила специјално признање за највећи број освојених медаља. Тај успех, та победа српских студената, мајстора свог заната, омогућила је да Србија и Београд буду одабрани за домаћине овог великог такмичења 2014.
И у Дубровнику, на сличном међународном такмичењу, студенти Високе хотелијерске школе из Београда заузели су четврто место међу 35 школа.
Захваљујући оваквим успесима школе, њених студената и професора, др Славољуб Вићић налази се већ други мандат у Извршном одбору Европске Асоцијације хотелијерских школа, где преноси аутентична искуства из рада своје школе, а уједно је у центру струковних збивања на старом континенту.
Иако је Национална ревија већ известила своје читаоце о томе, желимо овом приликом да подсетимо и на оне награде и признања Високе хотелијерске школе освојене у сопственој земљи: „Орден Вука Караџића“ трећег степена, 2004 (одликовање је додељивао председник СЦГ), награда „Туристички цвет 2005“ (доделила Туристичка организација Србије), „Туристичко златно срце 2006“ (од „Сацен интернационала“).
Награде и признања, указује наш саговорник, уследили су захваљујући неуобичајеном начину учења.
– Специфичан систем практичне наставе, по коме током три године студија студенти имају 1.640 сати рада у најелитнијим ресторанима и хотелима Београда, Србије, Црне Горе, Енглеске, Француске, Грчке, Русије, Немачке, Пољске, Америке, Турске, Словеније, да не набрајам више, дао је овакве резултате. Од оснивања школе до данас, наш програмски концепт је квалитетан спој теорије и праксе. То наше дипломце чини одмах спремним зазахтевне услужне и менаџерске послове, омогућавајући им брзо запошљавање. Ради се у малим групамаод пет-шест студената. На пример, ако је о гастрономији реч, сваки од студената ради свој одређени мени код најбољих кувара који постоје овде у Београду. Тако је то од октобра до маја. Два сата предавања, пет сати вежби, рада у кухињи. У Београду праксу имају у хотелима „М”, „Хајат”, „Зира”, „Москва”, „Мажестик”, у ресторанима „Језеро”, „Мадера”, „Михајловац”. Шире у Србији, студенти то исто имају на Златибору, у бањама и на језерима. Таква искуства стичу и у хотелским и угоститељским објектима широм Европе – прича директор Вићић. – Организујемо им и летњу праксу у трајању од три месеца, у земљи и иностранству. Пошто имамо изузетну сарадњу са другим школама и факултетима, редовно размењујемо студенте. Они имају бесплатан стан, храну и џепарац. Поред осталог, тако уче и страни језик, културу тих земаља, обичаје...

ПО СОПСТВЕНИМ КЊИГАМА

Настојећи да у сваком сегменту образовног процеса одржи максимални ниво квалитета, Висока хотелијерска школа развила је сопствену издавачку делатност.
– Практично, ми за сваки предмет имамо наш сопствени уџбеник, 38 издања направљених потпуно у складу са Болоњском конвенцијом, а надамо се да ћемо током ове године имати и сто одсто прописаних уџбеника. Кад студент упише годину, бесплатно добије све књиге, капу, мајицу, како би се знало одакле је – додаје др Вићић.
Почетком новог миленијума, Висока хотелијерска школа (тада још Виша) била је покретач и главни организатор првог Конгреса хотелијера, познатог под именом „Хотелплан”. Био је то међународниконгрес на коме је учествовало 70 аутора из шест земаља. Тај Конгрес, који је дао одличне резултате и достигао високе домете, у априлу ове године биће организован по пети пут. Већ су се пријавили стручњаци и мајстори заната из 23 земље, приложивши чак 170 радова који ће се наћи у Зборнику. То практично значи да је овај међународни скуп постао један од најзначајнијих регионалних конгреса у области хотелијерства и туризма.

 

Женско иновативно
предузетништвo
Искуство
као подршка


Реализацију
пројекта подржало

Кабинет Министра
за иновације и
технолошки развој

-----------------------


У продајним
објектима Трафике
од сада можете купити
Националну ревију

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 81 - руски

Србија - национална ревија - број 80 - руски

Србија - национална ревија - број 79 - руски

Србија - национална ревија - број 78 - руски

Србија - национална ревија - Туризам 2020.

Србија - национална ревија - Број 77

Србија - национална ревија - Број 76

Србија - национална ревија - Број 75Србија - национална ревија - Франкфурт
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - ПекингСрбија - национална ревија - број 74
Србија - национална ревија - број 73
Serbia - National Review, Leipzig
Србија - национална ревија - број 72Туризам 2019.Србија - национална ревија - број 71Србија - национална ревија - број 70
Србија - национална ревија - број 69Србија - национална ревија - број 68Туризам 2018.
Србија - национална ревија - број 66
Молитва без престанка
Србија - национална ревија - број 65Србија - национална ревија - број 64
Србија - национална ревија - број 63
Србија - национална ревија - број 62Србија - национална ревија - број 61
Србија - национална ревија - број 60

Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 58
Србија - национална ревија - број 57
Србија - национална ревија - број 56
Србија - национална ревија - број 55
Србија - национална ревија - број 54
Туризам 2016
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Serbia - National Review - No 51
Српска - број 10-11
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 48
Туризам 2015

Serbia - National Review - No 47Serbia - National Review - No 46, russianSerbia - National Review - No 45Srpska - No 6
SRPSKA - National Review - No 5Tourism 2014SRPSKA - No 2
SRPSKA - No 1
Tourism 2013
SRPSKA - National Review - Special Edition

Battle above Centuries
Legends of Belgrade
History of the HeartЕдиција УПОЗНАЈМО СРБИЈУ

ГУЧА - ПОЛА ВЕКА САБОРА ТРУБАЧА (1961-2010)
Чувар светих хумки
Србија од злата јабука - друго издање
Orthodox Reminder for 2013
Пирот - Капија Истока и Запада
Беочин - У загрљају Дунава и Фрушке Горе
Србија, друмовима, пругама, рекама
Србија од злата јабука
Туристичка библија Србије

Коридор X - Европски путеви културе
Београд у џепу
Тло Србије, Завичај римских царева
Добродошли у Србију