Избор

ДЕСЕТ НАЈЗАНИМЉИВИЈИХ ТУРИСТИЧКИХ ДЕСТИНАЦИЈА У СРБИЈИ, ПРЕМА ГЛАСАЊУ ЧЛАНОВА БЕОГРАДСКОГ КЛУБА ТУРИСТИЧКИХ НОВИНАРА
Тешкоће због обиља
Највећи проблем са листом десет најатрактивнијих дестинација је у томе што на њу може стати заиста само десет одредишта. Овога пута су ту Мокра гора, Тара са кањоном Дрине, Власинско језеро, Ђавоља варош, Стара планина, Златар, Феликс Ромулијана, Палић, Пријепоље са Милешевом и Лимом, те Неготинска крајина

НР Прес
Фотографије: Драган Боснић


Статистички, најпосећенија места у Србији су Златибор, Сокобања, Копаоник, Врњачка Бања... Београд и Нови Сад, разуме се, нису на овај начин разматрани, јер су они много више од туристичке дестинације и били би, унапред, без премца. Проверавајући да ли се са статистиком поклапа мишљење људи који се туризмом баве у медијима, недавно смо направили анкету у Клубу туристичких новинара. Своје предлоге за десет најзанимљивијих туристичких дестинација у Србији дали су Јован Вучковић и Славко Јовановић из Радио Београда, Драгица Бајић из Политике, Роза Саздић из Туристичких новина, Милан Брашанац из КНТС, Олга Вукадиновић и Славица Берић из ПолитикиногМагазина, Иван Кривец из „Ексклузив турса“, као и Невена Михајловић и Станоје Радуловић, сарадници Националне ревије. Гласале су и Љиљана Черовић и Јагода Јовичевић из Туристичке организације Србије. Узети су и обзир и подаци релевантних туроператера о посећености домаћих дестинација.
Гласове је збројао и листу формирао Драган Боснић, уредник у Националној ревији.
На првом месту је Мокра гора са својим феноменалним водама, необичном пругом, Дрвенградом и многим другим чудесима које су пророци Тарабићи видели пре више од једног века.
Планина Тара са кањоном Дрине, сви ти бројни и добро познати бисери, на другом су месту. Хотели су подигнути на Калуђерским Барама, Митровац је предвиђен за децу, а објекти на Предовом Крсту су намењени љубитељима нетакнуте природе. Кањон Дрине и Перућко језеро су рај за купаче, риболовце и власнике свих врста пловила.
На 1.200 метара изнад нивоа мора и на високом трећем месту наше листе налази се Власинско језеро. Подсећамо да су хотели, одмаралишта и два кампа смештени на локацијама Промаја и Рид, на источној обали језера. Све остало је, углавном, познато и најширој публици. Субпланинска клима, идеални услови за припрему спортиста, благотворност за респираторне и очне болеснике, ендемска месождерка росуља, плутајућа тресетна острва...
Топлички крај је познат по изворима термалне минералне воде, по чему је и добио име. У новије време прочуо се и по Ђавољој вароши, том необичном споменику природе, високо пласираном на листи светских чуда, али и на овој листи Клуба туристичких новинара и Националне ревије (четврто место).
Стара планина (пето место) помиње се као нови скијашки центар Србије, као зона највећих туристичких улагања у годинама пред нама, али је вероватно још занимљивија по својим потенцијалима у сфери етно, спортско-рекреативног, ловног, риболовног, па и верског туризма.
Шесто место припало је Златару, планини са провереним статусом ваздушне бање. Поред хотела „Панорама“ и Стационара за срчана обољења раширила се лепеза кућа у које такође бивају смештени све бројнији гости. А они се све чешће спуштају и до изувијаног тока Увца, чије фасцинантне лепоте читаоци Националне ревије добро знају.
Феликс Ромулијана, касноантичка палата римског цара Галерија – на седмом месту наше листе – средиште је једног богомданог простора, насељеног још од винчанске културе, данас обележеног Белим, Црним и Великим Тимоком, градом Зајечаром и Гамзиградском Бањом.
На периферији Суботице се налази језеро Палић, отмено лечилиште и летовалиште, некада рангирано као Визбаден, Сент Мориц и Карлове Вари, данас на добрим путевима повратка старе славе и на осмом месту наше листе.
Пријепоље, Милешева и Лим су на деветом месту, што може бити изненађење само за недовољно упућене. Истина, у окружењуЗлатибора, Златара, Копаоника и црногорских планина, Пријепоље можда никад није успело да потпуно покаже разноликост и лепоту свог простора. Али, погледамо ли списак заштићених културних споменика и природних лепота, прођемо ли кањонима Лима или Милешевке, сетимо ли оближњих Јадовника, Камене горе, водопада Сопотнице – свих тих читаоцима Националне ревије добро познатих одредишта – недоумица више неће бити.
Листу десет најзанимљивијих туристичких дестинација у Србији 2009. закључује Неготин, град хајдук-Вељка и доброг вина, Мокрањца и пимница, и толиких других дарова који овој Крајини на истоку Србије трајно обезбеђују сасвим посебно место.
Највећи проблем са листом десет најзанимљивијих или најбољих дестинација је у томе што на њу може бити уписано заиста само десет. Споменимо, не тек утехе ради, да су на позицијама од 11. до 14. места, равноправно, Апатин, Голија, Ђердапска клисура и Златибор. Даље следе долина Ибра, Овчарскоабларска клисура, Ресавска, Виминацијум, Ваљевска Подгорина

 

Женско иновативно
предузетништвo
Искуство
као подршка


Реализацију
пројекта подржало

Кабинет Министра
за иновације и
технолошки развој

-----------------------


У продајним
објектима Трафике
од сада можете купити
Националну ревију

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 81 - руски

Србија - национална ревија - број 80 - руски

Србија - национална ревија - број 79 - руски

Србија - национална ревија - број 78 - руски

Србија - национална ревија - Туризам 2020.

Србија - национална ревија - Број 77

Србија - национална ревија - Број 76

Србија - национална ревија - Број 75Србија - национална ревија - Франкфурт
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - ПекингСрбија - национална ревија - број 74
Србија - национална ревија - број 73
Serbia - National Review, Leipzig
Србија - национална ревија - број 72Туризам 2019.Србија - национална ревија - број 71Србија - национална ревија - број 70
Србија - национална ревија - број 69Србија - национална ревија - број 68Туризам 2018.
Србија - национална ревија - број 66
Молитва без престанка
Србија - национална ревија - број 65Србија - национална ревија - број 64
Србија - национална ревија - број 63
Србија - национална ревија - број 62Србија - национална ревија - број 61
Србија - национална ревија - број 60

Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 58
Србија - национална ревија - број 57
Србија - национална ревија - број 56
Србија - национална ревија - број 55
Србија - национална ревија - број 54
Туризам 2016
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Serbia - National Review - No 51
Српска - број 10-11
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 48
Туризам 2015

Serbia - National Review - No 47Serbia - National Review - No 46, russianSerbia - National Review - No 45Srpska - No 6
SRPSKA - National Review - No 5Tourism 2014SRPSKA - No 2
SRPSKA - No 1
Tourism 2013
SRPSKA - National Review - Special Edition

Battle above Centuries
Legends of Belgrade
History of the HeartЕдиција УПОЗНАЈМО СРБИЈУ

ГУЧА - ПОЛА ВЕКА САБОРА ТРУБАЧА (1961-2010)
Чувар светих хумки
Србија од злата јабука - друго издање
Orthodox Reminder for 2013
Пирот - Капија Истока и Запада
Беочин - У загрљају Дунава и Фрушке Горе
Србија, друмовима, пругама, рекама
Србија од злата јабука
Туристичка библија Србије

Коридор X - Европски путеви културе
Београд у џепу
Тло Србије, Завичај римских царева
Добродошли у Србију