Знање

БЕОГРАДСКА ПОСЛОВНА ШКОЛА, ВИСОКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА СВЕТСКОГ РЕНОМЕА
Наука о успеху
Најстарија висока пословна школа на простору некадашње Југославије (1956), највећа на Балкану, званично најпопуларнија српска државна високошколска установа у Србији, остварује одличну сарадњу са најугледнијим школама за пословне студије и универзитетима у Немачкој, Италији, Француској, Грчкој, САД... Истовремено, одлична сарадња са преко 120 компанија и установа у Србији омогућава изванредну проходност њеним студентима и знатно лакше долажење до посла


Са истински успешнима је увек лакше. Они су смирени и утемељени, јасно знају шта хоће и како да то постигну, прилагодљиви су и креативни, али се не савијају како ветар дува. А кад неко, као Београдска пословна школа, више од педесет година систематично школује људе за успех, онда све то добија још једну вишу димензију.
То је најстарија висока пословна школа на простору некадашње Југославије и највећа на Балкану. Према званичним статистикама и сталним мерењима интересовања за упис, то је и најпопуларнија државна високошколска установа у Србији. Разуме се, много је разлога за то.
Још у септембру 2007, како за Националну ревију каже проф. др Илија Самарџић, директор, Београдска пословна школа високих струковних студија у потпуности је завршила процедуре акредитовања свих пет својих студијских програма: Пословна информатика и електронски бизнис, Менаџмент, Финансије, рачуноводство и банкарство, Маркетинг и трговина, Порези и царине.
Тиме, ова школа је и званично и практично постала органски део јединственог светског образовног простора, са уграђеним свим европским нормативима и стандардима, уз развијену сарадњу са високошколским институцијама из Немачке, Аустралије, Енглеске, Америке, Грчке.
– Постојимо још од 1956. и непрестано смо на путу модернизације и развоја – каже директор Самарџић. – За сво то време, ми се никада нисмо ограничавали само на теоријско, него одржавамо живу везу са привредом и прилагођавамо се њеним главним потребама и токовима. Новим наставним програмом и новим концептом школовања, то је уведено и као дословна обавеза. Својим студентима омогућавамо да стручну праксу реализују у некој од 1.200 компанија и установа са којима сарађујемо! Веома често, при том, наши студенти још током праксе обезбеђују себи стални ангажман, добијају радно место. На пример, свих 120 наших студената који су били на пракси у реномираној осигуравајућој кући „Уника” добили су, одмах по завршетку студија, посао у њој.

ЕВРОПСКА ОБРАЗОВНА МРЕЖА

У складу са епохом у којој живимо и високим нивоом интегрисаности светског система, међународна сарадња је веома важан аспект рада Београдске пословне школе. На пример, одлична сарадња остварена је са немачком Берфус академијом из Мосбаха. Направљен је и заједнички програм студирања по такозваном дуалном систему. Најбољи студенти на одсеку за интернационалне студије БПШ завршавају трећу годину студија у Немачкој, стичу диплому признату у тој земљи, многи бивају одмах и радно ангажовани тамо. Уз размену студената, остварује се и размена професора.
Одлична је сарадња и са „Нотингем трендом”, веома угледном пословном школом из тог британског града. Такви су резултати сарадње и са Универзитетом „Аристотел” у Солуну.
– Још 2005. Београдска пословна школа постала је чланица Асоцијације америчких државних колеџа, која обухвата преко 95 одсто акредитованих колеџа у САД. Истовремено, постали смо члан Америчке конгресне библиотеке, најстарије америчке државне културне институције и највеће библиотеке на свету, са фондом од 130 милиона библиотечких јединица и 29 милиона књига – каже Самарџић. – Све то, наравно, омогућава нашим студентима најквалитетније могуће студије, пре свега размену уџбеника и стручне литературе. Дабоме, то је важно и за стално усавршавање нашег наставног кадра, у којем се налазе академици, професори универзитета, 38 доктора наука, 34 магистра.
Међу наставницима БПШ је низ врло звучних имена у свету науке и бизниса, али су и они са њеним дипломама веома реномирани. Паметном човеку и један пример је довољан: три министра у садашњем саставу владе Србије су свршени студенти ове школе.
– Наравно, традиција и звучна имена у наставном кадру не значе ништа ако стојите у месту, док модерни свет непрестано иде напред. Зато ми одавно развијамо међународну сарадњу, помно пратимо позитивне развојне промене у свету и уграђујемо их наш систем.

НОВАЦ НИЈЕ ПРЕПРЕКА

Студенти Београдске пословне школе долазе из целе Србије, али и из окружења. Сваке године, каже професор Самарџић, између 200 и 500 студената дође из Црне Горе, а из Српске и БиХ досад их је било више хиљада. По завршетку студија запошљавају се у јакој индустрији (велики број њих ради, на пример, у Панчеву), али и у државним органима, полицији, управи прихода, радију, ТВ. Јављају се и из Француске, Немачке, Италије, са прекоокеанских одредишта. До пре неколико година највеће интересовање било је за студије информатике и менаџмента, сада је то преусмерено ка банкарству, финансијама и рачуноводству.
Али, веома важно питање за многе међу нама: како да се на ове елитне студије пробију добри ученици са слабим материјалним стањем?
– Имовинско стање, овде, заиста није препрека – уверава професор Самарџић. – Истина, ми сваке године уписујемо 1.200 студената, од чега се само 200 финансира на терет Буџета Републике Србије. Међутим, имамо цео програм помоћи онима који нису у могућности да плате студије. Сиромашним студентима школа поклања књиге, имамо и велику читаоницу у којој се може учити из књига које припадају школи, имамо и библиотеку са 17.000 књига... Омогућили смо плаћање годишње школарине за самофинансирајуће студенте (56.000 динара) у десет месечних рата, што, објективно, није превелико оптерећење за просечан породични буџет у Србији. Такође, свим студентима са инвалидитетом, без родитеља или оним у тешкој материјалној ситуацији омогућавамо да буду ослобођени плаћања школарине. На основу договора са надлежним Министарством, плаћања школарине ослобођена су и наша деца са Косова и Метохије. Прошле године и педесеторо студената ромске националности бесплатно је уписало школовање.
Студије на Београдској пословној школи, дакле, нису привилегија богатих. Упркос томе, или управо зато, конкуренција квалитета је веома висока, што се сваке године потврђује током пријемних испита. Коме је до знања у области пословних студија, и то не по ценама које испоставља сијасет новоотворених приватних школа тог усмерења, зна праву адресу. Такође, коме је до озбиљне каријере на темељу тако стеченог знања, такође зна праву адресу. Овде ће бити међу пријатељима.

***

Академија
„Наша школа основана је одлуком Владе Србије 1956. Интегрисано је пет виших школа и настала је Виша економска школа. Пре петнаестак година, од ње је, трансформацијом, настала Виша београдска пословна школа, а од пре две године то је подигнуто на ранг високе школе струковних студија. Планирамо да наша школа прерасте у Београдску пословну академију, да пет одсека које имамо постану делови те академије, и да се на њој студенти школују и за мастере и за докторе наука”, најављује проф. др Илија Самарџић.

***

Технологија
„Изградили смо моћан информациони систем који подржава да студенти од куће пријављују испите, добијају све потребне информације, остварују редовну електронску комуникацију са професорима (што је посебно важно за оне из унутрашњости), а планирамо у догледно време, већ имамо урађен и софтвер за то, да се од куће полажу и испити”, каже Самарџић.

 

Женско иновативно
предузетништвo
Искуство
као подршка


Реализацију
пројекта подржало

Кабинет Министра
за иновације и
технолошки развој

-----------------------


У продајним
објектима Трафике
од сада можете купити
Националну ревију

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 82 - руски

Србија - национална ревија - број 81 - руски

Србија - национална ревија - број 80 - руски

Србија - национална ревија - број 79 - руски

Србија - национална ревија - број 78 - руски

Србија - национална ревија - Туризам 2020.

Србија - национална ревија - Број 77

Србија - национална ревија - Број 76

Србија - национална ревија - Број 75Србија - национална ревија - Франкфурт
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - Москва
Србија - национална ревија - ПекингСрбија - национална ревија - број 74
Србија - национална ревија - број 73
Serbia - National Review, Leipzig
Србија - национална ревија - број 72Туризам 2019.Србија - национална ревија - број 71Србија - национална ревија - број 70
Србија - национална ревија - број 69Србија - национална ревија - број 68Туризам 2018.
Србија - национална ревија - број 66
Молитва без престанка
Србија - национална ревија - број 65Србија - национална ревија - број 64
Србија - национална ревија - број 63
Србија - национална ревија - број 62Србија - национална ревија - број 61
Србија - национална ревија - број 60

Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 59
Србија - национална ревија - број 58
Србија - национална ревија - број 57
Србија - национална ревија - број 56
Србија - национална ревија - број 55
Србија - национална ревија - број 54
Туризам 2016
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Српска - национална ревија - број 12-13
Serbia - National Review - No 51
Српска - број 10-11
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 49
Serbia - National Review - No 48
Туризам 2015

Serbia - National Review - No 47Serbia - National Review - No 46, russianSerbia - National Review - No 45Srpska - No 6
SRPSKA - National Review - No 5Tourism 2014SRPSKA - No 2
SRPSKA - No 1
Tourism 2013
SRPSKA - National Review - Special Edition

Battle above Centuries
Legends of Belgrade
History of the HeartЕдиција УПОЗНАЈМО СРБИЈУ

ГУЧА - ПОЛА ВЕКА САБОРА ТРУБАЧА (1961-2010)
Чувар светих хумки
Србија од злата јабука - друго издање
Orthodox Reminder for 2013
Пирот - Капија Истока и Запада
Беочин - У загрљају Дунава и Фрушке Горе
Србија, друмовима, пругама, рекама
Србија од злата јабука
Туристичка библија Србије

Коридор X - Европски путеви културе
Београд у џепу
Тло Србије, Завичај римских царева
Добродошли у Србију